Όπως εκτενώς αναφερθήκαμε σε προγενέστερο άρθρο μας , ότι ανακαλύφθηκε τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ από την Ιταλική ENI και την Γαλλική TOTAL
Αντιλαμβανόμαστε όλοι πλέον ότι η παραπάνω ανακάλυψη δημιουργεί νέα δεδομένα στη ΝΑ Μεσόγειο, στις σχέσεις Τουρκίας-Κύπρου και Τουρκίας-Ελλάδας, καθώς επίσης και στον ενεργειακό χάρτη της ΕΕ, βοηθώντας σημαντικά στην απεξάρτηση της από το Ρωσικό φυσικό αέριο
Εύλογο είναι ότι η Τουρκία θορυβήθηκε πάρα πολύ από την ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, με τα ΜΜΕ της να αντιδρούν, δίνοντας το στίγμα των μελλοντικών κινήσεων του Ερντογάν
"Οι Έλληνες είπαν.Το βρήκαμε", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
"Η Ιταλική εταιρεία ενέργειας ENI και η Γαλλική Total, ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στο θαλάσσιο τεμάχιο νούμερο 6 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης που κήρυξαν μονομερώς οι Ελληνοκύπριοι. Αξιολογώντας αυτή την κίνηση των Ελλήνων στο Diriliş Post, η Αναπληρωτής Καθηγήτρια Emete Gözügüzelli δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση θέλει να δώσει το μήνυμα ότι «μπορώ να παίξω ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια» στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τις ειδήσεις στον Τύπο της Ελλάδας, η Ελληνοκύπρια υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πιλίντου, σε δήλωσή της μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι η ανακαλυφθείσα κλίνη βρισκόταν στο στόχο του «Kronos-1», που βρίσκεται στη λεγόμενο 6ο οικόπεδο.
Δηλώνοντας ότι η ποσότητα που σχετίζεται με το αυτό υπολογίζεται σε 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (TCF), η Pilidu ισχυρίστηκε ότι η νέα ανακάλυψη έχει επίσης καλά έως εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Στις ειδήσεις αναφέρθηκε επίσης ότι η γεώτρηση που πραγματοποίησε το γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» σε βάθος νερού 2287 μέτρων αποκάλυψε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου μήκους 260 μέτρων.
Η ENI και η κοινοπραξία Total ξεκίνησαν εκ νέου τις εργασίες γεώτρησης τον Μάιο, τις οποίες ανέβαλαν το 2020 λόγω της επιδημίας στο λεγόμενο 6ο οικόπεδο της ΑΟΖ της Κύπρου, που οι Έλληνες κήρυξαν μονομερώς.
Οι έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου που πραγματοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα γύρω από την Κύπρο και οι έρευνες πόρων σε ορισμένες περιοχές συνδέονται στενά με την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού των χωρών που γειτνιάζουν με τη Μεσόγειο.
Παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, ενεργώντας ως η μόνη αρχή του νησιού, κήρυξε τη λεγόμενη ΑΟΖ αποτελούμενη από 13 αγροτεμάχια στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ελληνοκυπριακή πλευρά χορήγησε άδειες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων σε διεθνείς ενεργειακές εταιρείες όπως η Eni, η Total και η αμερικανική Exxon Mobil για αυτά τα λεγόμενα πεδία ΑΟΖ.
Αυτό αύξησε τις εντάσεις με την Τουρκία και την ΤΔΒΚ.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ελληνοκύπριοι έχουν τρεις συμφωνίες που δεν αναγνωρίζονται από την Τουρκία και την ΤΔΒΚ.
Έχοντας υπογράψει τον καθορισμό της θαλάσσιας δικαιοδοσίας με την Αίγυπτο το 2003, η ελληνοκυπριακή διοίκηση υπέγραψε συμφωνία με τον Λίβανο το 2007 και με το Ισραήλ το 2010.
Μεταξύ των λεγόμενων οικοπέδων ΑΟΖ που ανακοίνωσε η ελληνοκυπριακή διοίκηση, τα οικόπεδα 1, 4, 5, 6 , 7 στα νοτιοδυτικά υπεράκτια της Κύπρου επικαλύπτονται με την τουρκική υφαλοκρηπίδα και τα αγροτεμάχια 2, 3, 8, 9, 12 και 13 επικαλύπτονται με τις περιοχές που διεκδικεί η ΤΔΒΚ. φαίνεται.
Η ελληνοκυπριακή διοίκηση παραβιάζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ σε αυτές τις περιοχές.
Στην περιοχή μόνο στα λεγόμενα 10 και 11 θλάσσια οικόπεδα δεν αλληλοκαλύπτονται.
Αν και ένα μέρος του χώρου γεώτρησης στο λεγόμενο 6ο αγροτεμάχιο, που δηλώθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, εισέρχεται στην περιοχή όπου βρίσκεται η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, το πλοίο γεώτρησης που ανέθεσε η ιταλική ENI και η γαλλική Total βρίσκεται εκτός της επικαλυπτόμενης περιοχής.
Προσπάθεια για να "δειχθεί" στην Ευρώπη
Η Ειδικός Διεθνούς Δικαίου Αναπλ. Emete Gözügüzelli είπε ότι η ποσότητα φυσικού αερίου που ανακοινώθηκε δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της Ευρώπης. Ο Gözügüzelli δήλωσε ότι τέτοιες ειδήσεις από την ελληνοκυπριακή διοίκηση ακούγονται συχνά προς την Ευρώπη, αφού «η ελληνοκυπριακή διοίκηση επιδιώκει την υποστήριξη της Ευρώπης, ειδικά κατά της Τουρκίας, στην Ανατολική Μεσόγειο. Θέλει να δώσει το μήνυμα ότι «μπορώ να παίξω ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια».
Υπενθυμίζοντας ότι η ENI και η Total εργάζονταν στο 6ο επίμαχο θαλάσσιο οικόπεδο, ο Gözügüzelli επεσήμανε ότι το 6ο θαλάσσιο οικόπεδο συμπίπτει με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και επεσήμανε ότι η περιοχή όπου εργάζονται οι 2 εταιρείες είναι κοντά στην αμφισβητούμενη περιοχή αλλά όχι εντός αυτής.
Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμία εργασία στην υφαλοκρηπίδα της, ο Gözügüzelli, είπε ότι η Τουρκία βρίσκεται στο πεδίο στη Μεσόγειο με πλοία εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, όπως ο Abdulhamid Han, και ότι συνεχίζει τις δραστηριότητές της με σίγουρα βήματα, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας.
Τονίζοντας ότι η Τουρκία δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή στο κοίτασμα Yörükler 1, η Emete Gözügüzelli δήλωσε ότι η δεύτερη φάση θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τα δεδομένα που θα προκύψουν"
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Σε προγενέστερο άρθρο μας με τίτλο, " Γιατί ο Ερντογάν θα στείλει το γεωτρύπανό του στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ ή/και στο Λιβυκό πέλαγος", είχαν επισημανθεί οι λόγοι για τους οποίους ο Τούρκος Πρόεδρος είναι πολύ πιθανό να στείλει το τουρκικό γεωτρύπανο στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, αφού σύμφωνα με τους Τούρκους "η ENI και η Total έχουν ξεκινήσει τη γεώτρηση στο τεμάχιο 6, με παραχώρηση της Κύπρου. Πριν από 2 χρόνια η Τουρκία αγκυροβόλησε το γεωτρύπανο Yavuz στο ίδιο σημείο. Και οι δύο χώρες διεκδικούν την περιοχή ως δική τους."
Επισημαίναμε, ότι το γεγονός ότι Ελλάδα και Αίγυπτος δεν έχουν προβεί σε οριοθέτηση των ΑΟΖ τους ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού και ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν προβεί σε οριοθέτηση των ΑΟΖ τους, όπως ο χάρτης τη Σεβίλλης ορίζει, δίνουν"πρόσφορο έδαφος" στον Ερντογάν, προκειμένου να στείλει το γεωτρύπανό του στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Επιπλέον διαπιστώνουμε μια κινητικότητα από πλευράς των κατεχομένων, με τον Τατάρ να καταθέτει προτάσεις στον ΟΗΕ με τη σύμφωνη γνώμη του Ερντογάν, για ισόποση κατανομή των κερδών από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων ενέργειας της Μεγαλονήσου, έχοντας ως βάση επίλυσης του Κυπριακού, αυτής των 2 κρατών.
Εκτίμησή μας είναι ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να στείλει γωτρύπανό της στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ , στην περιοχή που δεν ενεργούν οι ΕΝΙ-TOTAL
Το αν αυτό πραγματοποιηθεί θα εξαρτηθεί από την αντίδραση Γαλλίας και Ιταλίας , σε αυτήν την περίπτωση αφού ο Ερντογάν έχει "έρθει πολύ κοντά" με την Ιταλία , ιδιαίτερα σε επίπεδο πολεμικών βιομηχανιών , φλερτάροντας παράλληλα με την αγορά Γαλλοιταλικού αντιαροπορικού συστήματος SAMP-T, ενώ και τον Γάλλο Πρόεδρο έχει πλευρίσει ο Τούρκος Πρόεδρος προτείνοντας μέχρι και συμπαραγωγή του SAMP-T.
Σε όποια όμως των περιπτώσεων, όπως αναπτύξαμε λεπτομερειακά σε προγενέστερο άρθρο μας, θα πρέπει να αναμένουμε σίγουρα από την Τουρκία εντατικοποίηση των προσπαθειών της για εξομάλυνση των σχέσεών της με τη Συρία, επιδιώκοντας την αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο από τη Δαμασκό, καθώς και την οριοθέτηση των ΑΟΖ της Συρίας με αυτής του ψευδοκράτους
Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την είσοδο μέσω Συρίας, της Τουρκίας αλλά και της Ρωσίας στο ενεργειακό παιγνίδι της ΝΑ Μεσογείου