Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Στην Αθήνα ο Ερντογάν τον Δεκέμβριο με τον Μητσοτάκη να δηλώνει: Φυσικά διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλια του σχετικά με τη Χαμάς, αυτό δεν είναι λόγος να μην τον υποδεχτούμε στην Ελλάδα

Το επόμενο βήμα που είναι η διεξαγωγή του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα φέρει για ακόμα μια φορά τετ α τετ τον Έλληνα πρωθυπουργό με τον Τούρκο πρόεδρο ανακοινώθηκε το πρωί της Τρίτης και ενώ την Δευτέρα η συνάντηση για τα ΜΟΕ στην Άγκυρα διεξήχθη σε καλό κλίμα.

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σχετικά: «Το πέμπτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας-Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου κατόπιν συνεννόησης των δύο μερών».

Ο πρωθυπουργός σε συζήτηση με τον αρχηγό της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του CDU Friedrich Merz, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ιδρύματος Konrad Adenauer στο Βερολίνο, αναφέρθηκε στην επιθετική στάση της Τουρκίας το 2019 και το 2020 και σε αδιάκοπο αναθεωρητισμό και μια προσπάθεια καταπάτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ιδίως όταν επρόκειτο για δραστηριότητες στη θάλασσα αλλά τόνισε ότι: «Φυσικά διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλια του Προέδρου Erdoğan σχετικά με τη Χαμάς. Δεν πιστεύω ότι είμαι ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που θα το πει αυτό. Ταυτόχρονα, αυτό δεν είναι λόγος να μην υποδεχτούμε τον Πρόεδρο Erdoğan στην Ελλάδα. Θα μιλήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις, θα μιλήσουμε για τη σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης»

Ως προς τα ΜΟΕ οι δύο πλευρές συμφώνησαν, κατ’ αρχήν, να υλοποιήσουν ή να επανενεργοποιήσουν δραστηριότητες ΜΟΕ κατά τη διάρκεια του έτους 2024, από τον συμφωνημένο προηγουμένως κατάλογο ΜΟΕ.

Με το υπουργείο Εξωτερικών να επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση πως: «Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να δημιουργήσουν μηχανισμό σημείων επαφής για επικοινωνία και διευκόλυνση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων ΜΟΕ».

Ανάμεσα στα μέτρα που συζητήθηκαν σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ήταν

  • Η ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των Διοικητών παραμεθόριων μονάδων και
  • Η τηλεφωνική γραμμή μεταξύ ΕΚΑΕ Λάρισας- Εσκί Σεχίρ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό STAR δήλωσε σχετικά: «Θα σας πω, αυτές οι συζητήσεις δεν θέλω να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι είναι διαπραγμάτευση περί παντός επιστητού.  Δεν είναι καν διαπραγμάτευση. Εγώ απέσπασα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έναν έμπειρο διπλωμάτη, τον παλιό μου Γενικό Γραμματέα στο Υπουργείο Εξωτερικών, τον Πρέσβη κύριο Λαλάκο, για να ηγηθεί αυτής της ομάδας. Γιατί έχει και διπλωματικά χαρακτηριστικά αυτή η προσέγγιση. Αλλά μέχρι εκεί. Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι μέτρα τα οποία περιγράφονται σε έναν κατάλογο δεκαετίας πριν, είναι 29 μέτρα αν θυμάμαι καλά απ’ έξω και από αυτά συμφωνούμε ποια θα υλοποιήσουμε ad referendum.Τι σημαίνει ad referendum; Οι ομάδες συνεννοούνται μεταξύ τους και μετά πηγαίνουν στους Υπουργούς για να εγκρίνουν ή να μην εγκρίνουν αυτά οι διαπραγματευτικές ομάδες, οι δύο ομάδες δηλαδή που συζήτησαν τα ΜΟΕ, έχουν αποφασίσει.

Είναι μέτρα που έχουν να κάνουνε παραδείγματος χάρη με αθλητικούς αγώνες μεταξύ των ομάδων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, με γραμμές επικοινωνίας, με ανταλλαγές επισκέψεων. Μη θεωρήσει κανείς ότι μπαίνουμε στα βαθιά νερά της Ελληνοτουρκικής διαφοράς. Αυτό δεν είναι δουλειά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.  Είναι δουλειά του Υπουργείου Εξωτερικών. Είναι διαφορετικοί οι ρόλοι. Όμως, το να υπάρχει μια κατανόηση, να υπάρχει ένα καλό κλίμα, να υπάρχει ύφεση, αυτό είναι κάτι που το επιδιώκουμε όλοι».

Η επόμενη συνάντηση για τα ΜΟΕ θα φιλοξενηθεί από την ελληνική πλευρά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ