Όπως γράψαμε νωρίτερα ο Κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ δήλωσε: Η Τουρκία δεν έθεσε κανένα απολύτως ζήτημα εις βάρος της Ελλάδας
Ωστόσο η τουρκική μονταζιέρα καλά κρατεί...
"Εκπληκτική εξομολόγηση από την Αθήνα: Ούτε ένα φύλλο δεν κινείται χωρίς την Τουρκία", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα βασικότερα τμήματα του είναι τα παρακάτω:
"Ανάλυση στον ελληνικό Τύπο έλεγε ότι «η Δύση χρειάζεται τον Ερντογάν περισσότερο από ποτέ», με τον Ερντογάν να επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ΝΑΤΟ και ότι χωρίς αυτόν «κανένα φύλλο δεν μπορεί να κουνηθεί» στη Συμμαχία, έχει αποδειχθεί στην πράξη.
Η Ελλάδα έχει εντείνει πρόσφατα τις προκλητικές της ενέργειες κατά της Τουρκίας. Δηλώνοντας ότι δεν επιθυμεί συνάντηση με τον Μητσοτάκη πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε:
«Όχι, τελείωσε, κλείσαμε την πόρτα. Από εδώ και πέρα θα τακτοποιηθούν».
Στη σύνοδο κορυφής, ο Ερντογάν έκανε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να αποδεχθούν τα αιτήματά τους. Από την άλλη, παρά τις απαιτήσεις του Μητσοτάκη, ήρθε η δήλωση ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει το σχέδιο εκσυγχρονισμού των F-16 της Τουρκίας». Ενώ οι απόηχοι αυτών των εξελίξεων συνεχίζονταν, μια αξιοσημείωτη ομολογία ήρθε από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις ειδήσεις στη Sabah, πραγματοποιήθηκε ανάλυση με τίτλο «Σύνοδος του ΝΑΤΟ: Ο Ερντογάν και η τέχνη της διαπραγμάτευσης». Η ανάλυση περιελάμβανε δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν ότι έχει διεθνή τέχνη διαπραγμάτευσης.
Στην ανάλυση της ελληνικής εφημερίδας σαν ομολογία, αναφέρθηκε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει ιδιαίτερη εμπειρία στον διεθνή χώρο.
Εκφράζοντας την άποψη ότι ο Ερντογάν ξεχάσαμε ότι είναι ένας πολιτικός ικανός να πετύχει τους στόχους του, η ανάλυση αναφέρθηκε στην κάρτα βέτο της Τουρκίας στη Σουηδία και τη Φινλανδία.
Αναφέρθηκε ότι αγνοείται το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει να είναι πολύ σημαντική χώρα στο ΝΑΤΟ , κάνοντας λόγο ότι μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας, η Τουρκία έγινε ακόμη πιο σημαντική.
Φύλλο δεν κουνιέται χωρίς την Τουρκία
Μια άλλη ανάλυση αναφέρει ότι «η Δύση χρειάζεται τον Ερντογάν περισσότερο από ποτέ», όπως αποδεικνύεται στην πράξη από την επιβεβαίωση του Ερντογάν ότι η Τουρκία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ΝΑΤΟ και ότι χωρίς αυτόν δεν μπορεί να κινηθεί κανένα «φύλλο» στη Συμμαχία.
Από την άλλη, ο αρχηγός της Ριζοσπαστικής Αριστερής Συμμαχίας (ΣΥΡΙΖΑ), ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι ο ρόλος της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή έχει αυξηθεί πρόσφατα
Σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο «Euractiv» των Βρυξελλών, ο Τσίπρας επέκρινε την πρόσφατη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και αξιολόγησε τα προβλήματα στις τουρκοελληνικές σχέσεις. Εφιστώντας την προσοχή στην εικόνα της Τουρκίας ως «καταπραϋντικής δύναμης», ο Τσίπρας είπε:
«Η Τουρκία είναι μια δύναμη που θέλει να είναι μεσολαβητής για την ειρήνη στην Ουκρανία και βρίσκεται σε άνοδο στα μάτια τόσο της Δύσης όσο και της Ανατολής. Μας ανησυχεί γιατί μόνο η Ελλάδα δεν εγκαταλείπει το δόγμα της πάγιας εξωτερικής πολιτικής, αλλά γίνεται ο πειθήνιος και πιστός σύμμαχος της Δύσης, που στο τέλος της ημέρας γίνεται πιόνι στη σκακιέρα των τρίτων δυνάμεων"
Πρέπει να είναι ανοιχτά τα κανάλια του διαλόγου
Ο Τσίπρας επεσήμανε ότι υπήρξαν δύσκολες στιγμές στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας κατά τη διάρκεια της 4,5χρονης θητείας του ως πρωθυπουργού και είπε, "Ο Πρόεδρος Ερντογάν ήταν πάντα ο Ερντογάν. Δεν υπήρξε κανένας άλλος τους τελευταίους μήνες. Δουλέψαμε σκληρά να κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους του διαλόγου ακόμα και σε πιο δύσκολες στιγμές. Γι' αυτό εργαζόμασταν»
Υποστηρίζοντας ότι ήταν η Τουρκία που σήκωσε την αντιπολίτευση, ο Τσίπρας χαρακτήρισε «αμέλεια» την αποτυχία της κυβέρνησης να ακολουθήσει ενεργό δρόμο για να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους διαλόγου.
Ο Τσίπρας υπογράμμισε ότι η προσδοκία ενός ήρεμου καλοκαιριού μετατράπηκε σε μεγάλη ένταση μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο και επεσήμανε ότι η σημερινή έλλειψη επικοινωνίας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις εξελίξεις
Η συμβολή δεν είναι εύκολη στο πεδίο
Αναφερόμενος στη στήριξη ξένων δυνάμεων προς την Ελλάδα και τις τουρκοελληνικές σχέσεις, ο Τσίπρας είπε:
«Θέλαμε σταθερά τη διπλωματική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των αμερικανικών δυνάμεων. Δεν πιστεύω ότι θα είναι εύκολο να συνεισφέρουν στο πεδίο. ."
Ο Τσίπρας υπενθύμισε ότι η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας που υπεγράφη με τη Γαλλία δεν προβλέπει την επέμβαση των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων σε περίπτωση παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει μια αποτρεπτική αμυντική δύναμη, ο Τσίπρας είπε, «Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να είναι σπατάλη που θα φέρει τη χώρα σε οικονομικές δυσκολίες για άλλη μια φορά». "
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Το παραπάνω τουρκικό άρθρο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής , αφού σκοπίμως χρησιμοποιεί αποσματικά τμήματα, προκειμένου να προπαγανδίσει υπερ υποτιθέμενης αποδοχής από την Ελλάδα της τουρκικής υπεροχής και επιστροφής στην κατευναστική εξωτερική πολιτική της
Σε αυτή την προσπάθειά τους οι Τούρκοι, γνωρίζοντας ότι πλησιάζει η διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν αποσπασματικά δηλώσεις του κ. Τσίπρα και εξηγούμε
Αναφέρουν ότι ο Αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας που υπεγράφη με τη Γαλλία, δεν προβλέπει την επέμβαση των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων σε περίπτωση παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, παραλείποντας ωστόσο να αναφέρουν ότι η υπόψιν συμφωνία προβλέπει την επέμβαση των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων σε περίπτωση παραβίασης της Εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας
Κοινώς για να γίνει απλά κατανοητό, σε περίπτωση που η Τουρκία επιτεθεί στα νησιά μας για να τα καταλάβει, άρα κατά της Εθνικής Κυριαρχίας μας, τότε βάση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας, οι Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις θα επέμβουν υπέρ της χώρας μας. Τελεία και Παύλα.
Εδώ και πάλι οι Τούρκοι αποδοιωπούν σκοπίμως τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα ότι η κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου είναι αδιαμφισβήτητα Ελληνική και πως αν κληθούμε στο πεδίο από την Τουρκία θα απαντήσουμε.
Κλείνω επισημαίνοντας ότι οι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία, είναι πάγια θέση της νυν Ελληνικής κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και των πολιτικών κομμάτων.
Οι Τούρκοι επιχαίρουν για την δήλωση Μπάϊντεν για την προμήθεια F-16 από την Τουρκία, χωρίς να αναφέρονται σκοπίμως στις λεπτομέρειες , όπου πάντα κρύβεται ο "διάβολος" και συγκεκριμένα.
Αν τα δώσουν πότε και με ποιό τρόπο θα τα δώσουν τελικά οι ΗΠΑ;
Γιατί είναι άλλο να πάρει η Τουρκία τα 40 F-16 και τα 80 κιτ εκσυγχρονισμού σε 1 έτος από σήμερα και άλλο σε 5 έτη από σήμερα, με σαλαμοποίηση της παραπάνω παραγγελίας, όταν η Ελλάδα θα διαθέτει Rafale-F-16 Viper και F-35.
Ο νοών νοήτω!