Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Τελετή ορκωμοσίας Γυναικών ΣΥΟΠ στην Εθνική Φρουρά

  Την Παρασκευή 04 Φεβρουαρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «Λοχία Ευμένιου Παναγιώτου» στην Λεμεσό, η τελετή διαβεβαίωσης των γυναικών Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ) της 11ης εκπαιδευτικής σειράς, στην παρουσία της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, κας. Αννίτας Δημητρίου, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη και του Διοικητή της 3ης Ταξιαρχίας Υποστηρίξεως, Ταξίαρχου Γιαννάκη Παντελίδη. Οι γυναίκες ΣΥΟΠ, ολοκληρώνοντας την Βασική Εκπαίδευση τους στο ΚΕΝ Λεμεσού, τοποθετήθηκαν σε Μονάδες της Εθνικής Φρουράς, στις οποίες θα παρουσιαστούν για να παρακολουθήσουν τα σχολεία εκπαίδευσης της ειδικότητας τους.

Σύμφωνα με το nationalpost.com, o κ. Αρχηγός στην Ημερήσια Διαταγή του, καλωσόρισε τις νέες ΣΥΟΠ στη στρατιωτική οικογένεια και αναφέρθηκε στην μεγάλη τιμή και ευθύνη που ανέλαβαν με το να θέσουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία της Πατρίδας. Παράλληλα, τις κάλεσε να αφιερώσουν το μέγιστο των δυνάμεών τους για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εκπαιδεύσεως καθώς και στις υψηλές προσδοκίες τόσο της Εθνικής Φρουράς όσο και του Κυπριακού λαού. Καταλήγοντας, τις προέτρεψε να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν την νέα επαγγελματική πρόκληση, εργαζόμενες με αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και σεμνότητα βελτιώνοντας συνεχώς τις ικανότητές τους μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση, υπερήφανες για την επιλογή τους να ενταχθούν στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην παρούσα φάση, μόνο οι Έλληνες Κύπριοι υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά. Νομικά, η Ελληνική Κοινότητα αποτελείται από τον Εθνικά Ελληνικό πληθυσμό, καθώς επίσης και από Κύπριους οι οποίοι ανήκουν στις τρεις Χριστιανικές μειονότητες – Αρμένιους, Λατίνους και Μαρωνίτες. Από το 2008, η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για όλα τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας και όχι μόνο για τους Εθνικά Έλληνες. Ο τωρινός Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, όπως και οι προκάτοχοί του, είναι ένας Έλληνας Ανώτατος Αξιωματικός.

Οργάνωση

• Στρατός Ξηράς: 1η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού, 2η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού, 6η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού, 7η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού, 4η Ταξιαρχία Πεζικού, ΧΧ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, 3η Ταξιαρχία Υποστηρίξεως, Τακτικό Συγκρότημα/2ου Συντάγματος Πεζικού, Τακτικό Συγκρότημα/8ου Συντάγματος Πεζικού, Διοίκηση Καταδρομών.
• Διοίκηση Ναυτικού: Διοίκηση Ναυτικής Βάσης, Διοίκηση Πολεμικών Πλοίων, Διοίκηση Παράκτιας Επιτήρησης, Διοίκηση Επάκτιων Συστοιχιών, Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών.

• Διοίκηση Αεροπορίας: 55 Σμηναρχία Μάχης/Αεροπορική Βάση Πάφου (450 Μοίρα Επιθετικών Ελικοπτέρων, 460 Μοίρα Έρευνας – Διάσωσης, 470 Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, 420 Μοίρα Προστασίας Αεροδρομίου, Μοίρα Επιχειρησιακής Υποστήριξης), 419 Μοίρα Προστασίας Αεροδρομίου, 451 Μοίρα Ενεργού Αεράμυνας, 453 Μοίρα Ενεργού Αεράμυνας, 4ο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής.

Προσωπικό

Το ανθρώπινο δυναμικό της ΕΦ ανέρχεται σε 15.000, περιλαμβανομένου μικρού αριθμού πολιτικών υπαλλήλων. Η διάρκεια της πλήρους στρατιωτικής θητείας για τους στρατεύσιμους οπλίτες είναι 14 μήνες. Το σύνολο των εφέδρων υπολογίζεται σε 90.000, εκ των οποίων άνω των 50.000 βρίσκονται σε ενεργό υπηρεσία, παρακολουθώντας τα σχετικά προγράμματα εκπαίδευσης.

Αναφορικά με την ηλικιακή σύνθεση των τελευταίων, το 70% είναι ηλικίας από 20-34 ετών, το 20% από 35-45 ετών και το 10% από 45-50 ετών. Περί τους 12.000 συγκροτούν την Εθνοφυλακή και επανδρώνουν εθελοντικά 90 Λόχους Κατοικημένων Τόπων πλησίον της Γραμμής Αντιπαράταξης, συνολικού μήκους 180,5 χιλιομέτρων.

Η ΕΛΔΥΚ είναι Σχηματισμός επιπέδου Συντάγματος που αναπτύχθηκε τον Αύγουστο του 1960 στο πλαίσιο της Συνθήκης Εγγυήσεως και αριθμεί 950 αξιωματικούς και οπλίτες.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ