Επιβλαβή βακτήρια εντοπίστηκαν στη διάσημη μάρκα ξηρών καρπών στην Τουρκία, σημαίνοντας συναγερμό, αναφέρει μεγάλη τουρκική εφημερίδα.
Οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν την ανάκληση αυτών των προϊόντων από τις αγορές.
Ο τουρκικός τύπος αναφέρει ότι “ένα συχνά προτιμώμενο προϊόν ξηρών καρπών που πωλείται στην αγορά, αποσύρθηκε λόγω της παρουσίας επιβλαβών βακτηρίων”.
Τουρκικοί ξηροί καρποί πωλούνται σε ΕΕ και σε άλλες χώρες, κρίθηκαν επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν, βακτήριο Salmonella εντοπίστηκε σε αποφλοιωμένες συσκευασίες ηλιόσπορων που ανήκουν στη μάρκα Monolith Mitte, αναφέρει το τουρκικό άρθρο.
Η τουρκική εταιρεία δεν εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το εν υπήρχαν βακτήρια Salmonella στα προϊόντα της και αποφάσισε να αποσύρει τα προϊόντα της.
Το τουρκικό προϊόν έχει ημερομηνία λήξης 30 Απριλίου 2025.
Τι συμβαίνει με τις εισαγωγές τροφίμων από την Τουρκία
Το 2022, η Ιταλία είχε ενημερώσει την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ, για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF, για σοβαρό κίνδυνο από φιστίκια προέλευσης Τουρκίας.
Μετά από συνοριακό έλεγχο των Ιταλικών αρχών σε φορτίο με φιστίκια με κέλυφος βρήκαν αφλατοξίνες πέρα από τα επιτρεπόμενα όρια».
Οι αφλατοξίνες αποτελούν μία από τις κύριες ομάδες μυκοτοξινών και παράγονται από μυκητιακή δράση κατά την παραγωγή, τη συγκομιδή, την αποθήκευση και την επεξεργασία των τροφίμων.
Εδώ και χρόνια οι αρχές στα τελωνεία στον Έβρο μπλοκάρουν κάθε χρόνο τόνους ακατάλληλων τροφίμων από την Τουρκία με προορισμό την Ελλάδα και την ΕΕ, αλλά και πάλι περνούν χιλιάδες τόνοι από αυτά.
Η εισαγωγή προϊόντων προς κατανάλωση των εκατομμυρίων καταναλωτών στην Ευρώπη αλλά και στην χώρα μας, από τις λεγόμενες Τρίτες χώρες, αποτελεί ένα σχέδιο όνειδος για την πολιτική ελίτ των Βρυξελλών, και αποτελεί πεδίο διευρύνσεως από τις δικαστικές αρχές.
Η Τουρκία και πολλές χώρες της Βόρειας Αφρικής αγνοούν βασικούς κανόνες υγιεινής, ενώ χρησιμοποιούν απαγορευμένα φυτοφάρμακα και τρόπους, προκαλώντας πολλά προβλήματα πιθανότατα στην Υγεία των καταναλωτών σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Ελληνοποιήσεις ξένων προϊόντων καταστρέφουν την ελληνική παραγωγή και γενικά τους Έλληνες παραγωγούς
Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι πολλά προϊόντα , όπως γαλακτοκομικά, κρέατα, φρούτα και λαχανικά, μέλι, όσπρια και ειδικά ξηροί καρποί εισάγονται από τις αποκαλούμενες τρίτες χώρες και την φυσικά την Τουρκία, σε πολύ χαμηλές τιμές, και στην συνέχεια "ελληνοποιούνται" για πουληθούν σε μεγαλύτερη τιμή εντός Ελλάδος.
Μιλάμε για γάλα και αμνοερίφια από Σκόπια και Αλβανία, μέλι από την Βουλγαρία και την Κίνα, λαχανικά και φρούτα και ξηροί καρποί από την Τουρκία, εισάγονται στην Ελλάδα και στη συνέχεια με παράνομο τρόπο φτάνουν στην ελληνική αγορά με ελληνική ετικέτα σε άλλες πιο υψηλές τιμές, παρακάπτοντας ένα ολόκληρο σύστημα ελέγχου της χώρας.
Το αποτέλεσμα είναι να φτάνουν στο πιάτου του Έλληνα καταναλωτή αμφιβόλου ποιότητας ή επικίνδυνα προϊόντα ενώ οι παραγωγοί μας να μειώνονται κάθε χρόνο εις βάρος της ελληνικής οικονομίας.