"Στα παρασκήνια της ελληνικής κραυγής και της πιθανής επιχείρησης στη Συρία", είναι ο τίτλος άρθρου γνωστού για τις ανθελληνικές του θέσεις τουρκικού ΜΜΕ, το οποίο μεταξύ πολλών άλλων παραθέτει κάποια στοιχεία αναφορικά με το ανατολίτικο παζάρι του Ερντογάν σε σχέση με τη Δύση, που εκπήγασε από το γεγονός ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εμποδίστηκε από την απειλή βέτο της Άγκυρας, με αποτέλεσμα να προκληθούν πολλές σημαντικές εξελίξεις στα παρασκήνια, τα οποία είναι τα ακόλουθα:
"Τώρα επιτρέψτε μου να μοιραστώ μια πληροφορία που θα διαβάσετε για πρώτη φορά. Συστάθηκε επιτροπή αποτελούμενη από 2 Αμερικανούς, 1 Βρετανό, 2 Γάλλους, 2 Γερμανούς, 1 Ισπανούς και 1 Ιταλό εμπειρογνώμονες για την αξιολόγηση των αιτημάτων της Τουρκίας. Αυτή η επιτροπή λειτουργεί εδώ και περίπου 3 εβδομάδες. Αυτή η επιτροπή ήταν που ώθησε την Ελλάδα να αναλάβει δράση και να κάνει μια συκοφαντική εκστρατεία κατά της Τουρκίας. Το αίτημα της Ελλάδας, που ήθελε να συμμετάσχει στην επιτροπή, απορρίφθηκε από τις ίδιες τις ΗΠΑ, παρά τη στήριξη της Γαλλίας. Η αμερικανική πλευρά προσπάθησε να κατευνάσει τους Έλληνες λέγοντας «Μην ανησυχείτε, σας εκπροσωπούμε κι εμείς».
Όμως η Ελλάδα ενεργεί με τον φόβο ότι οι θετικές αξιολογήσεις για τις προσδοκίες της Τουρκίας σε αυτή την επιτροπή θα της δημιουργήσουν προβλήματα. Αυτός είναι ο λόγος που ο θορυβώδης Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης βρίσκεται στον δρόμο.
Μια άλλη λεπτομέρεια είναι ότι ορισμένα μέλη της επιτροπής, ειδικά οι Γάλλοι και οι Γερμανοί, είπαν: «Ας μην κάνουμε καμία παραχώρηση και ας κάνουμε υπομονή, γιατί μετά από ένα χρόνο περίπου ή με πρόωρες εκλογές, η κυβέρνηση θα αλλάξει στην Τουρκία. Λάβαμε μηνύματα από ορισμένους εκπροσώπους της πιθανής νέας κυβέρνησης της Τουρκίας ότι για την Φινλανδία και τη Σουηδία δεν θα δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Ας συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας με αυτούς τους κύκλους».
Οι ΗΠΑ, από την άλλη, υπενθυμίζουν ότι η αλλαγή διοίκησης δεν είναι εγγυημένη στις εκλογές στην Τουρκία και εκφράζουν εναλλακτική λύση για να προσφέρουν οικονομική άνεση και να πείσουν την τουρκική πλευρά. Αν και αυτή η πρόταση έχει λάβει αντιδράσεις, βρίσκεται σε μια γωνιά
Η Ρωσία είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που παρακολουθεί στενά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία επιθυμεί να συνεχιστεί η στάση αρνησικυρίας της Τουρκίας προκειμένου να αποτραπεί ή να καθυστερήσει η συμμετοχή αυτών των χωρών στο ΝΑΤΟ. Γι' αυτό η επιχείρηση της Τουρκίας στις περιοχές Τελ Ριφάτ και Μανμπίτζ της Συρίας ήρθε ξαφνικά στο προσκήνιο.
Ας θυμηθούμε, δηλώθηκε ότι η Τουρκία θα έμπαινε σε αυτές τις δύο περιοχές κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Πηγής Ειρήνης το 2019. Αυτό όμως δεν μπορούσε να συμβεί γιατί οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονταν στο Τελ Ριφάτ και στη Μάνμπιτζ. Μάλιστα, ένα από τα άρθρα της συμφωνίας του Σότσι που υπογράφηκε μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας το 2019 όριζε το δικαίωμα της Τουρκίας να εκκαθαρίζει τρομοκράτες στο Τελ Ριφάτ και στη Μάνμπιτζ.
Ενώ το βέτο της Φινλανδίας και της Σουηδίας βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη, η Ρωσία άναψε το πράσινο φως στην επιχείρηση, στην οποία είχε προηγουμένως αντιταχθεί, για να ευχαριστήσει την Τουρκία.
Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες φάνηκαν να είναι κατά της επιχείρησης σε επίσημες ανακοινώσεις, έδειξαν ότι δεν θα αντιταχθούν πάρα πολύ στην επιχείρηση στα παρασκήνια, προκειμένου να μην πιέσουν άλλο την Τουρκία να σπεύσει στο πλευρό της Ρωσίας. Επιπλέον, η εξαίρεση των κατεχόμενων από το PKK/PYD περιοχών από τις ΗΠΑ από τις κυρώσεις κατά της Συρίας τον περασμένο μήνα έλαβε έντονη αντίδραση από την Τουρκία. Γιατί αυτή η απόφαση σημαίνει παροχή μεγαλύτερων οικονομικών πόρων στο PYD/PKK. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να παραμείνουν σιωπηλοί για την πιθανή επιχείρηση προκειμένου να περιορίσουν την αντίδραση της Τουρκίας στο θέμα αυτό.
Το ζήτημα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι μια ευκαιρία που παρουσιάζεται στην Τουρκία σε μια χρυσή πιατέλα. Αρκεί να γνωρίζετε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την ευκαιρία και να καθίσετε στο τραπέζι της διπλωματίας με σιγουριά.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την άλλη, είχαν την ευκαιρία να περικυκλώσουν τη Ρωσία στο βορρά, όπου ένιωθαν άνετα. Για τις ΗΠΑ, που δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν αυτή τη στρατηγική ευκαιρία, η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι σημαντική. Το έργο επίσης γυρίζει και κλείνει στην Τουρκία."
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
To ανθελληνικό τουρκικό ΜΜΕ δεν επικαλείται τις πηγές πληροφόρησής του, αναφορικά με τα όσα αναφέρει, για πρώτη φορά μάλιστα κάποιο ΜΜΕ, γεγονός που παραπέμπει σε περίεργους συνειρμούς μαύρης προπαγάνδας και εξηγούμε:
1.Επιχειρεί να εμφανίσει την Δύση ότι συνδυαλάσσεται με την Τουρκία, με επιτροπή που συγκρότησε λόγω του διαφαινόμενου τουρκικού veto στην ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ , ότι η Ελλάδα φοβάται αυτή τη συνδυαλλαγή ότι μπορεί να πλήξει τα συμφέροντά της αφού δεν μετέχει στην εν λόγω επιτροπή και πως αυτός είναι ο λόγος που όπως λέει "ώθησε την Ελλάδα να αναλάβει δράση και να κάνει μια συκοφαντική εκστρατεία κατά της Τουρκίας και ο θορυβώδης Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης βρίσκεται στον δρόμο."
Εμείς θα αντιτείνουμε ότι δεν υπάρχει καμία συκοφαντική εκστρατεία κατά της Τουρκίας από την Ελλάδα, αφού η χώρα μας απλά παρουσίασε στις ΗΠΑ και ΕΕ τις τουρκικές αξιώσεις περί "Γαλάζιας Πατρίδας", με χάρτες που οι Τούρκοι έχουν τυπώσει και όχι εμείς.
Επίσης ο Ερντογάν είναι εκείνος που μαζί με τους ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου και ΥΠΑΜ Ακάρ, αλλά και άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησής του αμφισβητούν ανοιχτά την Ελληνική κυριαρχία στα νησιά μας στο Αιγαίο και ζητούν την αποστρατικοποίηση τους, παρερμηνεύοντας σκόπιμα τις Διεθνείς Συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων και αποσιωπώντας τη Συνθήκη του Μοντραί, γεγονός που προκάλεσε την εύλογη αντίδραση του Πρωθυπουργού μας και των ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ μας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ορθότατα αυτό που επιτάσσει η θέση και το αξίωμα του Έλληνα Πρωθυπουργού, που είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της Εθνικής κυριαρχίας μας, απέναντι στην ωμή τουρκική επιθετικότητα, την οποία παρουσίασε Διεθνώς.
2. Επιχειρεί να εμφανίσει διαλλακτική την νυν τουρκική αντιπολίτευση στο θέμα ένταξης Σουηδίας-Φινλανδίας στο μέλλον, με την προϋπόθεση ότι ο Ερντογάν θα χάσει τις εκλογές, γεγονός που εκτιμούν ως πιθανό Γαλλία και Γερμανία, αλλά όχι και οι ΗΠΑ οι οποίες ρίχνουν στο τραπέζι τον κατευνασμό της Τουρκίας με οικονομικές παροχές.
Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η σπίλωση της τουρκικής αντιπολίτευσης ως διαλλακτικής, προκειμένου να ανεβεί δημοσκοπικά ο πεσμένος Ερντογάν.
Ωστόσο εμείς θα αντιτείνουμε τις τουρκικές δημοσκοπήσεις, όπου είναι γνωστές φυσικά και στις ΗΠΑ, όπου ο Ερντογάν χάνει από Μπαγίς, Ιμάμογλου, Κιλιντζάρογλου ,ο πληθωρισμός επισήμως στην Τουρκία έχει φθάσει το 74%, ενώ είναι γνωστό σε όλους ότι ο Ερντογάν δεν είναι αρεστός στις ΗΠΑ.
Γιατί λοιπόν να του δώσει ο Μπάϊντεν το "φιλί της ζωής" βοηθώντας τον αποδεδειγμένα αφερέγγυο Ερντογάν, οικονομικά τώρα και να μην περιμένει τις εκλογές όπου θα χάσει, όπως προτείνουν Γαλλία και Γερμανία;
3. Η επικείμενη επιχείρηση της Τουρκίας κατά της Συρίας τέλος, εδράζεται στην τουρκική θέση περί αποφυγής δημιουργίας ενός ημιαυτόνομου κουρδικού κρατιδίου στη Βόρεια Συρία, στα πρότυπα αυτού του Βορείου Ιράκ.
Ο λόγος είνια ότι φοβάται η Άγκυρα πως το επόμενο βήμα θα είναι η απόσχιση των ΝΑ επαρχιών της όπου κατοικούν Κούρδοι στη συντριπτική πλειοψηφία και η συνέννωσή τους μαζί με τα Κουρδικά κρατίδια Συρίας και Ιράκ σε ένα ενιαίο κράτος αυτό του Κουρδιστάν, με τη στήριξη των ΗΠΑ.
Απλά στην παρούσα φάση η Τουρκία προσπαθεί εκμετταλευόμενη τις Διεθνείς συγκυρίες να πετύχει τους στόχους της