Αυτά που κάνει ο Πρόεδρος Ερντογάν αποτελούν την τελευταία φάση μιας μακράς πολιτικής που ξεκινάει τη δεκαετία του 60 και φτάνει μέχρι σήμερα. Το βιβλίο στρατηγικό βάθος του Αχμέτ Νταβούτογλου το οποίο εξεδόθη σε σχεδόν όλες τις γλώσσες και στα ελληνικά είναι πολύ διαφωτιστικό, τόνισε ο καθηγητής Γιάννης Μάζης, στο Focus FM.
Παρά το γεγονός ότι ο κύριος Νταβούτογλου λόγω φιλοδοξιών προσωπικών, απομακρυνθεί από το ΑΚΡ, η θεωρία του έρχεται να υλοποιηθεί στην τελική της φάση από τον κύριο Ερντογάν, και η γαλάζια πατρίδα δεν αποτελεί παρά μία σκωληκοειδή απόφυση της θεωρίας του Νταβούτογλου για το στρατηγικό βάθος της Τουρκίας.
Η Αντίληψη της Ελλάδος δυστυχώς παραμένει φοβική τα μηνύματα τα οποία έδωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός και στον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών αλλά εκεί στο αμερικανικό κογκρέσο, που δεν τόλμησε να κατονομάσει την Τουρκία και συγκεκριμένα τα στοιχεία των απειλών των τουρκικών και των έκνομων ενεργειών όπως επίσης και τα δύο αφηγήματα της κυβερνήσεως αφενός μεν ότι δεν είναι αυτοσκοπός η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία και δεύτερον το αφήγημα ότι η Κύπρος είναι τρίτο κράτος λησμονώντας ότι η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη, επίσημη, θεσμική, συνταγματικά στο Σύνταγμα της Κύπρου για την κυπριακή δημοκρατία, χειροτερέψουν την κατάσταση.
Το τέταρτο στοιχείο το οποίο είναι ένα από τα πολύ μεγάλα λάθη. είναι η μερική οριοθέτηση του ελληνο-αιγυπτιακού μνημόνιου οριοθέτησης ΑΟΖ, όπου και εκεί ανατολικά του 28 μεσημβρινού, δηλαδή από τη μέση της Ρόδου μέχρι και το Καστελόριζο και την Κύπρο ουσιαστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός και σε συνέντευξή του στο Politico άφησε να εννοηθεί ότι ο χώρος Ανατολικά του 28ου είναι προς συζήτηση, αμφισβητήσιμος δηλαδή.
Επίσης η μερική οριοθέτηση στο Ιόνιο - Αδριατική που φτάνει μέχρι το Ταίναρο, και η οποία, είναι το πέμπτο στοιχείο και η οποία έκανε τον Tσαβούσογλου να πει “μπράβο στους Έλληνες που κατάλαβαν ότι το Αιγαίο είναι θάλασσα ειδικών συνθηκών και έτσι δεν προχώρησαν στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια” είναι συνολικά πέντε βασικά στοιχεία, όχι πως δεν υπάρχουν άλλα, πέντε βασικά στοιχεία τα οποία μας οδήγησαν αυτή την στιγμή στα πρόθυρα του πολέμου με την Τουρκία.
Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το Μια σταλιά ιστορία και επικαιρότητα