Τούρκοι ειδικοί, αναφέρουν το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να έχει ήδη ανασταλεί από χθες ουσιαστικά, η διαδικασία εξομάλυνσης Τουρκίας-Ισραήλ.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η επανεκλογή του Νετανιάχου στην κυβέρνηση του Ισραήλ σε συνδυασμό της χθεσινής επιχείρησης της ΜΙΤ κατά μελών των ισραηλινών προκαλεί την αναστολή της διαδικασίας.
Η Άγκυρα, έχει ανακοινώσει ότι θέλει να συνεχίσει τη διαδικασία εξομάλυνσης με την κυβέρνηση Νετανιάχου, αλλά αυτό στην πράξη δεν τηρείται.
Όλα ξεκίνησαν χθες και αφορούν το παρασκήνιο της επιχείρησης σε βάρος 44 μελών της MOSSAD, που παρακολουθούσαν Παλαιστίνιους τρομοκράτες στην Κωνσταντινούπολη.
Πρόκειται για μέλη της Χαμάς που δραστηριοποιείται στην Τουρκία κανονικά και τίποτα δεν έχει αλλάξει, παρά τις αντίθετες δηλώσεις του καθεστώτος Ερντογάν.
Οι Τούρκοι θεωρούν, ότι το Ισραήλ, εδώ και κάμποσο διάστημα, δεν μοιράζεται κρίσιμες πληροφορίες με τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίος αφορούσαν μέλη της Χαμάς, και η MIT με άνωθεν εντολή επενέβη δραστικά.
“Το παρασκήνιο της επιχείρησης κατά 44 υπόπτων που παρακολουθούσαν Παλαιστίνιους, ιδρύματα και ΜΚΟ υπό τις οδηγίες της Ισραηλινής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MOSSAD) στην Κωνσταντινούπολη άρχισε να γίνεται ξεκάθαρο”, δηλώνουν τουρκικές πηγές.
Από την τουρκική πλευρά θεωρείται ότι, η MOSSAD δεν μοιράστηκε επαρκώς τις ανησυχίες της για την ασφάλεια του Ισραήλ, με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες λόγω μη εμπιστοσύνης των Ισραηλινών στην Τουρκία.
Στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Στρατιωτικής και Πολιτικής Κατασκοπείας» που διεξήχθη από την Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, πραγματοποιήθηκε κοινή επιχείρηση από το MIT και την αστυνομία της Κωνσταντινούπολης κατά ατόμων που ασκούσαν ιδιωτικές δραστηριότητες ντετέκτιβ στην Τουρκία με την επωνυμία εταιρείας συμβούλων.
Από τους 44 καταζητούμενους, οι 31 συνελήφθησαν. Μετά τη δικαστική διαδικασία συνελήφθησαν και κάποιοι από τους παραπεμφθέντες οδηγήθηκαν στο δικαστικό μέγαρο.
Η εφημερίδα Sabah έγραψε ότι πραγματοποιήθηκαν απειλές, μεταφορές χρημάτων και δραστηριότητες κατά των ατόμων που ανήκαν στη MOSSAD.
Ο Τούρκος πρώην αξιωματικός πληροφοριών Metin Ersöz, ανέφερε: «Υπάρχει ένα επίπεδο στις διυπηρεσιακές σχέσεις σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να είναι εχθρικές χώρες, αλλά οι υπηρεσίες πρέπει να πραγματοποιήσουν έναν κεκαλυμένο διάλογο σε κάποιο βαθμό. Παρόμοια διαδικασία έγινε και με το Ισραήλ. Ήμασταν σε επαφή με την ισραηλινή υπηρεσία για την αγορά πληροφοριών, όπως και με πολλές άλλες υπηρεσίες στον κόσμο, αλλά αυτό “χάθηκε” λόγω προκαταλήψεων.
Οι Ισραηλινοί έχουν μια αντίληψη απειλής από την Τουρκία και εμείς είχαμε μια αντίληψη ανασφάλειας από αυτούς. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται.
Η πόρτα της τουρκικής υπηρεσίας για διάλογο με το Ιράν και το Ισραήλ πρέπει να είναι ανοιχτή. Πρέπει να υπάρχει ροή πληροφοριών.
Διαφορετικά, όλες οι υπηρεσίες αντιλαμβάνονται απειλές η μία από την άλλη. Αυτή η απειλή πρέπει να μειωθεί. Φυσικά, είμαστε γείτονες με το Ιράν εδώ και 1000 χρόνια, ενώ το Ισραήλ είναι ένα νέο κράτος και κάνει πολλά λάθη.
Σεβόμαστε τις ανησυχίες του Ισραήλ για τη δική του ασφάλεια, γιατί έχουν αποφασίσει να ιδρύσουν μια νέα χώρα λόγω της ανασφάλειας και της αντιληπτής απειλής που βλέπουν στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, και στην Τουρκία.
Αλλά αν αυτή είναι μια στροφή ( του Ισραήλ) ενάντια στον ιουδαιο-ναζισμό, τότε αυτή είναι απαράδεκτη. Αν λοιπόν ανεβάσουν το επίπεδο της αντίληψής τους για την ασφάλεια σε πολύ υψηλό επίπεδο, και ασκήσουν φασιστική πίεση γύρω τους, αυτό θα είναι για εμάς απαράδεκτο’, τόνισε ο ίδιος.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια απάντηση της Άγκυρας στον σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ με την παρουσία ισραηλινών εθνικιστών στην κυβέρνηση Νετανιάχου, με τον οποίο οι Τούρκοι δεν πρόκειται να συνεργαστούν αφού υπάρχει μεγάλο χάσμα σε πολλά θέματα. Αυτό είναι θετικό για την χώρα μας, που επιδιώκει μια ιδιότυπη συνεργασία με την ισραηλινή πλευρά, ειδικά τώρα που οι απειλές Ερντογάν υλοποιούνται πλέον καθημερινά με ωμό και προκλητικό τρόπο.