Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: «Συνεχής» η παρουσία της ισραηλινής αεροπορίας κοντά στο Καστελόριζο

Με το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου να πλησιάζει φέρνοντας όλο και πιο κοντά την έξοδο του 4ου πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας πιθανότατα στην ανατολική Μεσόγειο, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της γειτονικής χώρας Φατίχ Ντονμέζ, το θερμόμετρο ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο στις ελληνοτουρκικές θέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν είναι τυχαία ούτε άσχετη η περιγραφή των ελληνοτουρκικών σχέσεων που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή», με αφορμή τον χάρτη Μπαχτσελί: 

«Αναφορικά με τον χάρτη "Μπαχτσελί", έχει τοποθετηθεί το Υπουργείο Εξωτερικών, και βεβαίως ο Πρωθυπουργός. Υπό άλλες συνθήκες, ένα παρόμοιο συμβάν θα το χαρακτηρίζαμε ως γραφικό ή φαιδρό. Όμως, στο πλαίσιο του κλίματος που τείνει να επικρατήσει, καθίσταται ανησυχητικό και επικίνδυνο, ιδίως, προερχόμενο από κυβερνητικό εταίρο. Εντάσσεται στην κλιμάκωση της εθνικιστικής ρητορικής στη γείτονα εναντίον της χώρας μας. Ρητορική, η οποία δεν περιορίζεται σε τμήμα κυβερνητικών κύκλων, αλλά δείχνει να την ενστερνίζεται και μέρος της αντιπολίτευσης. Εκτιμάμε ότι η ρητορική αυτή είναι συνυφασμένη με τη διαφαινόμενη πόλωση στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενόψει των εκλογών το 2023.

Πάντως, όσοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είναι ο Πρόεδρος της γείτονας χώρας και ότι αν φύγει από το προσκήνιο, θα εξαφανιστούν οι προκλήσεις, ως δια μαγείας, πλανώνται. Το ζήτημα δεν είναι, δεν ήταν ποτέ, προσωπικό. Η έξαρση του εθνικισμού κινδυνεύει να διαχυθεί πλέον και στην τουρκική κοινωνία, μεγάλο μέρος της οποίας διέκειτο φιλικά προς τη χώρα μας. Είναι μία πρόσφατη αλλαγή που αποτυπώνεται και στις έρευνες. Εν αντιθέσει με την προσωπική μου εμπειρία πριν λίγα χρόνια.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ το αίσθημα φιλοξενίας των Τούρκων πολιτών, όταν βρέθηκα στην Κωνσταντινούπολη το 2019, στο πλαίσιο ιδιωτικής επίσκεψης. 

Παρά την αλλαγή κλίματος την οποία παρατηρούμε, θεωρώ ότι, ακόμα, ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας προσβλέπει σε ένα ευρωπαϊκό μέλλον. Όμως, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν διαφαίνεται περιθώριο ουσιαστικής βελτίωσης των διμερών σχέσεων. Παράλληλα, ο τουρκικός αναθεωρητισμός εφευρίσκει συνεχώς νέες θεωρίες. Θέσεις οι οποίες αρχικά παρουσιάζονταν ως ακραίες και φαιδρές, όπως η «Γαλάζια Πατρίδα», η σύνδεση της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών με την κυριαρχία τους, σταδιακά εντάσσονται στο επίσημο δόγμα του τουρκικού κράτους. Ωστόσο, είναι θετικό ότι ακόμα και οι πλέον δύσπιστοι σύμμαχοι και εταίροι μας αναγνωρίζουν το παράλογο και απαράδεκτο των τουρκικών αξιώσεων. Το διαπιστώνω κάθε φορά που δείχνω τον επίμαχο χάρτη σε ομολόγους μου, οι οποίοι αντιλαμβάνονται τον πλήρη παραλογισμό της τουρκικής θέσης.» 

Απέναντι σε αυτή την εντεινόμενη λοιπόν τουρκική επιθετικότητα η Αθήνα και η Λευκωσία ενισχύουν τις στρατιωτικές τους συμμαχίες.

Όπως είχε αποκαλύψει το Πενταπόσταγμα η ισραηλινή πολεμική αεροπορία από τις 27 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου θα ασκηθεί νοτίως της Κρήτης σε δύο περιοχές που έχει δεσμεύσει η Ελλάδα για αυτή την υπόθεση. Στρατιωτικές πηγές δε που μίλησαν στο Πενταπόσταγμα είχε δηλώσει ότι πέρα από την πτήση των 8 ελληνικών μαχητικών F-16 στο Ισραήλ στις 12 Ιουλίου, θα υπάρξει και άλλη συνεκπαίδευση με την ισραηλινή πολεμική αεροπορία στο FIR Αθηνών σε άλλη χρονική στιγμή μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Το Τελ Αβίβ πάντως φροντίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του στην Ανατολική Μεσόγειο ούτως ή άλλως…

Όπως αποκαλύπτει το Πενταπόσταγμα από τις 23 έως τις 24 και από τις 24 έως τις 25 Ιουλίου δεσμεύτηκαν δύο αεροδιάδρομοι στο FIR Λευκωσίας που ξεκινούν από τα όριά του με το FIR του Τελ Αβίβ και φτάνουν μέχρι τα όρια του FIR Αθηνών για ασκήσεις εναέριου ανεφοδιασμού.

Το Ισραήλ συνεχίζει δηλαδή να δηλώνει παρουσία στην ευρύτερη περιοχή του Καστελορίζου…

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...