Εντονότατη δυσαρέσκεια προς την τουρκική κυβέρνηση, η οποία έρχεται να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων, της πτώσης του τουρισμού και της υγειονομικής κρίσης, εκφράζει η τουρκική κοινωνία με αφορμή τις μεγάλες, καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν την γείτονα, με αποτέλεσμα θανάτους, πολλούς τραυματισμούς και καταστροφή τεράστιων δασικών εκτάσεων.
Αρνητική εντύπωση, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι αν και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του ότι η Ελλάδα προσφέρεται να βοηθήσει την Τουρκία, ο Μ. Τσαβούσογλου ευχαρίστησε ουκ ολίγους ξένους ομολόγους του, με αναρτήσεις του στο twitter, όχι όμως την Ελλάδα.
«Πόλεμος» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Ιδιαίτερα έντονα φαίνεται αυτή η δυσαρέσκεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου μαζικά, κατηγορείται η τουρκική κυβέρνηση για εγκληματική αμέλεια, έλλειψη πόρων και μέσων πυρόσβεσης, καθώς και λανθασμένους σχεδιασμούς στην αντιμετώπιση της κατάστασης.
Παρά την τρομοκρατία που ασκεί η Άγκυρα σε χρήστες των social media, δεν λείπουν οι πολλές ανοικτές και επώνυμες αιχμές, ότι η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί περισσότερα αεροσκάφη και μέσα για τις μετακινήσεις των κυβερνητικών στελεχών, παρά μέσα για την κατάσβεση των πυρκαγιών.
Οι διαμαρτυρίες είναι τόσο έντονες, με αποτέλεσμα σήμερα το απόγευμα ο Ερντογάν, να αναρτήσει στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter τα μέσα που ο ίδιος υποστηρίζει ότι χρησιμοποιούνται.
Ενδεικτική της άκρως προβληματικής διαχείρισης της κατάστασης, είναι η ανάρτηση που έκανε στο twitter ο ιστορικός και αναλυτής, Soner Cagaptay, ο οποίος παρατήρησε: «Η Τουρκία διαθέτει ειδική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Εισπράττει φόρους, για να αγοράσει αεροπλάνα για την καταπολέμηση των πυρκαγιών. Ο Ερντογάν την καταργεί, επειδή οι θρησκευτικές αδελφότητες μπορούν να μαζεύουν τους φόρους (υπονοώντας σαφώς τον προσπορισμό των χρημάτων).
«Σαμποτάζ»;
Οι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε μια ιδιαίτερα μεγάλη ζώνη, από την κεντρική-νότιο Τουρκία μέχρι την Αττάλεια και τη Μαρμαρίδα, απέναντι από τη Ρόδο.
Ιδιαίτερα η Μαρμαρίδα και η Αττάλεια, αποτελούν πόλους προσέλκυσης μεγάλου αριθμού τουριστών. Και οι πυρκαγιές, αλλά και η τεράστια καταστροφή στο τοπίο εκτιμάται, ότι θα πλήξει τον τουρισμό, ο οποίος και φέτος βρίσκεται σε προβληματική κατάσταση.
Να σημειωθεί ότι παλαιότερα, όταν στην Τουρκία κυριαρχούσε το «κεμαλικό κατεστημένο» και ακόμα δεν είχε αποκτήσει την εξουσία το ισλαμικό κόμμα του Ερντογάν, είχε αποκαλυφθεί, και μάλιστα με αρκετά ισχυρά στοιχεία, ότι παρακρατικοί κύκλοι με απευθείας αναφορές σε κέντρα εξουσίας της Τουρκίας και στις μυστικές υπηρεσίες της, είχαν προκαλέσει πολλές από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα.
Η ναυτική βάση
Η πυρκαγιά που έπληξε τη Μαρμαρίδα, από τα έως τώρα στοιχεία που υπάρχουν, δεν φαίνεται να πλησίασε τον ναύσταθμο της Τουρκίας στην περιοχή.
Γενικότερα, εκτός της χρήσης των drones για στρατιωτικούς σκοπούς, η Τουρκία χρησιμοποίησε εκτεταμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και για την πολιτική προστασία.
Αν και η Ελλάδα, στο πλαίσιο της «διπλωματίας των πυρκαγιών», προσφέρθηκε να βοηθήσει την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, του οποίου η εκλογική περιφέρεια, η Αττάλεια, επλήγη ιδιαίτερα από τις πυρκαγιές, κάτι που εκτιμάται ότι θα τον επηρεάσει πολιτικά, ούτε καν ευχαρίστησε τον ομόλογό του, Ν. Δένδια για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.
Αντίθετα, έσπευσε να ευχαριστεί με αναρτήσεις του στο twitter την Ολλανδέζα ομόλογό του, τον Βόσνιο (!), τον Ιρανό, τον Γάλλο, τον Πακιστανό, καθώς και τον Αζέρο.
Παρά ταύτα, δεν ήταν λίγοι οι Τούρκοι, οι οποίοι έσπευσαν να ευχαριστήσουν την Ελλάδα για την προσφορά της.
Οι τουρίστες εκκενώθηκαν από τις παραλίες στη νοτιοδυτική Τουρκία, όπου οι φλεγόμενες πυρκαγιές, απειλούν τώρα ξενοδοχεία και σπίτια.
Σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής - με τη βοήθεια ιδιωτικών σκαφών και γιοτ - αναπτύχθηκαν για να φέρουν τους παραθεριστές σε ασφαλές μέρος, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Στην πόλη της Αλικαρνασσού, σύμφωνα με πληροφορίες, εκκενώθηκαν τρία ξενοδοχεία πέντε αστέρων.
Οι πυρκαγιές, που καίνε από την Τετάρτη, έχουν αφήσει έξι νεκρούς.
Δύο ακόμη θάνατοι επιβεβαιώθηκαν το Σάββατο. Σημειωτέον μεταξύ των χιλιάδων ανθρώπων που μάχονται για την κατάσβεση των πυρκαγιών σχεδόν 100 ξεχωριστές εστίες καίνε σε θέρετρα και χωριά στις ακτές της Μεσογείου και του Αιγαίου της Τουρκίας, μια σημαντική τουριστική περιοχή.
Οι αξιωματούχοι λένε, ότι όλες οι πυρκαγιές εκτός από 10 έχουν τεθεί πλέον υπό έλεγχο.
Οι εικόνες που κοινοποίησε ο δήμαρχος της Αλικαρνασσού στο Twitter, δείχνουν ότι οι φωτιές, εξακολουθούν να μαίνονται τα ξημερώματα της Κυριακής.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, έχουν επίσης μοιραστεί δραματικά πλάνα που δείχνουν ανθρώπους με τα υπάρχοντά τους, να φεύγουν από την περιοχή καθώς μια φωτιά, πλησίαζε γρήγορα την πόλη από ένα βουνό με πυκνό δάσος.
Οι ανακριτές, προσπαθούν να εξακριβώσουν αν κάποιες από τις πυρκαγιές ξεκίνησαν σκόπιμα, εν μέσω αναφορών ότι ένας ύποπτος εμπρηστής έχει συλληφθεί.
Ο πρόεδρος Ερντογάν, επισκέφθηκε το Σάββατο την πόλη Manavgat, όπου επιβεβαιώθηκαν πέντε θάνατοι από πυρκαγιά.
Ο Ερντογάν, δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει εκατοντάδες ανθρώπους, που επλήγησαν από την καταστροφή να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.
Ο «Σουλτάνος» έχει επικριθεί έντονα, για την έλλειψη πυροσβεστικών αεροσκαφών στη χώρα. Το απέδωσε σε κακή έλλειψη συντονισμού λέγοντας, ότι "ο κύριος λόγος για αυτά τα ζητήματα με τα αεροπλάνα, είναι ότι η τουρκική αεροναυτική ένωση, δεν μπόρεσε να ενημερώσει τον στόλο και την τεχνολογία της".
Πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει ενισχυθεί με αεροσκάφη από το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν, τη Ρωσία και την Ουκρανία, τα οποία συμμετέχουν τώρα στη μαζική επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι έχει κάποιες υποψίες για το ποιος ξεκίνησε τις πυρκαγιές, ενώ ο διευθυντής επικοινωνιών Fahrettin Altun, είπε ότι έχουν ξεκινήσει ολοκληρωμένες έρευνες. «Οι υπεύθυνοι για το έγκλημα κατά της φύσης και των δασών, θα λογοδοτήσουν το συντομότερο δυνατό», είπε ο Altun.
Εν τω μεταξύ, έχουν δημιουργηθεί ειδικές ομάδες, από την αστυνομία και τις δυνάμεις της χωροφυλακής για τη διερεύνηση των πυρκαγιών. Οι ειδικές ομάδες, αναζητούν ενδείξεις που ενδέχεται να υπονοούν ότι οι πυρκαγιές ήταν τρομοκρατική ενέργεια ή ήταν σκόπιμη.
Οι ειδικές ομάδες της αστυνομίας και των δυνάμεων της χωροφυλακής, έχουν ήδη ξεκινήσει το έργο τους. Οι προσπάθειές τους, υποστηρίζονται επίσης από μονάδες της υπηρεσίαςπληροφοριών.
Πρέπει να αναφερθεί οτι ΗΠΑ και Ευρώπη εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην Τουρκία για μαζικές δασικές πυρκαγιές.