Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Βιβλική καταστροφή στη Μιανμάρ! Θάνατο, χάος και καταστροφή άφησε πίσω του ο σεισμός-Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς (βίντεο)

Βιβλική καταστροφή προκάλεσε ο σεισμός μεγέθους 7,7 Ρίχτερ που έπληξε την κεντρική Μιανμάρ, προκαλώντας δονήσεις και καταστροφές σε μια τεράστια ακτίνα προς τα ανατολικά, φθάνοντας μέχρι τη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης που βρίσκεται 1.400 χιλιόμετρα μακριά αλλά και την νοτιοδυτική Κίνα, ενώ σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της στρατιωτικής κυβέρνησης της χώρας, 144 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 732 τραυματίστηκαν.

Σπάνια έκκληση από τη στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ για διεθνή βοήθεια

Ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, ο ηγέτης της στρατιωτικής χούντας που κυβερνά τη Μιανμάρ κάλεσε όλες τις χώρες να προσφέρουν βοήθεια στη χώρα, καθώς οι συνέπειες από την καταστροφική σεισμική δόνηση ολοένα και αυξάνονται. 

Κατά τη διάρκεια του 4ετους εμφυλίου πολέμου της χώρας, ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ είχε πρακτικά «αποκλείσει» τη Μιανμάρ από τον υπόλοιπο κόσμο, ωστόσο, σήμερα απηύθυνε «ανοιχτή πρόσκληση σε οποιεσδήποτε οργανώσεις και έθνη επιθυμούν να έρθουν και να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη στη χώρα», προσθέτοντας, μάλιστα ότι ο απολογισμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που είχε μεταδώσει το κρατικό μέσο MRTV της Μιανμάρ τουλάχιστον 144 άτομα σκοτώθηκαν και 732 τραυματίστηκαν από τη μεγάλη σεισμική δόνηση.

Εφιαλτικές είναι οι εικόνες από καταρρεύσεις κτηρίων, δρόμοι έχουν κοπεί στη μέση, οι υποδομές έχουν διαλυθεί. ενώ εκφράζονται φόβοι για χιλιάδες νεκρούς, που έχουν καταπλακωθεί κάτω από τα ερείπια, αν και είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν τα ακριβή στοιχεία, καθώς η χώρα τελεί υπό εμφύλιο και οι πληροφορίες, όπως και οι εικόνες, ελέγχονται από το στρατιωτικό καθεστώς που με πραξικόπημα έχει αναλάβει την εξουσία από το 2021.

Διασώστες ξεθάβουν ανθρώπους με τα χέρια στη Μιανμάρ


Σε πολύ δύσκολες συνθήκες επιχειρούν οι διασώστες στη Μιανμάρ, που προσπαθούν μέσα στη νύχτα να εντοπίσουν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια.

Μέλος ομάδας διάσωσης που αποτελείται από από απλούς ανθρώπους, δήλωσε στο BBC ότι χρειάζονται μηχανήματα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια. «Ξεθάβουμε ανθρώπους με γυμνά χέρια. Δεν είναι αρκετό για να βγάλουμε τα πτώματα και τους ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι κάτω από τα χαλάσματα», λέει.


«Οι άνθρωποι ουρλιάζουν: “Βοηθήστε με, βοηθήστε με”. Νιώθω τόσο απελπισμένος».

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) ανακοίνωσε ότι με βάση την ανάλυσή του, προβλέπει πιθανώς χιλιάδες νεκρούς από τον σεισμό στη Μιανμάρ. Θα χρειαστεί χρόνος για να γίνουν γνωστά τα επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των νεκρών, ωστόσο, μέλος μιας ομάδας διάσωσης με έδρα το Μανταλέι δήλωσε στο BBC ότι «οι νεκροί εκεί είναι τουλάχιστον εκατοντάδες».

 

Unicef: Ο σεισμός αναμένεται να φέρει «καταστροφικές» συνέπειες για τα παιδιά στη Μιανμάρ

Ο αντίκτυπος του σημερινού σεισμού θα είναι «καταστροφικός» για τα παιδιά που ζουν στη Μιανμάρ, ανέφερε εκπρόσωπος της Unicef στο BBC.

Ο Tρέβορ Κλαρκ, σύμβουλος έκτακτης ανάγκης της Unicef για την περιοχή, λέει ότι η Μιανμάρ είναι «ένα από τα πιο δύσκολα μέρη στον πλανήτη για τα παιδιά» και πως αυτή η καταστροφική σεισμική δόνηση «επιδεινώνει την ήδη κακή κατάστασή τους».



Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η οργάνωση θα εκτιμήσει τις επόμενες ημέρες πόσο άσχημη είναι η κατάσταση στην περιοχή, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι η Unicef φέρνει προμήθειες στη Μιανμάρ από το εξωτερικό, προκειμένου να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες των ανθρώπων.

Η στρατιωτική χούντα προέβη σε μία δραματική έκκληση προς κάθε χώρα της διεθνούς κοινότητας να στείλει κάθε βοήθεια άμεσα και με κάθε τρόπο. Ο επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ προειδοποιεί για πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων, τονίζοντας ότι η χούντα άνοιξε όλες τις οδούς για την είσοδο διεθνούς βοήθειας.

Ο σεισμός 7,7 βαθμών σημειώθηκε περίπου στις 14:20 (τοπική ώρα, 08:20 ώρα Ελλάδας) σε απόσταση περίπου 17 χιλιομέτρων από την πόλη Μάνταλεϊ στη Μιανμάρ με τη δόνηση να γίνεται αισθητή ως την Ταϊλάνδη και την Κίνα. Πολλοί είναι οι νεκροί και οι τραυματίες στη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη.

Τον ισχυρό σεισμό ακολούθησε ένας δυνατός μετασεισμός μεγέθους 6,4 Ρίχτερ μόλις 12 λεπτά αργότερα.

Η κυβερνώσα χούντα της Μιανμάρ απηύθυνε έκκληση για δωρεές αίματος και ιατρικών προμηθειών για βοήθεια σε ανθρώπους που νοσηλεύονται.

Ο Ζάου Μιν Τουν, εκπρόσωπος της χούντας, απηύθυνε έκκληση για ιατρικές προμήθειες, μιλώντας σε δελτίο ειδήσεων αργά το βράδυ στην κρατική τηλεόραση. Στο δελτίο ειδήσεων έγινε κάλεσμα για αιμοδοσία λόγω «τόσων πολλών» τραυματιών σε τρία αστικά κέντρα.

Στην Μπανγκόκ, που κηρύχθηκε ζώνη καταστροφής, κατέρρευσε ένας υπό κατασκευή ουρανοξύστης σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους και παγιδεύοντας δεκάδες ανθρώπους στα συντρίμμια.

Δεκάδες αγνοούνται, ενώ σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό, στα χαλάσματα του υπό κατασκευή ουρανοξύστη που κατέρρευσε, βρίσκονται ακόμα τουλάχιστον 110 άνθρωποι, από τους 400 που εργάζονταν στο κτήριο την ώρα του σεισμού.

Άλμα στις τιμές του κασσίτερου

Σε υψηλά δύο εβδομάδων έφτασαν οι τιμές του κασσίτερου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, καθώς οι αγορές θεωρούν ότι ο σεισμός θα μπορούσε να καθυστερήσει την επανεκκίνηση της παραγωγής στην κύρια περιοχή εξόρυξης της Μιανμάρ.

Ο κασσίτερος αναφοράς στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου σημείωσε άνοδο 2,5% στα 36,140 δολάρια ανά μετρικό τόνο, ενώ νωρίτερα έφτασε στα 36,635 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Μαρτίου.


Εάν υπάρξει περαιτέρω άνοδος πάνω από τα 37.100 δολάρια, τότε οι τιμές θα φτάσουν στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2022.

Η Μιανμάρ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός κασσίτερου στον κόσμο και κυρίαρχος προμηθευτής της Κίνας. Τα ορυχεία στην Πολιτεία Wa, που παράγει το 70% του κασσίτερου της χώρας, απέχουν περίπου 425 χιλιόμετρα από το από το επίκεντρο του σεισμού.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ