Το προηγούμενο χρονικό διάστημα η Κύπρος δοκιμάστηκε και αυτή με τη σειρά της από δύσκολες στην κατάσβεση δασικές πυρκαγιές. Η συνδρομή από γειτονικές της χώρες και μη ήταν σημαντική και για αυτό το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς προχώρησε στην επισήμανση της προσφοράς αυτών των χωρών με μια σχετική ανακοίνωση όπου τονίζεται: «Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων πυρόσβεσης για κατάσβεση της πρόσφατης πυρκαγιάς στην Επαρχία Λεμεσού και μετά από ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, φιλοξενήθηκαν προσωπικό και εναέρια μέσα από Ελλάδα, Ιορδανία, Ισραήλ και Λίβανο, τα οποία έλαβαν μέρος στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε συνεργασία με τις δυνάμεις πυρόσβεσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ειδικότερα, στάθμευσαν και επιχείρησαν από την Αεροπορική Βάση «ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ» στην Πάφο, 2 Ελληνικά πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου CANADAIR, 3 ελικόπτερα της Βασιλικής Αεροπορίας της Ιορδανίας, εκ των οποίων 2 SUPER PUMA και 1 ΜΙ-26, και 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου AIR TRACTOR από το Ισραήλ. Αντίστοιχα από το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας επιχείρησαν 2 ελικόπτερα τύπου BELL από το Λίβανο.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Εθνική Φρουρά μέσω της Διοίκησης Αεροπορίας, υποστήριξε τεχνοεφοδιαστικά τα εναέρια μέσα, ενώ συντόνισε από αέρος και εδάφους τις επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης του συνόλου των πτητικών μέσων που επιχειρούσαν. Παράλληλα, παρείχε συνεχή αεροπορική – επιχειρησιακή εικόνα και μετεωρολογικά δεδομένά στα πτητικά μέσα. Πέραν της πολύτιμης συνεισφοράς των πτητικών μέσων στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, η εδώ παρουσία τους αξιοποιήθηκε για την ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών με τα αντίστοιχα πληρώματα και πτητικά μέσα της Διοίκησης Αεροπορίας και άλλων υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ότι αφορά στις επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης.
Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, είχε επικοινωνία με τον ομόλογό του της Ελλάδας, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, της Ιορδανίας, Υποστράτηγο Yousef A. Al Ηnaity, του Ισραήλ, Αντιστράτηγο Herzi Halevi και του Λιβάνου, Στρατηγό Joseph Aoun, όπου τους ευχαρίστησε για την άμεση ανταπόκριση και αποστολή βοήθειας προς την ΚΔ, γεγονός που αποδεικνύει την αναβαθμισμένη συνεργασία και άριστη σχέση μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών αυτών. Αντίστοιχα, καίριας σημασίας ήταν η συνεχής επικοινωνία που είχε ο Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορίας, Ταξίαρχος (Ι) Χρίστος Χρίστου, με τους ομολόγους του, για συντονισμό όλων των θεμάτων που αφορούσαν στις επιχειρήσεις πυρόσβεσης».