«Δεν τηρούμε επιθετική στάση απέναντι σε κανέναν από τους γείτονές μας, ειδικά την Ελλάδα. Είμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων με διάλογο και ειρηνικά μέσα και μεθόδους στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Λέμε ότι το Αιγαίο πρέπει να είναι θάλασσα φιλίας, να μοιράζεται δίκαια ο πλούτος και των δύο μερών, να ζουν με ασφάλεια και ευτυχία. Υπάρχει μορατόριουμ μεταξύ των δύο χωρών κατά της διεξαγωγής ασκήσεων κατά την τουριστική περίοδο. Τους είπαμε ότι ήμασταν έτοιμοι να επεκταθούμε σε αυτό και ότι μπορούσαμε να το συζητήσουμε. Περιμένουμε. Δεν έχουμε κρυφή ατζέντα».
Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο τούρκος υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ απευθυνόμενος στην Αθήνα, επαναλαμβάνοντας τις τουρκικές θέσεις για διμερή διάλογο, στο πλαίσιο του οποίου θα επικρατήσει σύμφωνα με αναλυτές η θέληση του ισχυρότερου και φυσικά για μοίρασμα του πλούτου του Αιγαίου λες και η Τουρκία έχει δικαιοδοσία στην ελληνική ΑΟΖ που συμπεριλαμβάνει και το Αιγαίο…
Όλα αυτά τα είπε από το ελικοδρόμιο του πλοίου διάσωσης υποβρυχίων του τουρκικού στόλου TCG ALEMDAR, στο πλαίσιο της άσκησης «Διάσωση 2023» που έλαβε χώρα απέναντι από την Ρόδο στον κόλπο του Ακσάζ.
Την ίδια στιγμή η Τουρκία, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, φιλοξένησε την άσκηση «Αετός της Ανατολίας» από την 3η κύρια αεροπορική βάση στο Ικόνιο και παρείχε στους πολυεθνικούς συμμετέχοντες ρεαλιστικές ευκαιρίες εκπαίδευσης μάχης σε περιβάλλον υψηλής απειλής από τις 5 έως τις 12 Μαΐου 2023.
Το NATOϊκό ιπτάμενο ραντάρ E-3A παρείχε υποστήριξη μέσω της διοίκησης και του ελέγχου του αεροσκάφους που πετούσε πάνω από την Τουρκία.
Συμμαχικά Eurofighter Typhoons από τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Βρετανίας συμμετείχαν μαζί με μαχητικά από το Αζερμπαϊτζάν και Πακιστάν, που συμμετείχαν επίσης. Το Κατάρ και τα ΗΑΕ ήταν επίσης προσκεκλημένοι που έστειλαν μαχητικά αεροσκάφη για να συμμετάσχουν. Αυτοί οι πιλότοι συνεργάστηκαν και ανέπτυξαν τη συνδυασμένη επιχειρησιακή τους επίγνωση για να χρησιμοποιούν τακτικές σε συνθέσεις μεγάλων δυνάμεων.
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να φιλοξενήσουμε συμμαχικά έθνη και εταίρους στη Διοίκηση της άσκησης «Αετός της Ανατολίας». Οι αεροπόροι μας εργάστηκαν για να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και τη διαλειτουργικότητά τους μεταξύ των συμμετεχόντων εθνών σε εκπαίδευση όπως: Composite Air Operations, Time Sensitive Targeting, Dynamic Targeting, High-Value Airborne Προστασία περιουσιακών στοιχείων και εναέριες επιχειρήσεις κατά της επιφάνειας», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Hakan Girgin, Διοικητής της άσκησης «Αετός της Ανατολίας».
«Το ιπτάμενο ραντάρ του NATO συνέβαλε επίσης σε αυτές τις προσπάθειες. Η εκπαίδευση που παρείχε η άσκηση «Αετός της Ανατολίας» ξεχώρισε ως μια εξαιρετική ευκαιρία να επιδείξουμε την ετοιμότητα των συστημάτων, των αεροσκαφών και των αεροσκαφών των συμμετεχόντων χωρών», υπογράμμισε ο τούρκος διοικήτης.
Από την πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε το 2001, έχουν πραγματοποιηθεί 43 επαναλήψεις του «Αετού της Ανατολίας».
Πάνω από 39.000 προσωπικό και 2.000 εναέριες πλατφόρμες συμμετείχαν σε περίπου 26.000 εξόδους κατά τη διάρκεια αυτών των ασκήσεων. Μέχρι φέτος, 15 χώρες συμμετείχαν στις διάφορες εκπαιδευτικές εκδηλώσεις.
Ενόψει σύνθετων, στρατηγικών προκλήσεων, η Συμμαχία επωφελείται από τη συμμετοχή με Συμμάχους και Εταίρους σε ασκήσεις όπως ο «Αετός της Ανατολίας» για την προετοιμασία των Συμμαχικών δυνάμεων για τις αποστολές που θα εκτελέσουν.