Ελληνοτουρκικά

Οι Τούρκοι καθέλκυσαν τα πρώτα δύο από τα δέκα περιπολικά ανοικτής θαλάσσης που ναυπηγούν-Στόχος η διχοτόμηση του Αιγαίου

Η Τουρκία έχουμε επισημάνει σε πληθώρα άρθρων μας ότι  παρά την δεινή οικονομική  της κατάσταση, συνεχίζει ακάθεκτη το εξοπλιστικό της πρόγραμμα, με συνεχείς παραδόσεις της αμυντικής της βιομηχανίας, οπλικών συστημάτων-μέσων και πυρομαχικών προς τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ).

Τα κυριότερα  νέα οπλικά συστήματα-μέσα και πυρομαχικά  που παρέλαβε το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό

Στο επίκεντρο του τουρκικού εξοπλιστικού κρεσέντο, βρίσκεται η ενίσχυση των δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας , ενδεικτικό των προθέσεων Ερντογάν  σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα κυριότερα νέα οπλικά συστήματα των Τούρκων που φωτογραφίζουν τον στόχο τους, που είναι η ναυτική κυριαρχία σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο:

-Το πρώτο Εθνικό Πλοίο Πληροφοριών TCG UFUK εισήλθε στην απογραφή το 2022

-Το TCG Anadolu, παραδόθηκε το 2023 

- Η πρώτη "Εθνική" Φρεγάτα  κλάσεως ISTIF, η  ISTANBUL παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό.

- Ο πρώτος εθνικός ναυτικός πύραυλος ATMACA μπήκε στο απόθεμα το 2021.

- Το πρώτο National Attack UAV AKINCI μπήκε στο απόθεμα το 2021.

-Ξεκίνησε η μαζική παραγωγή του πρώτου Εθνικού Ενόπλου Μη Επανδρωμένου Ναυτικού Οχήματος ULAQ το  2021.

-Παραδόθηκε η πρώτη Εθνική Τορπίλη Βαριάς Κατηγορίας ΑΚΥΑ το 2021.

-Πρώτη παράδοση του Armored Amphibious Assault Vehicle ZAHA, το2023.

-Πραγματοποιήθηκε βολή τορπίλης από μη επανδρωμένο SİDA (MIR-SİDA)  το 2023.

Η Τουρκία εκτός από το πρόγραμμα   MILGEM που προβλέπει την αντικατάσταση παλαιών φρεγατών της YAVUZ,  με τις νέες κλάσης İSTİF , ξεκίνησε παράλληλα  το «Έργο εκσυγχρονισμού μισής ζωής φρεγάτας κλάσης BARBAROS».

Με τον εκσυγχρονισμό αυτό σχεδιάζεται η χρήση των εν λόγω φρεγατών για πολλά χρόνια. 

Κοινώς εφόσον "γείτονα" επιθυμείς ειρηνική επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα στο Αιγαίο,  όπως διατείνεσαι τελευταία, δεν κατασκευάζεις συνεχώς οπλικά συστήματα-μέσα και πυρομαχικά στερώντας  έτσι οικονομικούς πόρους , από τον τουρκικό λαό που λιμοκτονεί.

Οι Τούρκοι καθέλκυσαν τα πρώτα (2) από τα δέκα (10) Περιπολικά ανοικτής θαλάσσης

"Καθελκύστηκαν τα περιπολικά AKHİSAR και KOÇHİSAR", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει:

"Τα πλοία υπεράκτιας περιπολίας κλάσης HİSAR (ADKG) AKHİSAR και KOÇHİSAR καθελκύστηκαν σήμερα με τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Διοίκηση του Ναυπηγείου Κωνσταντινούπολης.

Τα πλοία AKHİSAR και KOÇHİSAR, τα οποία ναυπηγούνται για τη Διοίκηση των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων, καθελκύστηκαν σε τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Τα πλοία, 10 από τα οποία σχεδιάζεται να ναυπηγηθούν συνολικά, σχεδιάστηκαν με βάση το σχέδιο MİLGEM ADA Class Corvette.

Οι κατασκευαστικές δραστηριότητες των Περιπολικών Πλοίων Ανοικτής Θαλάσσης (ADKG) κλάσης HİSAR, η ναυπήγηση των οποίων έχει ξεκινήσει προκειμένου να ανταποκριθεί στην ανάγκη του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού για Περιπολικά Πλοία ανοιχτής θαλάσσης στο συντομότερο χρόνο και με τον πιο οικονομικό τρόπο, πραγματοποιούνται από η Διοίκηση Ναυπηγείων Κωνσταντινούπολης υπό την κύρια ανάδοχη εταιρεία της ASFAT.

Ενώ έχει ως στόχο την παραγωγή 10 πλοίων στο πλαίσιο του έργου, τα δύο πρώτα πλοία της σειράς, TCG AKHİSAR και TCG KOÇHİSAR, παραδόθηκαν στις 23 Σεπτεμβρίου 2023, μόλις 17 μήνες μετά την πρώτη κοπή λαμαρίνας και θα ξεκινήσουν  τις δοκιμές αποδοχής λιμένων το συντομότερο δυνατό.

Καθήκοντα-Αποστολές

Τα πλοία που κατασκευάζονται θα εκτελούν τα βασικά καθήκοντα  παροχής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης, έρευνας και διάσωσης, καταπολέμησης της τρομοκρατίας,  και θαλάσσιων ειδικών επιχειρήσεων.

Ως δευτερεύοντα καθήκοντα,  θα συμμετέχουν σε δραστηριότητες υποστήριξης και εκπαίδευσης, ηλεκτρονικού πολέμου,  βομβαρδισμού χερσίαν εχθρικών στόχων, άμυνας έναντι ασύμμετρων απειλών, προστασίας των θαλάσσιων μεταφορών και αμφίβιων επιχειρήσεων.

Τα πλοία σχεδιάζονται και παράγονται με βάση την εξωτερική σχεδίαση των κορβετών κλάσης ADA, στοχεύοντας στις πιο προηγμένες τεχνολογίες της κατηγορίας τους σύμφωνα με τις ανάγκες των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων.

Στο έργο, όλοι οι μηχανικοί υπολογισμοί και τα πειράματα μοντέλων έγιναν ξανά και εφαρμόστηκαν οι πιο ιδανικές δυνατές λύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελισσόμενες και μεταβαλλόμενες συνθήκες. Στο έργο, για πρώτη φορά στην Τουρκία, πραγματοποιήθηκαν δοκιμές έλικας πολεμικού πλοίου σε Τουρκικά Εργαστήρια και τα αποτελέσματα επαληθεύτηκαν αμοιβαία με τον κατασκευαστή της έλικας.

Δυνατότητα προσθήκης επιπρόσθετων οπλικών συστημάτων-μέσων

Ενώ τα πλοία κατασκευάζονται με τη φιλοσοφία σχεδίασης "Ready-on-Site" που θα επιτρέψει την εν συνεχεία ενσωμάτωση νέων εθνικών συστημάτων όπλων και αισθητήρων, οι υπολογισμοί και οι αναλύσεις γίνονται για να καλύψουν κάθε πιθανή εναλλακτική για κάθε "Ready-on-Site" συστήματα.

Ενώ παρασχέθηκε σημαντική ευελιξία, ειδικά στην ικανότητα μάχης, με τη χρήση της ιδέας αρθρωτού πλοίου "Ready-on-Site", επιτεύχθηκε επίσης αποτελεσματικότητα σε προηγμένο επίπεδο, με την εναλλακτική ηλεκτρική κίνηση στο κύριο σύστημα πρόωσης.

Το έργο ADKG, το οποίο έχει αρθρωτό σχεδιασμό, σχεδιάστηκε για να επιτρέπει την περαιτέρω αύξηση ή αλλαγή του φορτίου του όπλου όταν είναι απαραίτητο.

 Η κατηγορία HİSAR

Εκτός από την ανώτερη μαχητική του ισχύ με τοπικά και εθνικά όπλα, παρέχει ένα προφίλ αποστολής που ανταποκρίνεται τόσο σε αποτελεσματικές αναγνωρίσεις όσο και σε ασύμμετρες απειλές με τα συστήματα πρόωσής του που θα του επιτρέψουν να δημιουργήσει οικονομική επιτήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα υπεράκτια περιπολικά πλοία, τα οποία είναι εξοπλισμένα με εθνικά συστήματα σόναρ για την υποστήριξη των κορβετών κλάσης ADA, τα οποία μπορούν να περιγραφούν ως πλωτά στοιχεία που αναλαμβάνουν σημαντικές εργασίες στον Αντι-Υποβρυχιακό Πόλεμο, αναλαμβάνοντας επίσης το ρόλο του πολλαπλασιαστή δυνάμεων για τις Τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις.

Τα πλοία, τα οποία θα εκτελούν καλύτερα τα καθήκοντά τους για τη διατήρηση της παρουσίας τους στη θάλασσα, που είναι το κύριο καθήκον κάθε πλατφόρμας, θα αυξήσουν τη δύναμη των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων στο υψηλότερο επίπεδο από αυτή την άποψη.

Σε σύγκριση με τα κοινά σχέδια ADKG στον κόσμο, η κατηγορία HİSAR προσφέρει υψηλή ισχύ πυρός ως αποτέλεσμα του ότι βασίζεται στη γενική σχεδίαση κορβέτας.

Τα συστήματα όπλων και αισθητήρων που θα χρησιμοποιηθούν από την κλάση Hisar έχουν σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της εντοπιότητας και της εθνικότητας και βρίσκονται στο επίπεδο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν αποτρεπτικές και μαχητικές ικανότητες στο υψηλότερο επίπεδο σε περιόδους ειρήνης και πολέμου.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι ο στόχος της Τουρκίας είναι  σε πρώτο στάδιο η αμφισβήτηση της ναυτικής κυριαρχίας μας σε Αιγαίο και  ΝΑ Μεσόγειο και σε δεύτερο στάδιο η διχοτόμηση του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό.

Οι συζητήσεις και ο διάλογος μαζί μας τάχα  για ειρηνική επίλυση των διαφορών μας στο Αιγαίο, είναι ευκαιριακός από την Τουρκία, η οποία έχει κάθε όφελος την παρούσα χρονική περίοδο να εξευμενίσει τις ΗΠΑ, ότι  δεν συνιστά απειλή για την Ελλάδα η αγορά των F-16 από αυτές ,

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ