Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Έρχεται "τρικυμία" στο Αιγαίο- Δόθηκαν από την Ελλάδα οι πρώτες άδειες θαλάσσιων αιολικών πάρκων κοντά σε βραχονησίδες που αμφισβητούν οι Τούρκοι

Είναι γνωστό ότι στις 7 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη η άφιξη του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα στα πλαίσια του "Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας", ως μέρος της προσπάθειας εμβάθυνσης της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και της επίλυσης των προβλημάτων των δύο χωρών  μέσα από διάλογο και συνεργασία.

Προσδοκίες από την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Αθήνα

Παράλληλα γίνεται λόγος ότι επίκειται υπογραφή πολλαπλών συμφωνιών συνεργασίας σε θέματα "χαμηλής πολιτικής", όπως στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, στον τουρισμό, στο εμπόριο, στο μεταναστευτικό-το οποίο λόγω του πολέμου στη Γάζα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα- στην ύπαρξη ανοικτής γραμμής επικοινωνίας μεταξύ των ΥΠΑΜ των δύο χωρών για άμεση επίλυση προβλημάτων  προς αποφυγή περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης και  ενδεχομένως στην "πράσινη" ενέργεια.

Ωστόσο παρά τις αβρότητες και το αισιόδοξο κλίμα που επικρατεί, "κρατάμε μικρό καλάθι" για την επίλυση "βαριών" θεμάτων στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως πχ το Κυπριακό, η άρση του τουρκικού casus Belli κατά της Ελλάδας-η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ μας και άλλα "καυτά" ζητήματα.

Σε αυτό κατατείνει η  χθεσινή "αντίδραση" Ελλάδας και Τουρκίας στην 40η "επέτειο"  της δημιουργίας του ψευδοκράτους στην Κύπρο, όπου το Ελληνικό ΥΠΕΞ έβγαλε μια  ανακοίνωση και η Τουρκία απάντησε με το ερευνητικό "Bilim 2" στέλνοντάς το και δεσμεύοντας  περιοχή βόρεια του νησιού καταπατώντας την Κυπριακή ΑΟΖ, από τις 13 έως τις 27 Νοεμβρίου, ενώ το TRT "έπαιξε" επετειακό ντοκιμαντέρ. 

Δόθηκαν από την Ελλάδα οι πρώτες άδειες θαλάσσιων αιολικών πάρκων ανοικτής θαλάσσης

Από την πλευρά της η Ελλάδα στα πλαίσια τόσο της δικής της πολιτικής σε σχέση με την οικονομία αλλά και το περιβάλλον, όσο και αυτής της ΕΕ, είναι γνωστό ότι προωθεί  έργα  για την ανάπτυξη της  "πράσινης ενέργειας".

Τα θαλάσσια αιολικά πάρκα παράγουν ρεύμα από τον άνεμο που φυσά στη θάλασσα. Τα θεμέλια των ανεμογεννητριών κατασκευάζονται στο βυθό της θάλασσας και ο πύργος της ανεμογεννήτριας έξω από το νερό. Όμως υπάρχει τεράστιο κόστος, μεγαλύτερο από ένα επίγειο αιολικό πάρκο, για να κατασκευαστεί ένα θαλάσσιο αιολικό πάρκο, γι' αυτό ο αριθμός τους είναι  μέχρι στιγμής περιορισμένος.

Κατά συνέπεια η χώρα μας , ως φύση θαλάσσια χώρα με πολλά νησιά-νησίδες και ανέμους να " δέρνουν" τα πελάγη μας σχεδόν όλο το χρόνο, θα αποκτήσει μια σημαντική ενεργειακή λύση με την δημιουργία θαλάσσιων αιολικών πάρκων ανοικτής θαλάσσης, για τους κατοίκους των νησιών μας.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το γεγονός ότι  η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (HEREMA) ανακοίνωσε πρόσφατα  ότι οι πρώτες άδειες εξερεύνησης πιλοτικών αιολικών πάρκων ανοικτής θάλασσας, δόθηκαν επίσημα στην ΤΕΡΝΑ και στον Όμιλο Κοπελούζου.

 

 

Αναφορικά με το Βόρειο Αιγαίο και συγκεκριμένα την θαλάσσια περιοχή Αλεξανδρουπόλεως- Νήσου Σαμοθράκης, μιλάμε για δύο άδειες , που αφορούν την περιοχή Νότια της ακτογραμμής της περιφερειακής ενότητας Έβρου και Βορειο-Βορειοανατολικά της Σαμοθράκης που έχει οριστεί ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών υπεράκτιων αιολικών έργων συνολικής ισχύος 600 MW.

Βραχονησίδες και 25ος μεσημβρινός

Παρατηρώντας τον χάρτη που δείχνει τις  υποψήφιες περιοχές δημιουργίας των Ελληνικών θαλάσσιων αολικών πάρκων στο Αιγαίο, διαπιστώνουμε ότι αρκετές από αυτές βρίσκονται πλησίον βραχονησίδων μας,  την κυριαρχία των οποίων αμφισβητεί η Τουρκία με την ανυπόστατη θεωρία των "γκρίζων ζωνών", την οποία υιοθέτησε μετά την κρίση των Ιμίων του 1996 και την Συμφωνία της Μαδρίτης που υπέγραψε ο τέως Πρωθυπουργός Σημίτης.

Επίσης ένα μεγάλο μέρος των αιολικών θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο είναι ανατολικότερα του 25ου μεσημβρινού, τον οποίο η Τουρκία αυθαίρετα έχει ορίσει ως όριο για θέματα έρευνας διάσωσης, ανατολικότερα του οποίου θεωρεί ως δική της περιοχή ευθύνης, καίτοι η εν λόγω περιοχή ανήκει στην δικαιοδοσία της Ελλάδας και στην οποία βρίσκονται πολυάριθμα νησιά-νησίδες-βραχονησίδες μας.

Κλείνουμε επισημαίνοντας ότι η Ελληνική κυβέρνηση έχει ως "κόκκινη γραμμή", το αυτονόητο, δηλαδή  την μη συζήτηση με την Τουρκία οποιουδήποτε θέματος που σχετίζεται με την ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ μας, 'οπως είναι το status των νησιών-νησίδων-βραχονησίδων μας στο Αιγαίο το οποίο απορρέει βάση Διεθνών Συνθηκών.

Το ερώτημα λοιπόν που αναφύεται είναι ποιά θα είναι η τουρκική αντίδραση στην δημιουργία αιολικών πάρκων μας στο Αιγαίο στις εν λόγω περιοχές και αν θα επανέλθει η "τρικυμία" στο Αιγαίο.

 

 

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ