Ελληνοτουρκικά

Κ. Φίλης: Γιατί ο Ερντογάν ξεκίνησε τις έρευνες από την Τουρκική ΑΟΖ- Θα πιεστεί η Ελλάδα για λύση στο Κυπριακό; (Βίντεο)

Το νέο Κυπριακό κοίτασμα είναι σημαντικό αλλά πρέπει να σταματήσουν οι υπερβολές που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για κοίτασμα που θα αντικαταστήσει το Ρωσικό φυσικό αέριο. Ακόμα και αν μαγικά όλο το εκτιμώμενο αέριο του κοιτάσματος αυτού εξαγόταν σε ένα έτος, θα κάλυπτε την μισή Ευρωπαϊκή ζήτηση και στο σύνολό του είναι περίπου το 10% του φυσικού αερίου που παράγει η Ρωσία ετησίως. Τα πράγματα σε μια σωστή βάση πρέπει να βάζουμε τονίζει ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης στον Real FM, που σημειώνει ότι είναι μια σημαντική ανακάλυψη αλλά πρέπει να δούμε τα πραγματικά μεγέθη. 

Αρχίζει και αποκαλύπτετε το σχέδιο του Τούρκου προέδρου στην Ανατολική Μεσόγειο; Είναι ο στόχος του προέδρου Ερντογάν να βρει αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο και σε μη διαφιλονικούμενα νερά ώστε με το φυσικό αέριο να δελεάσει την Αίγυπτο και το Ισραήλ και να προκαλέσει αλλαγή των ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή;

Οι προσπάθειες του Τούρκου προέδρου να προσεγγίσει την Αίγυπτο έχουν οδηγήσει και σε ρήξη σε μεγάλο βαθμό, των σχέσεων με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, μια σχέση που φαινόταν κυρίαρχη τα τελευταία χρόνια πράγμα που δείχνει ότι η Τουρκία έχει αλλάξει προτεραιότητες και θέλει πάση θυσία να πάρει την Αίγυπτο με το μέρος της. 

Αναλυτικά ο καθηγητής αναφέρει: "Πρέπει να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά, επειδή διαβάζω από εχθές και ακούω για κοίτασμα μαμούθ το οποίο αλλάζει τα δεδομένα. Δεν είναι έτσι. Θέλω να μιλήσω λίγο με αριθμούς γιατί κάποιες φορές οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Πρώτον το συγκεκριμένο κοίτασμα φαίνεται να έχει εκτιμώμενα αποθέματα τα οποία θα κάλυπταν περίπου το 1/2 Ίσως και λίγο λιγότερο από τα 160 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που η Ευρώπη ετησίως καταναλώνει. Άρα δηλαδή ουσιαστικά είναι το μισό από την ευρωπαϊκή κατανάλωση ενός έτους Το δεύτερο είναι ότι δίνει μία προοπτική που θα μπορούσαμε να δούμε πώς θα μπορούσαν να βρεθούν και άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα κοιτάσματα εντός της Κυπριακής υφαλοκρηπίδας και όλα μαζί να επιφέρουν κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουμε σήμερα, ένα εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα (...)

Η Τουρκία σίγουρα θα επιχειρήσει να αποκομίσει κέρδη χρησιμοποιώντας τους Τουρκοκυπρίους για τους οποίους ουσιαστικά δεν ενδιαφέρεται καθόλου. Αυτός είναι ο λόγος που έχει προχωρήσει στον ουσιαστικό εποικισμό των κατεχόμενων Γιατί ξεκίνησε τις γεωτρήσεις η Τουρκία από μια περιοχή που δεν είναι μεν οριοθετημένη, μιας και η οριοθέτηση έχει γίνει με το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, το ψευδοκράτος και άρα δεν έχει καμία αξία.

Είναι πιθανόν η Τουρκία να προσπαθεί να βρει κάτι σε μη διαφιλονικούμενο νερά ώστε να προσεγγίσει την Αίγυπτο αλλά και το Ισραήλ Υπάρχει σαφώς μια κινητικότητα με το Ισραήλ μιας και οι δύο χώρες επανεκκίνουν τις διπλωματικές τους σχέσεις αλλά και με την Αίγυπτο που φαίνεται πιο δύσκολος στόχος. 

Επίσης, τι γίνεται με το έργο του Eastmed και τι πιθανότητες υπάρχουν να δεχτεί πιέσεις η Κύπρος αλλά και η χώρα μας για μια επίλυση του Κυπριακού από παράγοντες όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση; Το νέο Κυπριακό κοίτασμα είναι σημαντικό αλλά πρέπει να σταματήσουν οι υπερβολές που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για κοίτασμα που θα αντικαταστήσει το Ρωσικό φυσικό αέριο.

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το Μια σταλιά ιστορία και επικαιρότητα 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ