Ελληνοτουρκικά

Η «Ρομφαία του Δαβίδ» νοτίως της Κρήτης

Η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της στην περιοχή προετοιμάζονται για ένα θερμό Αύγουστο καθώς ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας έχει εξαγγείλει την έξοδο του 4ου πλωτού γεωτρύπανου της Άγκυρας μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του μήνα αυτού.

Μετά την άσκηση «ΦΡΙΖΗΣ-ΔΑΜΑΣ» στις 12 Ιουλίου στο πλαίσιο της οποίας μια 8αδα ελληνικών F-16 πέταξε μέχρι το Ισραήλ διενεργώντας σενάρια εναέριας μάχης και προσβολής επίγειων στόχων όλα δείχνουν πως το Τελ Αβίβ είναι διατεθειμένο να δηλώσει συνεχή παρουσία στο πλευρό της Αθήνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα δέσμευσε δύο περιοχές νοτίως της Κρήτης για άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ από τις 27 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που μίλησαν στο Πενταπόσταγμα, δήλωσαν πως στην συγκεκριμένη άσκηση που αποκαλούν χαϊδευτικά «Ρομφαία του Δαβίδ» δεν προβλέπεται σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία ελληνική συμμετοχή ωστόσο στο προσεχές μέλλον θα υπάρξει και άλλη συνεκπαίδευση Ελλήνων και Ισραηλινών στο FIR Αθηνών αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν καθοριστεί ημερομηνίες.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συνεχίζει τις επαφές του με αμερικανούς αξιωματούχους στις ΗΠΑ προετοιμάζοντας το έδαφος για την μετάβαση Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Ουάσιγκτον στις 18 Ιουλίου. Την ίδια ώρα τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς.

Μεθ ορμής ακαθέκτου προχωρά το πρόγραμμα κατασκευής των Φρεγατών Μπελαρά για το Πολεμικό Ναυτικό! Στο ναυπηγείο του Λοριάν σε μια σεμνή τελετή κόπηκε το πρώτο έλασμα για την δεύτερη φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού της Ελλάδας ενώ σε φωτογραφίες της πρώτης φαίνεται πως οι εργασίες προχωρούν με εντυπωσιακούς ρυθμούς και ήδη διακρίνονται σημαντικά τμήματα του πλοίου.

Με τα αμερικανικά στελθ F-35 και F-15 να πετούν φτερό με φτερό με ελληνικά μαχητικά στέλνοντας το μήνυμα ότι η «οργή του Ποσειδώνα» ατσαλώνει την ελληνοαμερικανική στρατιωτική συνεργασία, ο γερουσιαστής Μενέντεζ ξιφούλκησε για μια ακόμα φορά στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για τα F-16, αναλύοντας τους όρους του για να δώσει το πράσινο φως σε μια τέτοια πώληση. 

Στις ΗΠΑ η «αερομαχία» για τα F-16 για την Τουρκία ήταν σφοδρή στην αρμόδια επιτροπή της αμερικανικής βουλής με τους βουλευτές Φρανκ Παλόν από τους Δημοκρατικούς και Πιτ Σεσιον από τους ρεπουμπλικάνους. Ο Φρανκ Παλόν εκπροσώπησε τον Κρις Πάπας και μίλησε υπέρ της τροπολογίας.

«Ο Ερντογάν συνεχίζει να βάζει ως προτεραιότητα βραχυπρόθεσμα προσωπικά οφέλη πάνω από το συλλογικό καλό των συμμάχων του στο ΝΑΤΟ και επιτρέποντας την πραγματοποίηση της πώλησης θα είναι μέγα λάθος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Παλόν. 

Στο πλευρό της Άγκυρας βρέθηκε ο βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων Πιτ Σέσιον που χρησιμοποίησε την καραμέλα της Τουρκίας σχετικά με το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου και επεσήμανε πως το θέμα των F-16 θα έπρεπε να συζητηθεί στην επιτροπή εξωτερικών σχέσεων και όχι εξοπλισμών καθώς είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ

«Στις ΗΠΑ και στους φίλους μας από την Ελλάδα αλλά είναι σημαντικό και για την φίλη μας Τουρκία που στέκεται ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ έτοιμη προετοιμασμένη να βοηθήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ στην υπεράσπιση της περιοχής του κόσμου που είναι σημαντική» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας  σε εκδήλωση του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου τόνισε τις επιπτώσεις που έχει στην Τουρκική κοινωνία η κλιμακούμενη και διαρκής επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας από τούρκους αξιωματούχους 

«Αυτό όμως που συνιστά μια διαφορετική πραγματικότητα από άλλες περιόδους είναι η διαρκής και μακροχρόνια όξυνση. Είχαμε ζήσει σημαντικές κρίσεις με την Τουρκία, το ‘74, τα μέσα δεκαετίας ‘80, δεκαετίας ‘90. Καμία κρίση όμως δεν είχε αυτή την τεράστια χρονική διάρκεια, προσεγγίζουμε ήδη - αν δεν υπερβαίνουμε- τρία χρόνια.

Και επίσης, εάν κανείς δει τις μετρήσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας θα διαπιστώσει και κάτι άλλο, χειρότερο. Ότι δυστυχώς η κλιμάκωση αυτής της ρητορικής εμπεδώνει έναν ανθελληνισμό στην τουρκική κοινωνία. Εάν βλέπατε μια μέτρηση της τουρκικής κοινωνίας πριν από 4 χρόνια, η Ελλάδα δεν κατατασσόταν στις απειλές όπως ο Τούρκος πολίτης προσελάμβανε την πραγματικότητα. Σήμερα κατατάσσεται, και αρκετά ψηλά στον δείκτη. Τείνει λοιπόν να δημιουργηθεί ένα ρεύμα, και, δυνάμει, ένα πλειοψηφικό ρεύμα, ανθελληνισμού μέσα στην τουρκική κοινωνία. 

Η πρόσφατη, γραφική -άλλα όχι γι’ αυτό λιγότερο επικίνδυνη- αμφισβήτηση του μισού Αιγαίου και της Κρήτης αποτελεί την τελευταία ψηφίδα μιας σειράς εξωφρενικών ισχυρισμών.

Το ερώτημα λοιπόν που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε εμείς, μια ευρωπαϊκή χώρα στο άκρο της Ευρώπης, είναι ποια θα πρέπει να είναι η απάντηση μας.

Ίσως αρκετοί από εσάς θυμάστε την κλασική αγγλική έκφραση κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του Λονδίνου στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: “Keep calm and carry on”» είπε μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ