Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Γιατί δεν πρέπει να υποτιμώνται οι πολεμικές απειλές του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας

Με τις υπερπτήσεις σε Κίναρο και Κανδελιούσα και φτάνουν τις 6 μέχρι χθες το απόγευμα μέσα σε μια ημέρα, η τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης αλλά το αντίθετο.

Με τον Ερντογάν δε να δείχνει την ενόχλησή του από την δράση του φιλελληνικού λόμπι που το χαλάει τα σχέδια, επανέρχεται το χρόνιο ερώτημα: Είναι πιθανός ένας πόλεμος Ελλάδας-Τουρκίας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της κυπριακής εφημερίδας «Η Σημερινή», Σάββα Ιακωβίδη, η απάντηση είναι: «Λογικά όχι ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, η παγκόσμια ενεργειακή κρίση με επισιτιστικές διαστάσεις, το μεταναστευτικό, η σύγκρουση Δύσης-Ρωσίας και η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας. Όμως, με τον Ερντογάν, οι προσεχείς μήνες, και ειδικά πριν από τις τουρκικές εκλογές, είναι πάρα πολύ επικίνδυνοι. Ας έχουν γνώσιν και να είναι έτοιμοι οι φύλακες του Ελληνισμού

https://www.youtube.com/watch?v=-6NFJRSBTKo

Στο Αφιόν Καραχισάρ, στην Ανατολία, στην κεντρική πλατεία της πόλης βρίσκεται ένα κολοσσιαίο μπρούτζινο άγαλμα. Εμφανίζει έναν θηριώδη Τούρκο να ποδοπατά και να συνθλίβει έναν δυστυχή Έλληνα, βαρβαρική απεικόνιση της τουρκικής «νίκης» το 1922. Την ίδια εικόνα είδαμε στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια πορειών των γυναικών (από το 1975 μέχρι το 1989 – σε αυτές ηγήθηκε και η Μελίνα Μερκούρη). Σε μια φωτογραφία, που Κύπριος φωτογράφος τράβηξε κάτω από το κατεχόμενο εκκλησάκι του προφήτη Ηλία, στο χωριό Λύμπια, εμφανίζεται ένας θηριώδης Τούρκος να τραβά με αγριότητα από τα μαλλιά μιαν Ελληνίδα Κυπρία, που διαδήλωνε κατά της τουρκικής κατοχής.

Όσοι μελέτησαν το βιβλίο του George Horton «Η μάστιγα (ή η κατάρα) της Ασίας» (πρώτη έκδοση 1926), για την καταστροφή της Σμύρνης και τις σφαγές Ελλήνων και Αρμενίων, θα καταλάβουν ότι ο Τούρκος είναι ταυτισμένος με τη βαρβαρότητα, την σφαγή, τον όλεθρο και την καταστροφή. Τις τελευταίες εβδομάδες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, έχει κυριολεκτικά αποθηριωθεί. Επιτίθεται φραστικά και υβριστικά κατά της Ελλάδος και του Πρωθυπουργού της χώρας. Προειδοποίησε την Ελλάδα ότι μπορεί να έρθουν ένα βράδυ εκεί που δεν τους περιμένουν.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2022, ο Ερντογάν κάλεσε την Ελλάδα να μελετά την Ιστορία και να μην ξεχνά τη Σμύρνη, ευθεία αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή και στην πυρπόληση της πόλης. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών Τσαβούσογλου και Άμυνας, Ακάρ. Την περ. Κυριακή, ο Τσαβούσογλου, μιλώντας στον Σαγγάριο, προειδοποίησε:

«Ενώ προσπαθούμε να σεβαστούμε τα δικαιώματα των γειτόνων και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, ο Έλληνας συνεχίζει να έχει φαγούρα και εξακολουθεί να προκαλεί. Αν μπείτε σε μια περιπέτεια για συμφέροντα άλλων, θα υποστείτε τις συνέπειες και σήμερα, όπως στο παρελθόν». Ερντογάν, Τσαβούσλογου και Ακάρ όπως και ο ακραίος εθνικιστής συνέταιρος του ΑΚΡ, Μπαχτσελί, θέτουν θέμα κυριότητας νησιών του Αιγαίου, ενώ ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Κιλιτσντάρογλου προκαλεί τον Ερντογάν, αν είναι μάγκας, να πάει να τα πάρει. Μιλώντας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε στις πολεμικές απειλές του Τούρκου Προέδρου:

«Για το προκλητικό κρεσέντο της Τουρκίας, ένα θα πω: Η απάντησή μας είναι η επιφυλακή μας. Η ενίσχυση των Ένοπλων Δυνάμεών μας. Η ακμαία οικονομία μας. Οι διεθνείς συμμαχίες μας, αλλά και η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο. Κυρίως, όμως, η ενότητα του λαού μας. Ας σταματήσουν, λοιπόν, οι γείτονες τα ανιστόρητα πυροτεχνήματα προς εσωτερική κατανάλωση. Ούτε μας φοβίζουν, ούτε μας πτοούν. Άλλωστε, στις απειλές που εκτοξεύει η άλλη πλευρά του Αιγαίου απαντά μία ελληνική λέξη, που συμπυκνώνει τη δύναμη του Έθνους μας: Όχι, κύριε Ερντογάν. Και για να το πω στη γλώσσα που ίσως καταλαβαίνει καλύτερα: Τα νταηλίκια, γιοκ με την Ελλάδα».

Αναλυτές αποδίδουν την πολεμική ρητορική του Ερντογάν σε προεκλογικές σκοπιμότητες. Κυρίως, στην ικανοποίηση και στον φανατισμό της εκλογικής μάζας του κόμματος Μπαχτσελί. Επίσης είναι η καταρρέουσα τουρκική οικονομία και, κυρίως, η σημαντική πτώση της δημοτικότητας του Τούρκου Προέδρου. Άρα, υπό αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα είναι ένας «χρήσιμος εχθρός» για την εξαγρίωση της τουρκικής πλέμπας και η αναρρίπιση της «νίκης» κατά των Ελλήνων, το 1922, είναι ένα εξίσου πολύτιμο προεκλογικό δυναμωτικό.

Οι πολεμικές ιαχές και υλακές Ερντογάν δεν πρέπει να εκλαμβάνονται αψήφιστα. Ούτε να υποτιμώνται. Οι Τούρκοι πάντα φωνάζουν αυτά που σχεδιάζουν. Τίποτε δεν πρέπει να αποκλείεται, ιδιαίτερα στους μήνες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία (18/6/2023). Οι σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους ο Τούρκος Πρόεδρος έχει εκμανεί και εξοργιστεί με την Ελλάδα είναι οι στενές, στρατηγικές και αμυντικές σχέσεις που οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει και εμβαθύνει με την Αθήνα. Ενώπιον ενός αλλοπρόσαλλου και εχθρικού προς το ΝΑΤΟ και τις Ην. Πολιτείες, συμμάχου, η Ελλάδα είναι χώρα σταθερότητας, σοβαρότητας και αξιόπιστης συμμαχικής συνέπειας. Η ανάπτυξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ως του σημαντικότερου αυχένα για τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης με προέκταση προς τη Ρωσία, έχει εξαγριώσει τον Ερντογάν.

Εξάλλου οι στενότατες σχέσεις Ελλάδος-Γαλλίας και η αγορά γαλλικών Rafale και φρεγατών ενισχύουν δραστικά το ελληνικό πολεμικό ναυτικό και την αεροπορία, η οποία κυριαρχεί στους αιθέρες. Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Κατρίν Κολονά, διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδος, αν υποστεί επίθεση. Και ο Πρόεδρος Μακρόν, μετά από συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό (12/9/2022), διαμήνυσε πως «η στρατηγική σχέση Αθήνας - Παρισιού δεν θα επιτρέψει να γίνει καμιά αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η Αθήνα, επιτέλους, να το εμπεδώσει: Τα εθνικά σύνορά της δεν είναι ανατολικά της Κρήτης αλλά ανατολικά του ακρωτηρίου Απ. Ανδρέας, στην Κύπρο. Συνεπώς τα εξοπλιστικά προγράμματά της, που ήδη ανατρέπουν το ανισοζύγιο δυνάμεων στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, οφείλουν να περιλαμβάνουν και την άμυνα και ασφάλεια της Κύπρου. Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι το ΝΑΤΟ έχει ανάγκη την Τουρκία και όχι το αντίθετο. Ναι, μεν η χώρα του σουλτάνου έχει τον μεγαλύτερο στρατό μετά τις ΗΠΑ, αμυντική βιομηχανία και στρατηγική θέση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά…

Οι στενές σχέσεις που ο Ερντογάν έχει αναπτύξει με τον Πρόεδρο Πούτιν, η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, η άρνηση της Τουρκίας να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα και οι εχθρικές συμπεριφορές έναντι πολλών εταίρων, οδήγησαν τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ σε σημείο, ώστε πολλοί αναλυτές και διπλωμάτες απαιτούν την εκδίωξή της από τη Συμμαχία. Η Τουρκία δεν είναι σύμμαχος, λένε, αλλά εχθρός, αφού πρακτορεύει τα συμφέροντα του Πούτιν. Τέλος, άλλοι λόγοι εξαγρίωσης του Ερντογάν είναι το ενεργειακό και, φυσικά, οι συμμαχίες που η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν σφυρηλατήσει με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, με τις ευλογίες των ΗΠΑ και την υποστήριξη της Γαλλίας.

Ερώτημα: Είναι πιθανός ένας πόλεμος Ελλάδος-Τουρκίας; Απάντηση: Λογικά, όχι, ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, η παγκόσμια ενεργειακή κρίση με επισιτιστικές διαστάσεις, το μεταναστευτικό, η σύγκρουση Δύσης-Ρωσίας και η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας. Όμως, με τον αδίστακτο Ερντογάν, οι προσεχείς μήνες, και ειδικά πριν από τις τουρκικές εκλογές, είναι πάρα πολύ επικίνδυνοι. Ας έχουν γνώσιν και να είναι πανέτοιμοι οι φύλακες του Ελληνισμού.»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ