Η μυστική υπηρεσία της Τουρκίας προχωρά σε ολοένα και πιο διευρυμένη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ο Τζαν Ατζούν σε μια διεξοδική ανάλυση για το πλέον φιλοκυβερνητικό think tank της Τουρκίας το SETA, αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η Τουρκία συνεχίζει να πραγματοποιεί επιχειρήσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε βάθη που εκτείνονται από την επιφάνεια της χώρας μέχρι το Ιράκ και τη Συρία. Στις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν τελευταία σε Σιντζάρ και Σουλειμανίγια εξουδετερώθηκαν πολλά δήθεν ανώτερα στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK. Ενώ η ικανότητα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών MİT στους σχετικούς τομείς εφιστά την προσοχή, είναι επίσης σημαντικό το πόσο έχουν αναπτυχθεί οι τεχνικές της δυνατότητες.
Στις 7 Ιουνίου, ένα όχημα έγινε στόχος των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην ύπαιθρο Kelar της Σουλεϊμανίγια στην κουρδική περιοχή του Ιράκ. Τοπικές πηγές ανακοίνωσαν ότι σκοτώθηκαν 5 άτομα που επέβαιναν στο όχημα.
Μετά από λίγο διάστημα ανακοινώθηκε ότι τα ονόματα εκείνων που εξουδετερώθηκαν στο όχημα ανήκαν σε μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK και ένας από αυτούς ήταν ο Φερχάντ Ντερίκ. Ο Ντερίκ ήταν ένα σημαντικό πρόσωπο που ήταν ο δήθεν συμπρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της «Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας», της συριακής δομής της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK. Αναφέρεται ότι ο Ντερίκ μαζί με άλλους 4 τρομοκράτες της PKK, βρισκόταν στην ύπαιθρο της Σουλεϊμανίγια για τρομοκρατικές ενέργειες.
Το πώς εντοπίστηκε ο Ντερίκ στην ύπαιθρο της Σουλεϊμανίγια, τόσο μακριά από τη Συρία, και πώς στοχοποιήθηκε, είναι αξιοσημείωτο, ειδικά όσον αφορά την κατανόηση της ικανότητας που έχει αναπτύξει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών MİT. Όλες αυτές οι επιτυχίες της MİT δείχνουν ότι τα σχετικά τρομοκρατικά στοιχεία μπορούν να παρακολουθούνται από τη Συρία έως το Ιράκ, ότι αυτό είναι πλέον εφικτό τόσο από άποψη ανθρώπινης όσο και τεχνικής ικανότητας και ότι ένα κινούμενο όχημα μπορεί να καταστραφεί σχεδόν σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από την συνοριακή γραμμή της Τουρκίας.
Η Τουρκία έχει πραγματικά επενδύσει σε αρκετό ποσοστό στη MİT τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας την παγκοσμίως ικανή και σημαντική υπηρεσία. Η MİT, αντιμετωπίζοντας μεγάλες προκλήσεις, μπορεί να προσαρμοστεί στις νέες πραγματικότητες και να αναπτυχθεί τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε τεχνικές δυνατότητες. Φυσικά, η ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια είναι ένα θέμα που υποστηρίζει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών MİT.
Ο ηγετικός ρόλος της Τουρκίας στον κόσμο, ειδικά στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, δημιουργεί πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στη σχετική ικανότητα παρατήρησης, πληροφοριών και στόχευσης της MİT. Είναι πιθανό να δούμε αυτό το αποτέλεσμα σε δεκάδες επιχειρήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που πραγματοποιήθηκαν στο Ιράκ και τη Συρία τους τελευταίους μήνες και στην εξουδετέρωση δήθεν ανώτερων ονομάτων της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK.»