"Σύμφωνα με τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ, στρατιωτικά αεροσκάφη του Κατάρ και προσωπικό υποστήριξης θα αναπτυχθούν στην Τουρκία. Η απόφαση δημοσιεύτηκε και στο ΦΕΚ", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ , του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:
"Δημοσιεύτηκε σήμερα στην Επίσημη Εφημερίδα η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ στις 2 Μαρτίου 2021. Οι ακόλουθες φράσεις χρησιμοποιήθηκαν στην απόφαση που ελήφθη.
«Τεχνικός Διακανονισμός μεταξύ της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Κατάρ για την Προσωρινή Ανάπτυξη Στρατιωτικών Αεροσκαφών και Προσωπικού Υποστήριξης του Κατάρ στην Επικράτεια της Δημοκρατίας της Τουρκίας», η οποία υπογράφηκε στη Ντόχα στις 2 Μαρτίου 2021 και εγκρίθηκε με το Ν. 7386, εγκρίθηκε με το Π.Δ. Αποφασίστηκε σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 3. "
Τούρκοι αναλυτές προπαγανδίζουν πως οι πιλότοι τους αποκτούν μια σημαντική εμπειρία μαθαίνοντας τις δυνατότητες των αεροσκαφών Rafale στο πεδίο.
Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα
Η Γαλλία ως γνωστόν έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με την Ελλάδα για την προμήθεια 24 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, έξι από τα οποία παραδόθηκαν τον Ιανουάριο του 2022, ενώ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού μας στο Παρίσι , ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν επανεπιβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο, ότι το σύμφωνο αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής Ελλάδας-Γαλλίας σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί από τρίτη χώρα που θα αμφισβητήσει την Εθνική κυριαρχία της, είναι σε ισχύ.
Μάλιστα ο Μακρόν τόνισε ότι δεν θα ανεχθούν Γαλλία και Ελλάδα επιθετικές κινήσεις στη ΝΑ Μεσόγειο, δείχνοντας εμμέσως πλήν σαφώς την Τουρκία.
Όπως είχαμε αναφέρει σε προγενέστερο άρθρο μας , η Τουρκία για να αντιμετωπίσει την απειλή από τον στόλο Rafales της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, φέρεται να αποφάσισε να εκπαιδεύσει τους πιλότους μαχητικών της σε μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ Emiri (QeAF) έτσι ώστε οι Τούρκοι πιλότοι μαχητικών να είναι εξοικειωμένοι με την πλατφόρμα και τις δυνατότητές της.
Υπενθυμίζαμε τότε την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ του Κατάρ και της Τουρκίας, αυτής της Ντόχας τον Μάρτιο 2021, σύμφωνα με την οποία 36 αεροσκάφη του Κατάρ και 250 στρατιωτικοί θα αναπτυχθούν στην Τουρκία για εκπαίδευση για πέντε χρόνια με δυνατότητα παράτασης ενός έτους.
Το αξιοσημείωτο ωστόσο είναι ότι από αυτά τουλάχιστον 12 θα είναι μαχητικά Rafale, ισοσκελίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αεροπορική υπεροχή που πέτυχε η Ελλάδα με την άφιξη των πρώτων 6 Rafale από τη Γαλλία στις αρχές του 2022, αφού είναι γνωστό ότι Τουρκία και Κατάρ βάσει συμφωνίας θα συνδράμουν στρατιωτικά η μια την άλλη σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρας.
Επιπλέον το Κατάρ δρα θα λέγαμε ως Δούρειος ίππος επ΄ ωφελεία της Τουρκίας, τόσο σε σχέση με τη βελτίωση των σχέσεών της με τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία, όσο και στη ΝΑ Μεσόγειο όπου με εταιρεία του μετέχει μαζί με την Αμερικανική EXXON-Mobil στην γεώτρηση και άντληση φυσικού αερίου στα θαλάσσια οικόπεδα 5 και 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, κατόπιν σχετικής έγκρισης της Λευκωσίας.
Μένει εδώ να δούμε εάν η Καταριανή πετρελαϊκή εταιρεία θα επιχειρήσει να δημιουργήσει προσχώματα και προβλήματα, επιχειρώντας να βάλλει με έμμεσο τρόπο στο παιγνίδι την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους στο θέμα της ΑΟΖ στη ΝΑ Μεσόγειο.
Από τα παραπάνω διαφαίνονται τα εξής:
1.Οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται ότι από τις ΗΠΑ είναι πάρα πολύ πιθανό να μην λάβουν τα νέα 40 F-16 BLOCK-70 και τα 80 κιτ εκσυγχρονισμού ισάριθμων F-16 της αεροπορίας τους.
2. Ο Ερντογάν διαπίστωσε πρόσφατα για μια ακόμη φορά ότι η Γαλλία είναι ένας πάρα πολύ καλός και αξιόπιστος σύμμαχος της Ελλάδας η οποία συνδέεται με την Ελλάδα με ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση απειλής της Εθνικής κυριαρχίας μιας εκ των δύο χωρών.
Αυτό θα έχει ως συνέπεια η Γαλλία σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης για κατάληψη των νησιών μας στο Αιγαίο, να συνδράμει στρατιωτικά την Ελλάδα, κάτι που δεν επιθυμεί σε καμία των περιπτώσεων η Τουρκία.
3. Η Ελλάδα προμηθεύθηκε μαχητικά αεροσκάφη RAFALE 4+ και φρεγάτες BELHARA από τη Γαλλία, ενισχύοντας σημαντικότατα την αεροναυτική ισχύ και αποτρεπτική της ικανότητα.
Αυτά σε συνδιασμό με τον εκσυγχρονισμό των F-16 σε VIPER από τις ΗΠΑ, φέρνουν την Τουρκία σε μειονεκτική θέση έναντι της Ελλάδας κυρίως στον αέρα, με αποτέλεσμα ο Ερντογάν να καίγεται για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ που όμως δεν βλέπει να έρχονται.
4. Επίσης Ελλάδα και ΗΠΑ συνδεόνται με ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση απειλής της Εθνικής κυριαρχίας μιας εκ των δύο χωρών.
Απόρροια όλων των προαναφερθέντων είναι η Τουρκία να ενεργοποιεί τις δικές της συμμαχίες με Αζερμπαϊτζάν και Κατάρ ως αντίβαρο στις Συμμαχίες ΗΠΑ και Γαλλίας με την Ελλάδα, προκειμένου να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της σε Αιγαίο, ΝΑ Μεσόγειο και Αρμενία και εξηγώ.
Το τουρκικό σχέδιο
Αζερμπαϊτζάν και Κατάρ, αδελφές και σύμμαχες χώρες με την Τουρκία, έχουν κάτι κοινό το οποίο ενδιαφέρεται, για την ακρίβεια καίγεται, η ΕΕ, ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία και τη ρήξη της με τη Ρωσία, γεγονός που συνεπάγεται σοβαρά ενεργειακά προβλήματα για τις χώρες της.
Αυτό είναι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιό τους
Ευελπιστεί η Τουρκία ότι η ΕΕ -ΗΠΑ δεν θα εμπλακούν σε τυχόν νέα στρατιωτική αντιπαράθεση Αζέρων-Αρμενίων, που θα υποδαυλίσει η Άγκυρα, αφού αφενός θα έχουν ενεργειακά την ανάγκη του Αζερμπαϊτζάν, αφετέρου αντιμετωπίζουν τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία,που τους ενδιαφέρει πολύ περισσότερο αφού γίνεται στην αυλή της ΕΕ.
Έτσι θα πετύχει ο Ερντογάν την χερσαία επικοινωνία της χώρας του με το Αζερμπαϊτζάν μέσω του διαδρόμου Ναχιτσεβάν και μέσω αυτού με τις χώρες του "Τουρκικού κόσμου" , αναβαθμίζοντας την γεωπολιτική και οικονομική σημασία της Τουρκίας στην Υπερκαυκασία στα ύψη.
Ελπίζει ο Ερντογάν ότι μετά την κακή εξέλιξη των επιχειρήσεων στην Ουκρανία, ότι ο Πούτιν λόγω στρατιωτικής αδυναμίας δεν θα επέμβει υπέρ της Αρμενίας σε περίπτωση νέας στρατιωτικής αντιπαράθεσης Αζέρων-Αρμενίων.
Αναφορικά με το Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο, ο Ερντογάν εκτιμά ότι πάλι λόγω πετρελαίου και φυσικού αερίου, του Κατάρ και των Αζέρων, και ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ, ότι η ΕΕ-ΗΠΑ δεν θα επέμβουν στρατιωτικά υπέρ της Ελλάδας σε περίπτωση που μας επιτεθεί η Τουρκία στο Αιγαίο, απομονώνοντας έτσι τη Γαλλία.
Αναφορικά δε με την ΝΑ Μεσόγειο, όπως προανέφερα το Κατάρ με εταιρεία του μετέχει μαζί με την Αμερικανική EXXON-Mobil στην γεώτρηση και άντληση φυσικού αερίου στα θαλάσσια οικόπεδα 5 και 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, κατόπιν σχετικής έγκρισης της Λευκωσίας.
Υπολογίζει ο Ερντογάν ότι Καταριανή πετρελαϊκή εταιρεία θα επιχειρήσει να δημιουργήσει προσχώματα και προβλήματα, βάζοντας με έμμεσο τρόπο στο παιγνίδι την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους στο θέμα της ΑΟΖ στη ΝΑ Μεσόγειο.
Κλείνω επισημαίνοντας ότι η υλοποίηση της συμφωνίας της Ντόχα μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ, καθώς και αυτή της Σούσα μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν, αποτελούν σημαντικότατες ενδείξεις ότι ο Ερντογάν προετοιμάζεται πυρετωδώς για νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις με αποδέκτες Αρμενία αλλά και Ελλάδα.