Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Προετοιμασίες εξόδου της Τουρκίας! Ο Ερντογάν "παίζει το κεφάλι" της Άγκυρας στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

Η Τουρκία με την απόφαση της να μπλοκάρει την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, έχει δημιουργήσει πονοκέφαλο στην Συμμαχία, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του Πούτιν, που βλέπει στο πρόσωπο του Ερντογάν έναν φίλο, ικανό να δημιουργήσει θέματα  συνοχής στην Δύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουσιαστικά η συζητήσεις για ένταξη των δύο Σκανδιναβικών χωρών έχουν παγώσει με τουρκική υπαιτότητα, αφού ο Ερντογάν "παίζοντας το σκληρός" επιχειρεί να φανεί ως ο αταλάντετος σκληρός ηγέτης και διαπραγματευτής προκειμένου να  προσποριστεί ψήφους στο εσωτερικό της χώρας του,  για τις επικείμενες εκλογές.

Πως θα πρέπει να ενεργήσουν από εδώ και πέρα η Φινλανδία και η Σουηδία, είναι ένα κομβικό ερώτημα, στο οποίο επιχειρεί να δώσει απάντηση σε σχετικό του άρθρο έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Περιμένετε μέχρι να περάσουν οι τουρκικές εκλογές τον Μάιο. Στη συνέχεια, αν χρειαστεί, αλλάξτε τους κανόνες.

Ο Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με εκλογές τον Μάιο,  που παρά τις μηχανορραφίες του θα μπορούσε θεωρητικά να χάσει.

Στην πορεία προς αυτές, προφανώς προσπαθεί να ενεργοποιήσει τις σκληροπυρηνικές και ισλαμιστικές βάσεις του.

Για αυτόν το λόγο  φαίνεται να ενεργεί σαν γεωπολιτικό ορκ.

Επισήμως, η χώρα του είναι ένα από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ και, στα χαρτιά, ακόμη και υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια μέρα.

Στην πραγματικότητα, υπονομεύει συχνότερα τη δυτική συμμαχία και την ΕΕ, ως μέρος της αντιδυτικής και νεο-οθωμανικής του επίθεσης.

Αυτό περιλαμβάνει ακόμη και απειλές πολέμου κατά της Ελλάδας, συμμάχου του ΝΑΤΟ, αλλά  σημαίνει και  μπλοκάρισμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ δύο πρώην ουδέτερων χωρών της ΕΕ, της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Οκτώ μήνες αφότου οι σκανδιναβικοί γείτονες υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στη συμμαχία, μόνο η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την προσχώρησή τους, η οποία υποτίθεται ότι θα οριστικοποιηθεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο.

Η Ουγγαρία έχει πλέον σηματοδοτήσει ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο και έτσι  εγκαταλείπει την Τουρκία, δηλαδή τον Ερντογάν.

Ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να είναι καλά με την ένταξη των Φινλανδών, αλλά ότι δεν έχει καμία διάθεση να επιτρέψει την ένταξη της Σουηδίας .

Και αυτό θέτει ένα νέο δίλημμα, τόσο για τις δύο σκανδιναβικές χώρες όσο και για τη συμμαχία.

Πρέπει οι Φινλανδοί να προχωρήσουν και να ενταχθούν χωρίς τους Σουηδούς;

Γεωγραφικά, πολιτιστικά, ιστορικά, πολιτικά και στρατηγικά, η Σουηδία και η Φινλανδία σήμερα θεωρούν τους εαυτούς τους ως ζευγάρι αναφορικά με την προσώρησή τους στο ΝΑΤΟ.

Οι Φινλανδοί, που μοιράζονται σύνορα 800 μιλίων με τη Ρωσία, είναι στρατιωτικά ισχυροί στην ξηρά, οι Σουηδοί στη θάλασσα και στον αέρα.

Μαζί, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ,ο ένας για τον άλλον και το ΝΑΤΟ ,τη Βαλτική Θάλασσα έναντι μιας ρωσικής επίθεσης και να βοηθήσουν στην άμυνα της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι δύο χώρες υπέβαλαν αίτηση στο ΝΑΤΟ από κοινού. Με τη σειρά τους, οι περισσότεροι από τους συμμάχους τους αγκάλιασαν με ενθουσιασμό ως το δυναμικό δίδυμο στον Βορρά.

Η Σουηδία και η Φινλανδία θα μπορούσαν να κάνουν το ΝΑΤΟ ισχυρότερο

Με την ένταξη τους  στην Συμμαχία, οι Σκανδιναβοί θα μπορούσαν να μετατρέψουν τη Βαλτική, σε λίμνη του ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν, λέγοντας όχι , βρήκε τηνευκαιρία να εκβιάσει ολόκληρη τη συμμαχία.

Οι Σουηδοί, στο αφήγημά  του, ήταν πολύ επιεικείς απέναντι στις κουρδικές ομάδες που θεωρεί τρομοκράτες, ενώ  δεν πουλούσαν στην Τουρκία τα όπλα που θα ήθελε. Έτσι, η Άγκυρα έστειλε στη Στοκχόλμη μια λίστα με αιτήματα.

Οι Σουηδοί έχουν συμμορφωθεί σε σχεδόν όλα αυτά τα αιτήματα. Έχουν καταστείλει τις κουρδικές ομάδες και έχουν υποδείξει ότι θα χαλαρώσουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία .

Η Σουηδία  όμως, εξακολουθεί  να πιστεύει στο κράτος δικαίου και στην ελευθερία του λόγου και  γι' αυτό δεν μπορούν να τα βρούν με  τον Ερντογάν σε δύο συγκεκριμένα σημεία.

Πρώτον, δεν μπορούν απλώς να εκδώσουν στην Τουρκία όποιον ο Ερντογάν θα ήθελε να φυλακίσει. Αυτό περιλαμβάνει τον Bulent Kenes, έναν δημοσιογράφο που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με Κούρδους τρομοκράτες. Ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι ο Κένες έχει δεσμούς με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, έναν ισλαμιστή τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί για απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Ο Κένες αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη. Ούτε έχει διαπράξει κάτι που ισοδυναμεί με έγκλημα στη Σουηδία. Στην πραγματικότητα, θα ήταν πολιτικός κρατούμενος στην Τουρκία. Έτσι το σουηδικό ανώτατο δικαστήριο μπλόκαρε την έκδοση.

Σε μια χώρα με ανεξάρτητο δικαστικό σώμα, αυτό είναι το τέλος της ιστορίας, όπως οι Τούρκοι θα μπορούσαν με θλίψη να διαπιστώσουν. 

Έπειτα, υπάρχει ένα πραγματικά λυπηρό περιστατικό απρόβλεπτης βλακείας που παρόλα αυτά θεωρείται νόμιμο στη Σουηδία για λόγους ελευθερίας του λόγου.

Τις προάλλες, ο Rasmus Paludan, ένας ακροδεξιός ταραξίας με δανικά και σουηδικά διαβατήρια, ο οποίος έχει καταδικαστεί στη Δανία για ρατσισμό και συκοφαντική δυσφήμιση, έκαψε ένα αντίγραφο του Κορανίου κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη. Αυτό ήταν ηλίθιο και προσβλητικό. Αλλά σε μια ελεύθερη χώρα, επιτρέπεται να είσαι προσβλητικά ανόητος.

Οι Σουηδοί είπαν συγγνώμη. Ο Ερντογάν προσποιήθηκε ότι δεν καταλάβαινε τις αιτιάσεις της Στοκχόλμης  και δήλωσε νεκρή την προσπάθειά ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Αυτό που κάνει τις ατάκες του Ερντογάν τόσο σκανδαλώδεις είναι το γεωπολιτικό πλαίσιο.

Εδώ είναι το μόνο που έχει σημασία, ότι δηλαδή  ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διεξάγει έναν γενοκτονικό πόλεμο ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας εναντίον της Ουκρανίας και δεν χάνει ευκαιρία να πει στους Ρώσους ότι θεωρεί την Ουκρανία απλώς πληρεξούσιο του ΝΑΤΟ και της Δύσης.

Ωστόσο, αντί να κατανοήσει αυτό, ο Ερντογάν συνεχίζει να παίζει και τις δύο πλευρές, το ΝΑΤΟ και τη Μόσχα. Χρησιμοποιεί ακόμη και ένα ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα, το S-400, το οποίο ανατρέπει την αμυντική υποδομή του ΝΑΤΟ.

Εδώ είναι ένα  εύλογο ερώτημα,  σε περίπτωση που ο Πούτιν επιτεθεί σε μια χώρα του ΝΑΤΟ, θα συμμετείχε ο Ερντογάν στην υπεράσπιση αυτού του συμμάχου;

Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνουν οι Φινλανδοί, οι Σουηδοί και το ΝΑΤΟ για αυτό το χάος;

Πρώτον, θα πρέπει να περιμένουν τις εκλογές στην Τουρκία τον Μάιο. Ο Ερντογάν μπορεί να ηττηθεί για την προεδρία ή το πολιτικό μπλοκ του να χάσει το κοινοβούλιο ή και τα δύο.

Ένας νέος Τούρκος ηγέτης ή νομοθέτης μπορεί κάλλιστα να είναι πιο σοφός. Και ακόμη κι αν ο Ερντογάν παραμείνει στην εξουσία, μπορεί να ξαναβρεί τη λογική του  μόλις τελειώσουν οι εκλογές.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, υπάρχει ακόμα μια πιθανότητα το ΝΑΤΟ να καλωσορίσει επισήμως τόσο τη Σουηδία όσο και τη Φινλανδία στο Βίλνιους τον Ιούλιο.

Εάν, από την άλλη πλευρά, ο Ερντογάν κρατήσει το αξίωμα και συνεχίσει να παίζει με την φωτιά, η Φινλανδία θα πρέπει να προχωρήσει μόνη της, με την ευλογία της Σουηδίας και να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα, η Σουηδία, η οποία έχει ήδη βαθιά υλικοτεχνικούς δεσμούς με το ΝΑΤΟ και διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις, θα πρέπει να συνεχίσει να ενσωματώνεται στη συμμαχία σαν να ήταν μέλος, με σκοπό να επισημοποιήσει την ένταξή της το συντομότερο δυνατό .

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο Πούτιν δεν  θα πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι μια επίθεση είτε στη Σουηδία είτε στη Φινλανδία, είτε σε οποιαδήποτε χώρα του ΝΑΤΟ, θα απαντηθεί από ολόκληρη την Συμμαχία .

Εν ολίγοις, ο Πούτιν πρέπει να ξέρει ότι θα έχανε.

Πέρα από όλα αυτά, ενώ θα συγκεντρωθούν  στο Βίλνιους οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ,  θα πρέπει να εισάγουν μια ρήτρα εξόδου μέλους από την Συμμαχία για ανάρμοστη συμπεριφορά,  σε περίπτωση λειτουργίας  αυτού ως σαμποτέρ κατά  του Βορειατλαντικού Συμφώνου,  όπως ακριβώς   υπάρχει πρόβλεψη στην ΕΕ, μιας  που το ΝΑΤΟ μέχρι στιγμής δεν διαθέτει κάτι ανάλογο.

Είναι καιρός να εισαγάγουμε μια τέτοια ρήτρα. Δεν θα απευθύνεται σε κανένα μέλος συγκεκριμένα. Θα διευκρίνιζε απλώς ότι η συμμαχία θα αμυνθεί, ακόμη και όταν ο εχθρός είναι εσωτερικός."

Τι μέλλει γενέσθαι

Πρώτα από όλα θα πρέπει να διεξαχθούν κανονικά οι εκλογές στις 14 Μαΐου στην Τουρκία

Σε οποιαδήπουτε άλλη χώρα, η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, εφόσον είχε προκηρυχθεί θα θεωρείτο δεδομένη.

Όχι όμως στην Τουρκία του Ερντογάν, ο οποίος επιθυμώντας με οποιονδήποτε τρόπο να παραμείνει στην εξουσία, αναμένουμε να μηχανευθεί διαφόρους τρόπους και μεθόδους για να το πετύχει.

Αυτοί θα μπούν στο μικροσκόπιο ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ, προκειμένου να εξεταστεί κατά πόσο είναι νόμιμοι ή παράνομοι και αντιδημοκρατικοί, οπότε και θα υπάρχει η ανάλογη αντίδραση.

Ωστόσο πέραν αυτών, αν ο Ερντογάν διαπιστώσει από τις δημοσκοπήσεις ότι δεν εκλέγεται, θα προχωρήσει στην διεξαγωγή των εκλογών ή θα βρεί κάποια επίφαση, όπως μια στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ελλάδας ή άλλης χώρας, για να κηρύξει την Τουρκία  σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αναβάλλοντας τις εκλογές για αργότερα,ελπίζοντας σε νίκη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων , έτσι ώστε να επανεκλεγεί όταν θα τις διεξάγει μεταγενέστερα;

Αν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα ηττηθεί στις εκλογές, θα επιχειρήσει νοθεία ή όχι σε αυτές, και πως θα αντιδράσουν ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ;

Τέλος αν επανεκλεγεί ο Ερντογάν τι γραμμή θα ακολουθήσει; Θα επανέλθει σταδιακά στη Δύση ή θα αυτονομηθεί γέρνοντας προς τον Πούτιν ακόμη περισσότερο;

Εκτίμησή μας είναι ότι σε περίπτωση επανεκλογής του, ο Ερντογάν θα κληθεί να δώσει άμεσα απτά δείγματα αλλαγής συμπεριφοράς, αποδεχόμενος την είσοδο Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και μειώνοντας την επιθετικότητα του έναντι της Ελλάδας,

Αν και για το πρώτο υπάρχει πιθανότητα, για το δεύτερο θεωρούμε ότι δεν θα συμβεί, αφού η υιοθέτηση του ιδεολογήματος της "Γαλάζιας Πατρίδας" από τον Τούρκο Πρόεδρο και τα όσα έχει πεί και κάνει σε βάρος της Ελλάδας, δεν αφήνουν το παραμικρό κατά την εκτίμησή μας περιθώριο επαναπροσδιορισμού της στάσης του στα Ελληνοτουρκικά.

Από όλα τα παραπάνω, ένα είναι δεδομένο ότι τον Ιούλιο  στην Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, θα αποφασιστεί η δημιουργία  ρήτρας εξόδου μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ από αυτό, σε περίπτωση ανάρμοστης συμπεριφοράς του έναντι της Συμμαχίας.

Εδώ θα πρέπει να υπάρχει παρέμβαση της Ελλάδας σύμφωνα με την οποία στην ρήτρα θα πρέπει να υπάρχει όρος περί μη επιθέσεως από μέλος της Συμμαχίας έναντι άλλου, απαιτώντας την κατάργηση του casus Belli από την Τουρκία, γιατί σε αντίθετη περίπτωση η Τουρκία ως επιτιθέμενη θα αποβαλλόταν αρχικά  από την Συμμαχία και στη συνέχεια θα αντιμετώπιζε την εννιαία στρατιωτική απάντηση της Συμμαχίας.

 Πέραν των ανωτέρω , ΗΠΑ-ΝΑΤΟ προετοιμάζονται εδώ και καιρό για το ακραίο ενδεχόμενο, ο Ερντογάν σε περίπτωση επανεκλογής του να τραβήξει την Τουρκία ακόμη περισσότερο στην αγκαλιά του Πούτιν.

Σε αυτό συνηγορεί το γεγονός του αγκαλιάσματος της Ελλάδας από ΗΠΑ-Γαλλία-Γερμανία και εσχάτως από Μ.Βρετανία.

Ιδαίτερα η χώρα μας έχει υπογράψει Συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με ΗΠΑ-Γαλλία, όπου υπάρχουν προβλέψεις για από κοινού αντιμετώπιση τρίτου κράτους, που ήθελε ενεργήσει σε βάρος της Εθνικής μας κυριαρχίας, παρέχοντας παράλληλα  στρατιωτικές βάσεις στην Ουάσιγκτον ,φωτογραφίζοντας την επιθετική Τουρκία.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...