Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η Τουρκία ακόμα πιο κοντά στη Ρωσία με την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου να συνεχίζεται ακάθεκτη

Ακάθεκτη προχωρά η Τουρκία στην δημιουργία του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, κάτι που σημαίνει πως ο δεσμός της Άγκυρας με την Μόσχα δεν είναι εύκολο να διαρραγεί με ότι αυτό συνεπάγεται και για τις σχέσεις της με την Δύση και ειδικότερα με τις ΗΠΑ.

Είναι χαρακτηριστικό το ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης TRT σύμφωνα με το οποίο: «Τοποθετήθηκε το κάτω μέρος του εξωτερικού προστατευτικού περιβλήματος της πρώτης μονάδας του υπό κατασκευή Πυρηνικού Σταθμού Άκκουγιου (NGS) στην περιοχή Γκιούλναρ της Μέρσιν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Akkuyu Nuclear JSC, η συναρμολόγηση της μεταλλικής κατασκευής ύψους 63 μέτρων διήρκεσε 10 ώρες.

Ο γενικός διευθυντής της Akkuyu Nuclear JSC, Σεργκέι Μπούτσκιχ (Sergei Butckikh), είπε ότι η εν λόγω εργασία είναι σημαντική για τη μονάδα, αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Μπούτσκιχ σημείωσε ότι οι μονάδες πυρηνικής ενέργειας τρίτης γενιάς είναι εξοπλισμένες με συστήματα ασφαλείας υψηλής τεχνολογίας σχεδιασμένα να αντέχουν σε μεγάλους σεισμούς, τυφώνες, τσουνάμι και ωστικά κύματα.

«Μετά την επιτυχή τοποθέτηση του κάτω τμήματος του θόλου του εξωτερικού περιβλήματος, στο επόμενο στάδιο οι κατασκευαστές του Πυρηνικού Σταθμού Άκκουγιου θα εγκαταστήσουν τον θόλο του εξωτερικού περιβλήματος. Η συναρμολογημένη κατασκευή μεγάλου μεγέθους από οπλισμένο σκυρόδεμα θα προστατεύει τον αντιδραστήρα από εξωτερικές επιδράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του πυρηνικού σταθμού», δήλωσε ο Μπούτσκιχ».

Η εξέλιξη αυτή δείχνει πως η Τουρκία συνεχίζει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παρά το γεγονός πως όπως έχουμε αναφέρει στο πρόσφατο παρελθόν στο Πενταπόσταγμα η Γερμανία επιβραδύνει επίτηδες την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου στην Τουρκία.

Σύμφωνα με ρωσικό ΜΜΕ παρά την απουσία κυρώσεων, η γερμανική κυβέρνηση δεν εξέδωσε άδεια για την εξαγωγή εξοπλισμού από τη Γερμανία και το έργο έπρεπε να αλλάξει προμηθευτή.

Ο Ντένις Σεσεμίν, Διευθυντής για την οργάνωση παραγωγής και κατασκευής της Akkuyu Nuclear JSC, είπε στην τουρκική εφημερίδα Sabah ότι, “οι καθυστερήσεις στην προμήθεια εξοπλισμού από τη γερμανική Siemens περιέπλεξαν την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου”.

Όπως είπε ο Ντένις Σεσεμίν, το 60% του εξοπλισμού διακοπτών αναμένει άδεια από τη γερμανική κυβέρνηση για εξαγωγή από τον Ιούλιο του 2023.

Ωστόσο, δεν έχει παραληφθεί μέχρι στιγμής.

«Παρά την απουσία κυρώσεων, επίσημων απαγορεύσεων και άλλων περιορισμών, οι κοινές προσπάθειες με την Τουρκία να εξασφαλίσουν την προμήθεια εξοπλισμού φυσικού αερίου 400 κιλοβολτ  απέτυχαν, με αποτέλεσμα να ληφθεί απόφαση για αλλαγή προμηθευτή», γράφει η Sabah αναφερόμενη στον διευθυντή παραγωγής και κατασκευής της Akkuyu Nuclear JSC.

«Τον Ιανουάριο του 2024, αποφασίσαμε να αλλάξουμε προμηθευτή, παραγγέλλοντας εκ νέου αυτόν τον εξοπλισμό στην Κίνα με δικά μας έξοδα. Από τη μία πλευρά, αυτό το παράδειγμα δείχνει ότι όλα τα εμπόδια που έχουν προκύψει μπορούν να ξεπεραστούν, αλλά από την άλλη, δυστυχώς , επηρεάζει τη διαδικασία κατασκευής και θέσης σε λειτουργία, ωστόσο, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να θέσουμε σε λειτουργία την πρώτη μονάδα ισχύος το 2025 σύμφωνα με τις διατάξεις της διακυβερνητικής συμφωνίας», δήλωσε ο Ντένις Σεσεμίν.

Η εφημερίδα Sabah σημείωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός του Ακούγιου θα καλύψει περίπου το 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας και θα μειώσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου κατά 420 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μακροπρόθεσμα

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...