Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Παραμένουν καθηλωμένα τα 11 ελικόπτερα Mi35 που πώλησε η Κύπρος στη Σερβία - Δεν έχουν ανταλλακτικά λόγω των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

Η συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Σερβία για πώληση των 11 ρωσικών ελικοπτέρων Mi35, κρίθηκε συμφέρουσα για το νησί, ωστόσο για την ώρα δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τη βαλκανική χώρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Φιλελεύθερος" τα ελικόπτερα είχαν παραδοθεί τον περασμένο Νοέμβριο με τη συμφωνία να περιλαμβάνει καταβολή χρηματικού ποσό αλλά και παράδοση στρατιωτικού υλικού στο κυπριακό στράτευμα.

Βέβαια, οι ένοπλες δυνάμεις στη Σερβία δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν ακόμη τα ελικόπτερα.

Ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε επίσημη τελετή σε αεροπορική βάση του Βελιγραδίου με αφορμή την παραλαβή των εν λόγω ελικοπτέρων, είχε δηλώσει ότι τα πρώτα έξι θα είναι σε επιχειρησιακή κατάσταση μέχρι τον Ιανουάριο του 2024, ενώ τα άλλα πέντε μέχρι το τέλος του τρέχοντος καλοκαιριού. Για την ώρα, όμως, μόλις ένα «ιπτάμενο τεθωρακισμένο», όπως χαρακτηρίζονται τα Mi35, είναι σε κατάσταση ώστε να εκτελεί πτήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, την 1η Ιουλίου ένα ελικόπτερο «ανέβηκε στον ουρανό για δοκιμαστική πτήση στον αερολιμένα Fabrika Aviona Utva στο Παντσέβο, μόλις 20 χιλιόμετρα από το Βελιγράδι».

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύονται στο μηνιαίο γερμανικό περιοδικό Flug Revue, που έχει ως αντικείμενο τον κλάδο της αεροπορικής βιομηχανίας, ο λόγος έχει να κάνει με τα ανταλλακτικά των ελικοπτέρων και τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο συντάκτης Πάτρικ Σβέργκερ, σημειώνει σχετικά: «(…)από την ένταση του πολέμου στην Ουκρανία και τις συνακόλουθες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, οι διαύλοι για ανταλλακτικά, συντήρηση και υποστήριξη για το ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό έχουν υποστεί σοβαρές διαταραχές. Παρότι η Σερβία δεν είναι μέλος της ΕΕ, συνορεύει με τις ευρωπαϊκές χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, την Ουγγαρία, την Ρουμανία και τη Βουλγαρία προς την ανατολή. Αυτό καθιστά δύσκολη την προμήθεια συστατικών, όχι μόνο για τα Mi-35, αλλά και για τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 που λειτουργεί επίσης η Σερβία. Ο Πρόεδρος Βούτσιτς σχολίασε γι’ αυτό το θέμα το 2023: “Πλέον δεν μπορείτε να εισάγεται σχεδόν τίποτα από τη Ρωσία – τουλάχιστον σχεδόν τίποτα που έχει στρατιωτικό σκοπό”».

Τα 11 ρωσικής κατασκευής ελικόπτερα μεταφέρθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο από την αεροπορική βάση της Πάφου «Ανδρέας «Παπανδρέου» σε αντίστοιχη αεροπορική βάση της Μπατάινιτσαμε ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος. Το πρώτο σκέλος της συμφωνίας έχει ήδη υλοποιηθεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ