Στην ερώτηση του κόμματος «Νίκη» σχετικά με την δράση του κόμματος ΚΙΕΦ στη Δυτική Θράκη, που προπαγανδίζει την ύπαρξη «τουρκικής» και όχι μουσουλμανικής μειονότητας στην περιοχή, απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης από το βήμα της Βουλής.
Ο υπουργός είπε συγκεκριμένα στην πρωτολογία του: «Η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη φιλελεύθερη δημοκρατία. Είναι μία δημοκρατία η οποία είναι στερεός δομημένη, εδραία στη μεταπολίτευση και δεν φοβάται από οποιουσδήποτε τέτοιους κινδύνους. Στις δημοκρατίες τις φιλελεύθερες, τα κόμματα έχουν την συνταγματική αναγνώριση να μπορούν να λειτουργούν εντός του πλαισίου του Συντάγματος. Αυτό διαφυλάσσεται από την ίδια τη δικαστική λειτουργία, η οποία ανακηρύσσει τα κόμματα και η οποία δικαστική λειτουργία έχει την αρμοδιότητα αυτή εκ του Συντάγματος. Εν τέλει όμως, τα κόμματα κρίνονται από τον ίδιο τον λαό. Και θα μου επιτρέψετε να πω, κύριε βουλευτά, ότι η πορεία του ΚΙΕΦ δεν είναι μία πορεία η οποία είναι ανοδική, ούτε μία πορεία η οποία αναδεικνύει τον οποιοδήποτε διεμβολισμό της ελληνικής κοινωνίας και του εκλογικού σώματος της Θράκης. Στην Ροδόπη τόσο σε επίπεδο απόλυτων αριθμών όσο και σε επίπεδο ποσοστού, το ΚΙΕΦ στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις που συμμετείχε στις ευρωεκλογές του 2014, του 2019 και του 2024, τα ποσοστά και οι απόλυτοι αριθμοί έβαιναν μειούμενοι. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην Ξάνθη, όπου σε απόλυτα μεγέθη το ΚΙΕΦ το 2024 υστέρησε.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό, αξιότιμε κύριε βουλευτά, να αναφερθώ σε μία δήλωση του βουλευτού του κυρίου Ιλχάν Αχμέτ του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, ο οποίος σχετικά δήλωσε: Το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ μετά από δεκαπέντε χρόνια παρουσίας σε ευρωεκλογές αφενός δεν εκλέγει ευρωβουλευτή, αφετέρου το μήνυμά του ότι δήθεν με την ψήφο εκεί πιέζεται το κέντρο για να κάνει πράγματα για τη Θράκη, δεν έχει κανένα πρακτικό αντίκρισμα για την κοινωνία μας.
Και είναι ακριβώς έτσι, κύριε βουλευτά. Η ελληνική Πολιτεία διασφαλίζει ισοπολιτεία και ισονομία όλων των πολιτών και κατεξοχήν των συμπολιτών μας στη Θράκη. Αντιλαμβανόμαστε, όπως σωστά υπαινίσσεστε, ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της μουσουλμανικής κοινότητας και βεβαίως υπάρχουν διαφοροποιήσεις και σε επίπεδο θρησκευτικό. Αυτό το αναδεικνύουμε και έχουμε μία προσαρμοστική συμπεριληπτική πολιτική στα θέματα αυτά, έτσι ώστε η ελληνική πολιτεία να είναι παρούσα.
Και κλείνοντας να αναφερθώ στο γεγονός ότι τρία από τα κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Νέα Δημοκρατία μόνη από τα τρία μεγάλα κόμματα, συμπεριέλαβαν στους καταλόγους των υποψήφιων ευρωβουλευτών και εκπροσώπους από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, έτσι ώστε να αποδειχθεί και στην πράξη και με πολιτικό αποτύπωμα ότι δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση μεταξύ των Ελλήνων πολιτών».
Κατά την δευτερολογία του ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε σχετικά: «Δεν υπάρχει δυνατότητα, δεν υπάρχει καμία επιθυμία και δεν είναι το συνταγματικώς ορθό να υπάρχει απόπειρα παρέμβασης στη Δικαιοσύνη. Θα κρίνει η Δικαιοσύνη και το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο του άρθρου 100 τη νομιμότητα της συμμετοχής του οποιουδήποτε πολιτικού σχηματισμού στις εκλογές.
Δεύτερον, οι διεθνείς συνθήκες δεν συνιστούν μία επιλεκτική διαδικασία για οποιονδήποτε άρχει. Οι διεθνείς συνθήκες αποτελούν τη βάση της διεθνούς αρχιτεκτονικής ασφαλείας και οφείλουν να γίνονται δεκτές, en bloc και όχι επιλεκτικά. Συνεπώς, δεν εξαρτάται από το ΚΙΕΦ, δεν εξαρτάται ακόμη ακόμη από οποιαδήποτε χώρα το αν και με ποιο τρόπο θα εφαρμοστούν οι διεθνείς συνθήκες, εφαρμόζονται στο σύνολό τους, πολλώ δε μάλλον η Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία διαλαμβάνει και διατάξεις οι οποίες καθορίζουν ακόμη και σύνορα και κατά τούτο έχουν μία ακόμη μεγαλύτερη ισχύ».