Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Πενταπόσταγμα αποκλειστικό: Αυτή είναι η περιοχή στη Σομαλία που δεσμεύτηκε για το τουρκικό Oruc Reis - Τα όρια της νέας τουρκικής «αυτοκρατορίας»

Μόλις 67 χιλιόμετρα από την πλησιέστερη ακτή της Σομαλίας και 222 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Σομαλίας Μογκαντίσου, βρίσκεται η περιοχή που θα διεξαγάγει έρευνες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis.

Σύμφωνα με την NAVTEX που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Ινδίας που έχει την αρμοδιότητα να εκδίδει σχετικές οδηγίες προς ναυτιλομένους, το τουρκικό σκάφος θα ξεκινήσει τις έρευνες στις 18 Οκτωβρίου και θα παραμείνει εκεί μέχρι και τις 16 Μαΐου 2025.

Να υπενθυμίσουμε πως όλο αυτό το διάστημα θα βρίσκεται εκεί συνοδευόμενο από δύο φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ένα σκάφος γενικής υποστήριξης του τουρκικού στόλου και τρία συνοδά της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό σημαίνει πως το συγκεκριμένο τουρκικό ερευνητικό θα είναι απασχολημένο στην Αφρική μέχρι και τα μέσα της ερχόμενης Άνοιξης και η όποια κίνηση των Τούρκων στη Λιβύη είτε θα πρέπει να γίνει το ερχόμενο καλοκαίρι είτε να χρησιμοποιηθεί το έτερο σκάφος, το Barbaros.

Όπως από την πρώτη στιγμή που το αποκαλύψαμε από το Πενταπόσταγμα, η αποστολή του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis στη Σομαλία είναι απλά το πρώτο βήμα απομύζησης των πλουτοπαραγωγικών πόρων των χωρών που έχουν μετατραπεί de facto σε προτεκτοράτα της Τουρκίας.

Μιλάμε δηλαδή για Σομαλία, Λιβύη και πρόσφατα το νησιωτικό σύμπλεγμα στη δυτική Αφρική του Σάο Τομέ Πρίνσιπε που παρέδωσε επί της ουσίας την κυριαρχία του στην Άγκυρα.

Δημοσίευμα της πλέον φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak τονίζει πως οι ενεργειακές κινήσεις που έχει δρομολογήσει η Άγκυρα, θα επεκταθούν, μετά τη Σομαλία, στη Βόρεια Αφρική με στόχο την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα το επόμενο βήμα θα εστιάζεται στη Λιβύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ημισέληνος του Πετρελαίου

Σύμφωνα με τη Yeni Safak, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται εδώ και καιρό, η Τουρκία έχει εξασφαλίσει τη σχετική αδειοδότηση για έρευνες στη χερσαία και θαλάσσια περιοχή της Λιβύης. Το ενδιαφέρον της Άγκυρας επικεντρώνεται στη λεγόμενη «ημισέληνο πετρελαίου», μια περιοχή με μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων.

Το θέμα τέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής για την Ενέργεια και την Οικονομία της Λιβύης που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του έτους και στη συνέχεια κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ στις ΗΠΑ.

Περιοχές που περιμένουν να εξερευνηθούν

Η Λιβύη, μέσω της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (NOC), επιθυμεί να αναπτύξει κοινά ενεργειακά έργα με την Τουρκία, ιδίως στον τομέα της εξόρυξης, παραγωγής και διανομής των υδρογονανθράκων. Σημειώνεται πως το 40% των κοιτασμάτων της Λιβύης, τόσο σε ξηρά όσο και σε θάλασσα, παραμένει ανεξερεύνητο, γεγονός που καθιστά την προσφυγή της Τρίπολης στην Άγκυρα απαραίτητη.

Σύμφωνα με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης NOC, υπάρχουν 29 νέα κοιτάσματα πετρελαίου και 12 κοιτάσματα φυσικού αερίου σε ξηρά και θάλασσα. Τα χωρικά ύδατα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Λιβύης καλύπτουν μια ευρεία περιοχή από τα σύνορα με την Αίγυπτο έως την Τυνησία. Εκτός από τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί, όπως η Σίρτη, Murzuq, Bouri και Sabratha, υπάρχουν περιοχές που περιμένουν ακόμη να εξερευνηθούν.

Να θυμίσουμε πως επίσης όπως έχουμε γράψει πρώτοι από το Πενταπόσταγμα πιστός στο νεοοθωμανικό όραμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο φιέστας στο Βόσπορο ξεπροβόδισε το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις που συνοδευόμενο από δύο φρεγάτες, ένα σκάφος υποστήριξης του τουρκικού στόλου και τρία συνοδά της Εταιρείας Πετρελαίου της Τουρκίας, πλέει προς Σομαλία όπου βάση της συμφωνίας η Άγκυρα θα καρπώνεται το 30% των εσόδων από τα κοιτάσματα που θα εντοπίσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με δεδομένο πως η Σομαλία έχει παραχωρήσει και τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία για να τα φυλάει, μπορούμε πλέον να μιλάμε για την ολοκληρωτική εκμετάλλευση αυτής της χώρας από την Τουρκία που αποκτά στην σύγχρονη εποχή μια χώρα απόλυτα ελεγχόμενη. Μιλάμε δηλαδή για την πρώτη χώρα που θα αποτελέσει «κτήση» μιας σύγχρονης Τουρκικής και όχι Οθωμανικής «Αυτοκρατορίας».

«Ξέρω ότι ξεκινάτε ένα μακρύ ταξίδι και σε αυτό το μακρύ ταξίδι θα σας καλωσορίσουν οι Σομαλοί αδερφοί μας. Πιστεύω ότι θα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα με τους Σομαλούς αδερφούς μας τόσο με τις σεισμικές έρευνες όσο και με τις γεωτρητικές εργασίες» είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος.

Το Ορούτς Ρέις και ο στολίσκος που το συνοδεύει προτίμησε αντί την παράκτια οδό τον πλου από την καρδιά του Αιγαίου κάνοντας επίδειξη ισχύος.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας σε σχετικό προπαγανδιστικό βίντεο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την ευημερία της χώρας μας με προγράμματα που πάνε και πέρα από την Γαλάζια Πατρίδα στην διεθνή αρένα».

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ