πανωλη
Κοινωνία

Δεν θα μείνει αιγοπρόβατο για δείγμα! Κρούσμα πανώλης εντοπίστηκε και στην Αττική- Για θανάτωση είναι 9.200 ζώα

Το πρώτο κρούσμα αφρικανικής πανώλης των αιγοπροβάτων εντοπίστηκε στην Αττική και συγκεκριμένα σε κτηνοτροφική μονάδα στον Ασπρόπυργο. Εδώ και ημέρες το προσωπικό των Τοπικών Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων (ΤΚΕΝ) της Περιφέρειας Αττικής είχε θέσει σε καραντίνα δύο κτηνοτροφικές μονάδες που είχαν προμηθευτεί νομίμως ζώντα αμνοερίφια από τη Ρουμανία.

Μετά την ειδοποίηση των ιδιοκτητών μονάδας στον Ασπρόπυργο περί ύποπτων συμπτωμάτων στα ζώα τους, οι κτηνίατροι της Περιφέρειας προχώρησαν σε αιμοληψίες, διαπιστώνοντας το πρώτο κρούσμα πανώλης στην Αττική.

Αμέσως, τέθηκαν σε εφαρμογή τα αυστηρά πρωτόκολλα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που προβλέπουν τη μαζική θανάτωση και υγειονομική ταφή των αμνοεριφίων της μονάδας.

Παράλληλα, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας θα «χτενίσουν» σχολαστικά την περιοχή για τον εντοπισμό και την άμεση αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών, ενώ θα συγκληθεί και ευρεία σύσκεψη για την κατάρτιση ολιστικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της επιδημίας.

Από τη Ρουμανία πιθανόν ο ιός

Στο μεταξύ, τα πρώτα στοιχεία από τις μέχρι τώρα έρευνες «δείχνουν» ως χώρα… προέλευσης της νόσου των αιγοπροβάτων τη Ρουμανία και μάλιστα πιθανότατα ο ιός να προήλθε από μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα της χώρας, με τουλάχιστον 51.000 ζώα.

Συνεχίζεται ο έλεγχος στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας για την πανώλη των αιγοπροβάτων, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τους ειδικούς κτηνιάτρους, με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου και τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου στα ζώα.

Σήμερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου παρουσιάζοντας τα στοιχεία των ελέγχων αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της νόσου, σημειώνοντας πως συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων πανώλης των μηρυκαστικών σε Λάρισα και Θεσσαλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα τόνισε ότι «περίπου 230.000 ζώα έχουν ελεγχθεί, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία, για θανάτωση είναι 9.200 ζώα και μέχρις στιγμής έχουν θανατωθεί 7.000».

Ο ίδιος εκτίμησε πως με τον τρόπο και την ταχύτητα που έχει λειτουργήσει όλος ο μηχανισμός, μέσα στην εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση και στη συνέχεια θα γίνουν επανέλεγχοι.

Παράλληλα, ο κ. Κουρέτας σημείωσε ότι θα εξεταστεί και το ζήτημα της μετακίνησης των ζωοτροφών ενώ τόνισε ότι το μοντέλο που ακολούθησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα ακολουθηθεί και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημειώνεται πως σύμφωνα με ανακοίνωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας όσον αφορά τα μέτρα που εφαρμόζονται, απαγορεύεται η για οποιοδήποτε λόγο (σφαγή, πάχυνση, αναπαραγωγή) μετακίνηση αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου και έκδοση νέας απόφασης.

Επίσης, απαγορεύεται η σφαγή αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων στα σφαγεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έως και την Παρασκευή 2/08/2024, αλλά και η για οποιοδήποτε λόγο είσοδος στη Θεσσαλία αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων προέλευσης από τη Ρουμανία.

Παράλληλα λαμβάνεται Απόφαση Απομόνωσης όλων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων πάχυνσης αιγοπροβάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου και τουλάχιστον για 21 ημέρες. Επιπρόσθετα λαμβάνεται Απόφαση Απομόνωσης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων βοοειδών που συνυπάρχουν με κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων πάχυνσης, διαθέτουν το ίδιο προσωπικό και χρησιμοποιούν κοινά οχήματα και εξοπλισμό.

Τέλος, απαγορεύεται η μετακίνηση (σφαγή, πάχυνση ή αναπαραγωγή) βοοειδών από και προς την Π.Ε. Τρικάλων και την Π.Ε. Λάρισας, έως την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής και κλινικής διερεύνησης της νόσου εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης και τον καθορισμό της έκτασης τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα μέτρα μετά το κρούσμα στην Κορινθία

Την απαγόρευση της μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια αποφάσισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.

Η απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους έχοντας ως στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης και την εκρίζωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, οι αρμόδιες υπηρεσίες, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων, αλλά και με τη διαδρομή πιθανόν υπόπτων εισαγωγών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «ο εντοπισμός του κρούσματος σε κτηνοτροφική μονάδα στο Μεσινό του Δήμου Συκιώνος στην Κορινθία, καθώς και του κρούσματος στη Φαλάνη στη Λάρισα, επετεύχθησαν μέσα από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης και τα κρούσματα εντοπίσθηκαν πριν ακόμα εκδηλωθούν τα συμπτώματα, ύστερα από προληπτική έρευνα των κτηνιατρικών υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών, με βάση τη διαδρομή που ακολούθησαν ζώα που εισήχθησαν από συγκεκριμένη χώρα».

1.500 ζώα προς ταφή

Όπως αναφέρει στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο αντιπεριφερειάρχης ΚορίνθουΑναστάσιος Γκιόλης:

«Το κακό ξεκίνησε από μια κτηνοτροφική μονάδα στην ορεινή Κορινθία, στον δήμο Σικυωνίων όπου θανατώθηκαν 300 ζώα και μετά σε κοντινή απόσταση υπήρχε και άλλος κτηνοτρόφος. Χθες το μεσημέρι έγιναν συνεχόμενες συσκέψεις. Ο άνθρωπος αυτός έχει άλλα 1.200 ζώα που το επόμενο διάστημα θα θαφτούν και αυτά».

«Υπάρχει η πληροφορία πως ήρθαν από έξω αυτά τα ζώα. Και άμεσα με το που βγήκαν τα δύο θετικά αποτελέσματα, σε σύσκεψη που κάναμε  στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, καθορίστηκαν οι οδηγίες που είναι σαφείς. Ό,τι λένε τα πρωτόκολλα, ό,τι μας πουν οι κτηνίατροι», τόνισε.

Πιθανό να έγινε διασπορά της πανώλης από τη Θεσσαλία 

Για το πώς έγινε η διασπορά της πανώλης, ο κ. Γκιόλης αναφέρει πως οι κτηνίατροι έχουν πληροφορίες πως έγινε κάποιο δρομολόγιο από τη Θεσσαλία, αλλά αυτό ακόμα ερευνάται.

Για το πού και πώς θα γίνει η θανάτωση των χιλιάδων ζώων, αναφέρει πως «από σήμερα υπάρχουν συντεταγμένες, γνωρίζουν ήδη οι υπηρεσίες, για να βρεθεί ο χώρος για να γίνει η ταφή για να μην δημιουργήσουμε πρόβλημα στον υδροφόρο ορίζοντα και προφανώς δεν θα θαφτούν ζωντανά ζώα».

Για το εάν προβλέπονται αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους που χάνουν τα ζώα τους, ο κ.  Γκιόλης απάντησε: «ναι, για τα ζώα που είναι δηλωμένα».

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;

Τα συμπτώματα στα ευαίσθητα ζώα, δηλαδή τα αιγοπρόβατα, είναι, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, υψηλός πυρετός, κατάπτωση και υπνηλία, δύσπνοια και βήχας, έντονες διάρροιες, αλλοιώσεις με ορώδες υγρό γύρω από τα μάτια και τη μύτη, έντονη σιελόρροια από το στόμα (εικόνα βρεγμένου προσώπου), αλλοιώσεις μέσα στο στόμα (λευκές πλάκες στα ούλα και στο εσωτερικό των χειλιών) και αιφνίδιοι μαζικοί θάνατοι.

Η λέξη πανώλη προέρχεται από το παν και το ρήμα όλλυμι που σημαίνει καταστρέφω, εξαφανίζω. Το ουσιαστικοποιημένο επίθετο, «ο, η πανώλης, το πανώλες» προσδιορίζει το ουσιαστικό νόσος – πανώλης νόσος – και σημαίνει τη νόσο που καταστρέφει τα πάντα. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε ο όρος πανώλη χρησιμοποιείται κατά καιρούς και για άλλες άκρως μεταδοτικές θανατηφόρες νόσους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ