Αν και η αεροναυτική άσκηση «ΤΡΙΑΙΝΑ» δεν συμπεριλαμβάνεται στις ευρείας κλίμακας αεροναυτικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις οποίες συμμετέχει μεγάλος αριθμός πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών, η Άγκυρα επέλεξε να επαναφέρει στο προσκήνιο τις πάγιες θέσεις της περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Όπως αναφέρει το onalert.gr, Με μια σειρά από NAVTEX και NOTAM, οι γείτονες αναφέρονται στις περιοχές που έχει προγραμματιστεί η άσκηση την ερχόμενη Τρίτη 13 Φεβρουαρίου τόσο στο βορειοανατολικό Αιγαίο μεταξύ Ψαρών και Χίου όσο στο νοτιοανατολικά ανοιχτά της Καρπάθου, κάνοντας λόγο για αποστρατικοποιημένες ζώνες σύμφωνα με τις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων.
Πρόκειται για προγραμματισμένες ασκήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις ίδιες περιοχές με συμμετοχή Κανονιοφόρων του Στόλου αλλά και μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού αναπτύσσονται στις συγκεκριμένες περιοχές και σύμφωνα με το σενάριο ρυμουλκούν έναν στόχο ο οποίος προσομοιάζει πλοίο ώστε τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας να προχωρήσουν στη διαδικασία στοχοποίησης.
Ανάλογα με τις συνθήκες, συχνά η άσκηση «ΤΡΙΑΙΝΑ» συνδυάζεται με πραγματικά πυρά με στόχο την απόλυτη ρεαλιστικότητα του σεναρίου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα συμμετέχουν εκτός από τις Κανονιοφόρους του Στόλου, μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 block 50 της 347 Πολεμικής Μοίρας «ΠΕΡΣΕΑΣ» και μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-4 Phantom από την 338 «ΑΡΗΣ», καθώς πρόκειται για πολεμικές Μοίρες που εξειδικεύονται σε αποστολές ναυτικής κρούσης.
Παρά τις τουρκικές NAVTEX και NOTAM, το ελληνικό Επιτελείο αναφέρει ότι η άσκηση «ΤΡΙΑΙΝΑ», θα πραγματοποιηθεί κανονικά, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, ενώ υπάρχει και εναλλακτική ημερομηνία διεξαγωγής της άσκησης. Η απόφαση της Άγκυρας να επαναφέρει ζήτημα αποστρατικοποιημένων νησιών παρά το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν αποτελεί έκπληξη για την Αθήνα καθώς στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι οι γείτονες, παρά τις μηδενικές παραβιάσεις του FIR Αθηνών τον τελευταίο χρόνο, επιμένουν να θέτουν το θέμα στο τραπέζι.
Άλλωστε, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξη, ότι «υπάρχουν ζητήματα που χρονίζουν όπως το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, η αποστρατικοποίηση και ο εναέριος χώρος και αναζητούμε τρόπους με τον ομόλογό μου πως μπορούμε να συζητήσουμε το πρόβλημα με μια νέα οπτική γωνία».
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι η ταυτόχρονα με την έκδοση NAVTEX και NOTAM, η Άγκυρα έχει θέσει το τελευταίο διάστημα ανάλογο ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών με αφορμή μια σειρά από ασκήσεις πάνω σε νησιά, όπως η Ρόδος.
Και μπορεί σε σχέση με το παρελθόν, όταν οι γείτονες προχωρούσαν σε «ομοβροντία» διαμαρτυριών με επιθετική ρητορική και ταυτόχρονα εμπρηστικά δημοσιεύματα των εθνικιστικών κυρίως μέσων ενημέρωσης, οι αντιδράσεις τώρα να δείχνουν πολύ πιο ήπιες, ωστόσο η λογική αντιμετώπισης του ζητήματος παραμένει η ίδια.
Με μόνη διαφορά ότι περιορίζονται σε επίπεδο έκδοσης NAVTEX και NOTAM αλλά και σε διαβήματα και δεν κλιμακώνουν με αντίστοιχες ενέργειες επί του πεδίου. Σύμφωνα με το ελληνικό Επιτελείο, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων στο ανατολικό Αιγαίο είτε πρόκειται για τα νησιά είτε για τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο, δεν πρόκειται να διαμορφωθεί ανάλογα με τις απαιτήσεις της Άγκυρας αλλά συνεχίζεται σύμφωνα με τον πάγιο προγραμματισμό.