Πτήσεις μαχητικών της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας θα πραγματοποιηθούν σήμερα το απόγευμα, την Παρασκευή 11/2 και το Σάββατο 12/2 εντός του εναερίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αφορμή, η παρουσία του εμβληματικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, Charles de Gaulle, που θα δώσει την ευκαιρία πραγματοποίησης άσκησης Γαλλίας – Κύπρου, εξ ου και οι πτήσεις των Rafale.
Η κυπριακή πλευρά ονομάζει την όλη δραστηριότητα ως “εκπαιδευτική” και καλά κάνει, εντάσσοντας την στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου – Γαλλίας, που θα πραγματοποιηθεί σε τμήματα του χερσαίου και εναέριου χώρου της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μόνο που δεν πρόκειται για μια απλή εκπαιδευτική άσκηση, αλλά για μια κίνηση με νόημα κατά των βλέψεων της Άγκυρας, τόσο στο νησί, όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ, στην οποία δραστηριοποιείται και ο γαλλικός ενεργειακό κολοσσός TOTAL.
Κύριος σκοπός της άσκησης είναι ο έλεγχος του συστήματος αεράμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η εκπαίδευση του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς σε πραγματικές συνθήκες.
Οι πτήσεις που θα εκτελεστούν σήμερα εντάσσονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της αεροπορικής άσκησης «ΤΑΛΩΣ/2022» που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και αφορά στην εικονική προσβολή στόχων από τα μαχητικά αεροσκάφη και στην αντίδραση των αντιαεροπορικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Μακρόν έχει αναφέρει στον Κύπριο πρόεδρο κ. Αναστασιάδη την πλήρη δέσμευση του Παρισιού στη στρατηγικά σημαντική σχέση Κύπρου-Γαλλίας που αποσκοπεί στην από κοινού αντιμετώπιση των (τουρκικών) προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται το ίδιο όραμα για ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Η Γαλλία στηρίζει την Κύπρο με πράξεις, αποστέλλοντας και το αεροπλανοφόρο Ντε Γκώλ με ομάδα μάχης, δηλώνοντας παρούσα στην Α.Μεσόγειο.
Γαλλικές εταιρείες κολοσσοί όπως η TOTAL έχουν σχέδια στην Α.Μεσόγειο. Αυτό όμως που θέλει πλέον να πετύχει το Παρίσι υπό τον Μακρόν είναι να δηλώσει την γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Α.Μεσόγειο εκδιώκοντας την τουρκική παρουσία και αυτό είναι το θετικό στοιχείο αυτήν την δεδομένη στιγμή.
Ο στόχος της Τουρκίας δεν είναι σήμερα ο πόλεμος με την Ελλάδα, αλλά η διάσπαση της συνέχειας της ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία έχει ανακοινώσει τη διενέργεια ερευνητικής δραστηριότητας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Τονίζεται ότι υπάρχει διαρκής δέσμευση του Παρισιού στη στρατηγικά σημαντική σχέση Κύπρου-Γαλλίας, η οποία αποσκοπεί στην από κοινού αντιμετώπιση (τουρκικών) προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται το ίδιο όραμα για ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Τέλος, σε μερική αναπλήρωση των παλαιών συστημάτων αεράμυνας, θα έχουμε σύντομα και την αγορά γαλλικών «Mistral» νέας γενεάς, που έχουν βεληνεκές 8 χιλιόμετρα, δηλαδή περί τα 21.000 πόδια.