Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι οι Τούρκοι δεν πήραν αυτό που ήθελαν στην πρόσφατη επίσκεψη του Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ, αναφορικά με την πώληση των F-16 που επεδίωκαν.
Για να είμαστε ακριβείς , δεν πήραν ούτε έστω μια πιθανή ημερομηνία από το State Department, γεγονός που τροποποιεί τους σχεδιασμούς του Ερντογάν και όλα αυτά εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Ενώ η παραπάνω εξέλιξη κάθε άλλο παρά επιτυχής μπορεί να χαρακτηριστεί, Ερντογανικά τουρκικά ΜΜΕ , τείνουν χείρα βοηθείας στον Πρόεδρό τους, κάνοντας για μια ακόμη φορά το άσπρο-μαύρο, μιλώντας για εφαρμογή ενός σχεδιασμού βασισμένου πάνω στο τρίπτυχο που απαρτίζουν, η προμήθεια των F-16, εγχώριες μελέτες τεχνολογίας stealth και ανάπτυξης του Εθνικού Αεροσκάφους Μάχης TF-X, για το οποίο μάλιστα αναφέρουν ότι θα έχει ανώτερη ισχύ και δυνατότητες από τα F-35.!
Το θέμα των F-16
Συγκεκριμένα οι Τούρκοι αναφέρουν ότι προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία στον αέρα, το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 και κιτ εκσυγχρονισμού με τις ΗΠΑ.
Διαπιστώνουν ότι επικράτησε θετικό κλίμα στις αμερικανικές επαφές του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με τη διαδικασία των προμηθειών, η οποία υποστηρίχθηκε ανοιχτά από την αμερικανική κυβέρνηση.
Αναφέρουν μάλιστα ότι η ενίσχυση της αμυντικής εταιρικής σχέσης Τουρκίας-ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού του τουρκικού στόλου F-16, συζητήθηκε κατά τις συναντήσεις μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού και πως αναμένεται ότι τα αεροσκάφη 4,5ης γενιάς θα εισέλθουν στο απόθεμα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας βραχυπρόθεσμα, ενώ η τεχνολογία 5ης γενιάς του TAF θα επιτευχθεί με το Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης μεσοπρόθεσμα.
Τεχνολογία Stealth
Στη συνέχεια αναφέρουν ότι εκτελούνται επίσης κρίσιμα βήματα στην τεχνολογία stealth, στην οποία έχουν σημαντική εμπειρία στην αμυντική βιομηχανία τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Sabah, θεωρείται ότι το Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης, που θα ενσωματώσει τη γνώση που αποκτήθηκε εδώ, θα έχει ανώτερη ισχύ και δυνατότητες από το F-35.
Η δύναμη του μέλλοντος
Οι Τούρκοι επισημαίνουν ότι με το Baykar Kızılelma να συμπεριλαμβάνεται στο οπλοστάσιο της χώρας, θα γίνει πιο δύσκολο να ανταγωνιστεί κανείς την τουρκική αεροπορική τεχνολογία.
Αναφέρουν ότι ακόμη και αεροσκάφη 5ης γενιάς δύσκολα θα ανταγωνιστούν το Kızılelma, τα πρώτα μοντέλα του οποίου σχεδιάζεται να φτάσουν σε ταχύτητα 800+km.
Η Red Apple αναμένεται να είναι ικανή να φτάσει υπερηχητικές ταχύτητες 1200+ στο μέλλον, ενώ προβλέπουν ότι η Τουρκία θα φτάσει μεσοπρόθεσμα την τεχνολογία 6ης γενιάς με εθνικά συστήματα.
Η οδυνηρή πραγματικότητα
Aπό τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι οι Τούρκοι εμφανίζουν μια ιδανική εικόνα για την πορεία απόκτησης των F-16 από τις ΗΠΑ και μάλιστα είναι βέβαιοι ότι αυτό θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Φυσικά αυτά δεν ισχύουν, απέχοντας παρασάγκας από την πραγματικότητα.
Κοινώς το θέμα των F-16 έχει τελματώσει και δεν αναμένουμε να υπάρχει κάποια εξέλιξη μέχρι τις τουρκικές εκλογές στις 14 Μαϊου 2023, με την Αμερικανική Γερουσία να είναι κάθετα αρνητική.
Ακόμη όμως και στην περίπτωση εκείνη που υποθετικά πάντα , όντως οι ΗΠΑ πουλούσαν τα F-16 στους Τούρκους, αυτά δεν θα είχαν ενταχθεί στην πολεμική τους αεροπορία νωρίτερα από το 2028.
Συνεπώς η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία με τα 83 F-16 εκσυγχρονισμένα σε VIPER μαζί με τα Γαλλικά μαχητικά RAFALE 4+ και τα λοιπά F-16 και Mirage 2000, θα κυριαρχεί στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο, έναντι της Τουρκίας, ενώ από το 2028 και μετά θα αποκτήσουμε και την πρώτη μοίρα F-35.
Τώρα ποιά αεροπορική κυριαρχία βλέπουν οι Τούρκοι , αυτό είναι απορροίας άξιο.
Αναφορικά δε με το Baykar Kızılelma και το TF-X, για τα οποία οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι θα είναι εφάμιλλα και καλύτερα από το F-35, έχουμε να πούμε ότι δεν πρέπει να μπερδεύουν το επιθυμητό από το υλοποιήσιμο.
Για την ώρα πάντως δεν πείθουν για τα σοβαρά υποτιθέμενα επιτεύγματα της πολεμικής τους βιομηχανίας, η οποία υπολείπεται πάρα πολύ από τα είναι ανταγωνιστική με εκείνη των ΗΠΑ αλλά και άλλων Δυτικών χωρών .
Η Ελλάδα θα πρέπει να εμβαθύνει στην υλοποίηση του περισσότερου εφικτού τρίπτυχου της σε σχέση με το αποτυχημένο τουρκικό, που είναι , ανάπτυξη της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας, συμμετοχή σε προγράμματα της PESCO και προμήθεια οπλικών συστημάτων από Σύμμαχες χώρες με αξιόπιστη πολεμική βιομηχανία, όπως ΗΠΑ-Γαλλία-Γερμανία-Ισραήλ.
Κλείνουμε επισημαίνοντας, άλλο είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος F-35 που πετάει και μετέχει σε πραγματικές στρατιωτικές επιχειρήσεις όπως τα Ισραηλινά F35 ADIR στην Συρία και άλλο μια μακέτα αεροπλάνου σε φυσικό μέγεθος και μάλιστα χωρίς κινητήρα , όπως το TF-X που εμφάνισαν οι Τούρκοι στη Διεθνή έκθεση στο Παρίσι.