Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Δίνουν το "πάνω χέρι" στα Ελληνικά "φτερά": Τα μειονεκτήματα των τουρκικών πυραύλων αέρος-αέρος Gökdoğan και Bozdoğan έναντι των AIM-120 AMRAAM και AIM-9 Sidewinder των ΗΠΑ

Σε προγενέστερο άρθρο μας ένα έτος νωρίτερα, είχαμε αναφερθεί στις επιτυχημένες βολές των εγχώριων τουρκικών πυραύλων αέρος-αέρος, Gökdoğan και Bozdoğan που πραγματοποίησαν μαχητικά F-16 της γειτονικής χώρας.

Ο Gökdoğan είναι ένας από τους δύο πυραύλους που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου GÖKTUĞ, αντίστοιχος με τον πύραυλο AIM-120 AMRAAM των ΗΠΑ, ενώ ο Bozdoğan είναι ο αντίστοιχος του AIM-9 Sidewinder.

Τουρκικό ΜΜΕ με σημερινό του άρθρο αναφέρει ότι υπογράφηκε σύμβαση για τους πυραύλους GÖKDOĞAN και BOZDOĞAN, επισημαίνοντας:

"Υπογράφηκε σύμβαση για την προμήθεια των Αεροπορικών Πυραύλων GÖKDOĞAN και BOZDOĞAN που αναπτύχθηκαν από την TÜBİTAK-SAGE στο πλαίσιο του έργου GÖKTUĞ.

Πραγματοποιήθηκε  η τελετή υπογραφής της σύμβασης του έργου ενσωμάτωσης και προμήθειας αρχικής παραγωγής χαμηλής κλίμακας GÖKTUĞ F-16 PO-III, το οποίο ξεκίνησε από την Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) για την κάλυψη των αναγκών της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας 

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάπτυξης GÖKTUĞ, οι πύραυλοι GÖKDOĞAN και BOZDOĞAN, οι οποίοι αναπτύχθηκαν για να ενσωματωθούν στη διάταξη PO-I του αεροσκάφους F-16, ενσωματώνονται στη διαμόρφωση PO-III του αεροσκάφους F-16, και συμφωνήθηκε η έναρξη χαμηλής κλίμακας αρχική παραγωγή πυραύλων GÖKTUĞ για την κάλυψη των αναγκών Αεροπορικών Πυραύλων της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Στόχος είναι να ενσωματωθούν οι πύραυλοι Bozdoğan και Gökdoğan στη διαμόρφωση PO-III του αεροσκάφους F-16 και να προμηθεύσει η κατασκευάστρια εταιρεία 25 πυραύλους Bozdoğan, 25 πυραύλους Gökdoğan και 14 εκτοξευτές εντός του 2025.

Το Έργο GÖKTUG

Διάφορες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζονται στην προμήθεια πυραύλων AIM-9 και AIM-120 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το κόστος ανά μονάδα τους είναι πολύ υψηλό.

Τα παραπάνω ανάγκασαν την Τουρκία να αναπτύξει εθνικούς πυραύλους αέρος-αέρος.

Σε αυτό το πλαίσιο, η TÜBİTAK-SAGE, η οποία ξεκίνησε το έργο GÖKTUĞ το 2013, έκανε ένα σημαντικό βήμα για να τερματίσει την εξάρτηση της Τουρκίας από το εξωτερικό σε αυτόν τον τομέα.

Το έργο GÖKTUĞ περιλαμβάνει την κατασκευή δύο εγχώριων πυραύλων αέρος-αέρος, του BOZDOĞAN In-Sight Air-Air Missile (WVRAAM) και του GÖKDOĞAN In-Vision Air-Air Missile (BVRAAM).

Ο πύραυλος BOZDOĞAN (WVRAAM)

Ο BOZDOĞAN είναι ένας πύραυλος αέρος εν όραση, αντίστοιχος του αμερικανικού AIM-9X. Ο BOZDOĞAN, το οποίο διαθέτει σύστημα αναζήτησης υπερύθρων με εικόνα υψηλής ανάλυσης (IIR) που παρέχει την τέλεια γωνία εκτός όρασης, είναι ανθεκτικός στον ηλεκτρονικό πόλεμο.

Ο πύραυλος, που έχει βεληνεκές περίπου 25 χιλιόμετρα, μπορεί να φτάσει 3 φορές την ταχύτητα του ήχου (3 Μαχ) και έχει υψηλή ευελιξία.

Ακολουθεί σύγκριση BOZDOĞAN και AIM- 9X Sidewinder

 

Όνομα πυραύλου:  BOZDOĞAN                AIM- 9X Sidewinder

Βάρος:                   140 κιλά                            84 κιλά

Μήκος:                   3,3 μέτρα                           10 πόδια

Διάμετρος:             160 χιλιοστά                         127 χιλιοστά

Εμβέλεια:               25+ χλμ                              30+χλμ

Ταχύτητα:               3+ Mach                              2,5+ Mach

Τύπος:                    In View                               In View

Ο BOZDOĞAN σχεδιάζεται να αντικαταστήσει τους πυραύλους AIM-9 Sidewinder στον κατάλογο της Διοίκησης της Τουρκικής Αεροπορίας.

Ο πύραυλος GÖKDOĞAN (BVRAAM)

Ο GÖKDOĞAN είναι ο πύραυλος Over-Sight Air, αντίστοιχος του αμερικανικού AIM-120 AMRAAM, με κεφαλή αναζήτησης ενεργού ραντάρ (AR) σε στερεά κατάσταση. Το throw-forget έχει τη δυνατότητα να κλειδώνει πολλαπλούς στόχους, να κλειδώνει μετά τη βολή και να πυροβολεί από όλες τις γωνίες.

Ο πύραυλος, ο οποίος είναι ανθεκτικός στον ηλεκτρονικό πόλεμο, μπορεί να καθοδηγηθεί στην πηγή εμπλοκής, έχοντας βεληνεκές περίπου 65 χιλιόμετρα."

Συμπέρασμα

Οι πάντα πονηροί Τούρκοι διαπιστώνουμε από το άρθρο τους, ότι δεν προβαίνουν σε σύγκριση του GÖKDOĞAN με τον Αμερικανικό AIM-120 AMRAAM. Ο λόγος προφανής σε εμάς, αφού η Ελληνική Αεροπορία ως γνωστόν διαθέτει τρείς τύπους ΑΙΜ-120 τους B, C-5, C-7 (ΑΜRΑΑΜ) με εμβέλεια αντίστοιχα ο (Β) 35NM, ο (C5) 40NM και ο (C7) 40NM.

Ως γνωστόν το ναυτικό μίλι ισοδυναμεί ακριβώς με 1.852 μέτρα και άρα το βεληνεκές των ΑΙΜ-120 (Β) θα είναι 35χ1852=64820 μέτρα, ενώ των τύπων (C5) και (C7) θα είναι 40χ1852=74080 μέτρα.

Συνεπώς οι δύο (2) από τους τρείς τύπους AIM-120 AMRAAM που διαθέτει η Ελλάδα έχουν 9χλμ βεληνεκές μεγαλύτερο από τον τουρκικό GÖKDOĞAN, κάτι που είναι λίαν κρίσιμο για την εμπλοκή και κατάρριψη ενός μαχητικού F-16,με την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ των Ελληνικών F-16.

Τέλος ένα σημαντικότατο μειονέκτημα και των δύο τουρκικής κατασκευής πυραύλων, είναι ότι δεν έχουν δοκιμαστεί σε πεδίο μάχης, κάτι το οποίο είναι εξόχως σημαντικό για την αξιοπιστία οποιουδήποτε οπλικού συστήματος-μέσου και πυρομαχικού.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF