Η Τουρκία κινείται χωρίς καμία λογική ειδικά αυτό το κρίσιμο για αυτήν διάστημα, προσπαθώντας απλά να κλείσει όλα τα ανοικτά μέτωπα της και με ρωσική προτροπή,( ανεπιτυχώς όμως) αφήνοντας ανοικτό μόνο αυτό με Ελλάδα-Κύπρο για ευνόητους λόγους και αυτό μας λέει πολλά για το επόμενο διάστημα.
Με τις πρόσφατες κινήσεις εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας- Συρίας, πιθανότατα να διαταραχθούν εκ νέου οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας, ενώ οι σχέσεις του Ισραήλ με την Μόσχα σίγουρα δεν είναι καθόλου καλές.
Αυτό μεταφράζεται σε μεγάλη ανάγκη δημιουργίας συνασπισμού χωρών στην Α.Μεσόγειο( Ελλάδα-Αίγυπτο-Ισραήλ-Κύπρος) για την δημιουργία αντίπαλου δέους στα σχέδια αυτά των Τούρκων και του Ιράν.
Μεγάλη ανησυχία υπάρχει στο Ισραήλ για τις κινήσεις των Τούρκων στην Συρία, ενώ την ίδια στιγμή αντιπροσωπεία της Χαμάς, ( η οποία έχει γραφείο στην Κωνσταντινούπολη) μετέβη στην Μόσχα και συναντήθηκε με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σ.Λαβρώφ.
«Η Ρωσία θέλει την Συρία και την Τουρκία να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους και να επιτύχουν ορισμένες συμφωνίες... οι οποίες είναι προς το συμφέρον όλων, τόσο της Τουρκίας όσο και της Συρίας», δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, αποκαλύπτοντας σύμφωνα με μεγάλη ισραηλινή εφημερίδα, το παιχνίδι που διαδραματίζεται με επίκεντρο την Συρία.
Επίσκεψη μελών της Χαμάς στην Μόσχα προκαλεί ερωτηματικά σε δύση και Ισραήλ
Την ίδια στιγμή η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, φέρεται να είναι ικανοποιημένη με την επίσκεψη στη Μόσχα, αφού ελήφθησαν αποφάσεις για μια σειρά ζητημάτων στη Μέση Ανατολή, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ο Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτης του παλαιστινιακού κινήματος της Χαμάς ( η οποία έχει χαρακτηριστεί διεθνώς τρομοκρατική οργάνωση).
"Η αντιπροσωπεία της Χαμάς συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, είχαμε επίσης συναντήσεις στην ρωσική Δούμα και σε άλλες κυβερνητικες υπηρεσίες. Συζητήσαμε θέματα ασφάλειας και περαιτέρω συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής", δήλωσε ο Χανίγια κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο ισλαμικό τέμενος της Μόσχας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επαφές μεταξύ Ρωσίας και Παλαιστίνης τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει «συστημικό χαρακτήρα».
"Μοιραζόμαστε πολλές θέσεις της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής. Με τη σειρά της, η Ρωσία είναι προσεκτική στα προβλήματα της Παλαιστίνης, ιδιαίτερα στην επίλυση της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης και στο καθεστώς της Ιερουσαλήμ, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις μας προς το Ισραήλ", δήλωσε ο Khaniya είπε.
Η επίσκεψη αυτή προκάλεσε την αντίδραση πολλών στο Ισραήλ σχετικά με το “ καυτό Τρίγωνο” Χαμάς-Τουρκία-Ρωσία
Ενώ στην Μόσχα είχαμε τα μέλη της Χαμάς, με ρωσική προτροπή και πίεση, Τουρκία και Συρία ενέτειναν τις επαφές τους προκαλώντας έντονη ανησυχία στο Ισραήλ.
Οι επαφές αντικατοπτρίζουν μια αλλαγή της ρωσικής πολιτικής καθώς η Μόσχα ετοιμάζεται για μια παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία και επιδιώκει να εξασφαλίσει τη θέση της στη Συρία.
Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας πραγματοποίησε πολλαπλές συναντήσεις με τον Σύρο ομόλογό του στη Δαμασκό τις τελευταίες εβδομάδες, ένδειξη των ρωσικών προσπαθειών να ενθαρρύνουν τις σχέσεις των δύο χωρών.
“Περιφερειακή πηγή ευθυγραμμισμένη με τη Δαμασκό είπε στο Reuters ότι ο Χακάν Φιντάν, επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) και ο επικεφαλής των πληροφοριών της Συρίας Αλί Μαμλούκ συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα στη συριακή πρωτεύουσα.
Οι επαφές αντικατοπτρίζουν μια αλλαγή ρωσικής πολιτικής καθώς η Μόσχα ετοιμάζεται για μια παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία και επιδιώκει να εξασφαλίσει τη θέση της στη Συρία, όπου οι δυνάμεις της υποστηρίζουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ από το 2015, σύμφωνα με δύο Τούρκους αξιωματούχους.
Οποιαδήποτε ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού θα αναδιαμόρφωνε τον δεκαετή πόλεμο στη Συρία”, αναφέρει η Jerusalem Post.
Ωστόσο, η προσέγγιση αντιμετωπίζει μεγάλες επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της τύχης των ισλαμιστών ανταρτών μαχητών και των εκατομμυρίων αμάχων, πολλοί από τους οποίους κατέφυγαν στα βορειοδυτικά.
Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, έχει στρατεύματα στο Β.Συρία, τα οποία θεωρούνται δυνάμεις κατοχής από τον Άσαντ.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, ο Φιντάν, ένας από τους στενότερους έμπιστους του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, και ο Μαμλούκ αξιολόγησαν πώς θα μπορούσαν τελικά να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, σύμφωνα με ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο και τουρκική πηγή ασφαλείας.
“Η μεγάλη πρόκληση είναι η επιθυμία της Τουρκίας να συμπεριλάβει Σύρους αντάρτες σε οποιεσδήποτε συνομιλίες με τη Δαμασκό”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Η Ρωσία αποσύρει οπλισμό από την Συρία από το Καλοκαίρι
Ο Τούρκος αξιωματούχος ασφαλείας είπε ότι η Ρωσία έχει σταδιακά αποσύρει εξοπλισμό και προσωπικό από τη Συρία προκειμένου να επικεντρωθεί στην Ουκρανία και ζήτησε από την Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις με τον Άσαντ για να «επιταχύνει μια πολιτική λύση» στη Συρία.
Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε επίσης, ότι η Άγκυρα δεν θέλει να δει δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, (που έχουν ήδη αναπτυχθεί ευρέως σε περιοχές της Συρίας) να καλύψουν τα κενά που αφήνει ρωσική απόσυρση δυνάμεων.
Ο ίδιος τόνισε ότι ούτε η Ρωσία ήθελε να δει την ιρανική επιρροή να επεκτείνεται καθώς μειώνει την παρουσία της.
Διπλωμάτης που εδρεύει στην περιοχή τόνισε ότι η Ρωσία είχε αποσύρει περιορισμένο αριθμό στρατευμάτων από το νότο της Συρίας νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, ιδιαίτερα σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ, στις οποίες εισήλθαν δυνάμεις πιστές στο Ιράν.
Η επαφή Τούρκων και Σύριων βαίνουν πολύ καλώς
Δεύτερη ανώτερη πηγή, της ισραηλινής εφημερίδας ανέφερε ότι οι τουρκοσυριακές επαφές είχαν σημειώσει μεγάλη πρόοδο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Μια τρίτη περιφερειακή πηγή ευθυγραμμισμένη με τη Δαμασκό είπε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Συρίας έχουν αρχίσει να ξεπαγώνουν και προχωρούν σε ένα στάδιο «δημιουργίας κλίματος κατανόησης».
Οι πηγές μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας των επαφών, οι οποίες δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Η τουρκική MIT αρνήθηκε να σχολιάσει και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν σχολίασε όπως και το συριακό.
Ισραηλινός ειδικός αναφέρει στο άρθρο ότι “ ο Ερντογάν αντιμετωπίζει κρίσιμες εκλογές το επόμενο έτος, στις οποίες βασικό ζήτημα θα είναι ο επαναπατρισμός μερικών από τα 3,7 εκατομμύρια Σύριων προσφύγων που βρίσκονται τώρα στην Τουρκία.
Οι τουρκοσυριακές επαφές έρχονται στο πλαίσιο μιας σειράς συναντήσεων μεταξύ του Ερντογάν και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, συμπεριλαμβανομένης μιας ακόμη που έγινε σήμερα στο Ουζμπεκιστάν”.
Όλα κινούνται σε Α.Μεσόγειο και Μ.Ανατολή σε μια τρελή λογική, κυρίως λόγω των τουρκικών και ιρανικών σχεδίων, τα οποία έρχονται παραδόξως και μεταξύ τους σε αντίθεση. Αυτές οι κινήσεις που βλέπουμε όμως, μπορούν να παράγουν στρατιωτικές εξελίξεις ειδικά στην Α. Μεσόγειο, σε μια σύγκρουση πολλών μεγατόνων, και αυτό γίνεται κατανοητό πλέον μέρα με την μέρα.