Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ Α.Ε.) ανακοινώνει δύο νέες προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη διαδικασία Ανταγωνιστικού Διαλόγου, που αφορούν στους τομείς των μη επανδρωμένων συστημάτων και της ενέργειας.
Οι σύγχρονες γεωπολιτικές εξελίξεις επιβεβαιώνουν την ανάγκη για άμεση ικανοποίηση των επιχειρησιακών απαιτήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων και τη δημιουργία μιας ευέλικτης και «έξυπνης» εγχώριας γραμμής αμυντικού εφοδιασμού.
Οι προκηρύξεις του ΕΛΚΑΚ για έργα ανάπτυξης καινοτόμων λύσεων υπηρετούν την απαίτηση αυτή και δρουν συμπληρωματικά στο μακροπρόθεσμο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας.
Υπενθυμίζουμε ότι σενάριο αποκλεισμού ελληνικής μικρονήσου-βραχονησίδας είναι μέσα στα άμεσα στρατιωτικά σχέδια της Τουρκίας, σε κάθε πολεμικό σενάριο πιθανής συγκρούσεως με την Ελλάδα, ειδικά τώρα που η κυβέρνηση Τραμπ σφυρίζει αδιάφορα στην εξέγερση εκατοντάδων χιλιάδων Τούρκων κατά του Ερντογάν.
Η Άγκυρα, διαπιστώνει ότι οι ΗΠΑ κλείνονται στο εσωτερικό τους, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για τα τουρκικά επεκτατικά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο και Συρία.
Συγκεκριμένα το ΕΛΚΑΚ προκηρύσσει διαγωνισμούς για την ανάπτυξη:
• Ενός Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (UAV) Μεταφοράς Φορτίου για αξιοποίηση σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών διττής χρήσης, στρατιωτικού, εμπορικού ή ανθρωπιστικού ρόλου. Το αεροσκάφος θα διασφαλίζει ταχεία και ακριβή παράδοση εφοδίων, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές, όπου η χρήση συμβατικών μέσων δεν είναι εφικτή ή αποδοτική. Η χρήση του θα μειώνει την έκθεση προσωπικού σε κινδύνους, θα βελτιώνει την ευελιξία στρατιωτικών επιχειρήσεων και θα ενισχύει την επιχειρησιακή απόδοση μέσω διασύνδεσης με άλλα αυτόνομα συστήματα.
• Ενός Συστήματος Περιορισμού Μεταβατικών Υπερτάσεων για την προστασία του δικτύου ηλεκτρικής τροφοδότησης και του κρίσιμου εξοπλισμού των πλοίων, ανεξαρτήτως τύπου, ρόλου ή αποστολής.
Θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την τάση του δικτύου, θα εντοπίζει τα μεταβατικά φαινόμενα και θα ενεργοποιεί αυτόματα το κατάλληλο επίπεδο προστασίας, εξασφαλίζοντας ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Θα προσφέρει αυξημένη αξιοπιστία, θα μειώνει τη φθορά του εξοπλισμού και τις ανάγκες συντήρησης, συμβάλλοντας στη μείωση του λειτουργικού κόστους και την παράταση της διάρκειας ζωής των συστημάτων.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΚΑΚ, Παντελής Τζωρτζάκης, δήλωσε ότι «το σημερινό γεωστρατηγικό περιβάλλον αναδεικνύει όλο και περισσότερο την εξαιρετική σημασία της αποστολής μας. Η δημιουργία ενός ισχυρού εγχώριου οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας είναι αυτοσκοπός του ΕΛΚΑΚ, και θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στην εκπλήρωσή του.»
Οι σημερινές προκηρύξεις έρχονται να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες ανοιχτές προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΕΛΚΑΚ για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων θαλάσσιων σκαφών επιφανείας (USV) και συστήματος διαχείρισης μάχης (BMS).
Το μη επανδρωμένο μεταγωγικό θα κατασκευαστεί σε δύο διαφορετικές εκδόσεις που θα διακρίνονται από τη μεταφορική τους ικανότητα.
Στη βασική έκδοση, το UAV θα πρέπει να μεταφέρει φορτία άνω των 100 κιλών ενώ, στη δεύτερη, μικρότερη έκδοση, θα περιορίζεται σε φορτία των 20 κιλών.
Η ελάχιστη επιθυμητή εμβέλεια με πλήρες φορτίο, σύμφωνα με τις προδιαγραφές των επιτελείων, είναι τα 350 χιλιόμετρα για τη μεγάλη έκδοση και σημαντικά μικρότερη για την ελαφριά έκδοση.
Η επιχειρησιακή οροφή του αεροσκάφους θα πρέπει να κυμαίνεται από 3 έως 12 χιλιάδες πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και η πλοήγησή του θα γίνεται μέσω δορυφόρου.
Σχεδιάζεται ακόμη η υποστήριξη λειτουργίας κάθετης απογείωσης και προσγείωσης, ώστε το drone να επιχειρεί σε κάθε πεδίο, είτε πρόκειται για αστικό ιστό είτε για απομακρυσμένες βραχονησίδες.