Ελληνοτουρκικά

“Ντρίμπλα” Ερντογάν για να πέσουν οι τόνοι με τους S-400! Παρακαλάει τον Μακρόν για συμμετοχή στο πυραυλικό σύστημα SAMP-T

Χθες  εκπρόσωπος του Ερντογάν Καλίν "πουλούσε τρέλα" με απίστευτο θράσος στο CNN ζητώντας...  Πατριοτ

https://www.youtube.com/watch?v=AYsWdDJklxM

Σήμερα ο Ερντογάν, σε μια ντρίμπλα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, ώστε να πέσουν οι τόνοι μετά την οργισμένη αντίδραση των  ΗΠΑ για τους S-400, ανακοίνωσε την πρόθεση υπογραφής συμφωνίας μεταξύ Τουρκικών, Γαλλικών και Ιταλικών εταιρειών για την ανάπτυξη «εθνικού συστήματος», το οποίο θα στηρίζεται στο σύστημα SAMP-T που αξιοποιεί επιχειρησιακά πυραύλους αναχαίτισης τύπου Aster!

«Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διερεύνησε την πιθανότητα αγοράς του γαλλο-ιταλικού συστήματος αεράμυνας Aster SAMP/T κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα», ανέφερε η Daily Sabah .

Το πρακτορείο ειδήσεων με έδρα την Κωνσταντινούπολη ανέφερε ότι, ο πρόεδρος είπε ότι μίλησε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι για το θέμα στη συνάντηση.

Το δημοσίευμα επικαλείται τον Ντράγκι να λέει ότι, οι τρεις χώρες «αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν εκ νέου μία από τις πλατφόρμες συνεργασίας, που δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και στη συνέχεια διακόπηκαν». Πρόσθεσε ότι, σύντομα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των χωρών για να συζητηθεί το θέμα.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι, η χώρα του θα κάνει «θετικά βήματα» με τη Γαλλία και την Ιταλία, όσον αφορά το πυραυλικό αμυντικό σύστημα SAMP-T που αναπτύσσει η γαλλοϊταλική κοινοπραξία EUROSAM.

Η Άγκυρα, η οποία υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, συζητούσε τα τελευταία χρόνια να αγοράσει ή να συμμετάσχει, στην ανάπτυξη ενός συστήματος που θα βασίζεται στο SAMP-T, όμως μέχρι τώρα δεν έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο.

Έτσι, ο Ερντογάν προσπαθεί οι τουρκικές, γαλλικές και ιταλικές εταιρείες σε αυτήν την επιχειρηματική ένωση να εργασθούν για να καθορίσουν το σύστημα, σύμφωνα με τις ανάγκες των τριών χωρών.

Το Aster κατασκευάζεται από την Eurosam, μια κοινοπραξία της MBDA Γαλλίας, της MBDA Ιταλίας και του γαλλικού Ομίλου Thales. Σε υπηρεσία με τους γαλλικούς και ιταλικούς στρατούς, το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει εναέριους στόχους σε πάνω από 100 χιλιόμετρα (62 μίλια).

Το 2018, οι τουρκικές αμυντικές εταιρείες Aselsan και Roketsan, υπέγραψαν 18μηνη «σύμβαση μελέτης ορισμού έργου» με την Eurosam για την ανάπτυξη «μιας υπερσύγχρονης στρατιωτικής ικανότητας που έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση των πιο απαιτητικών απειλών (αεροσκάφη stealth, UAV, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους)», ανέφερε η Aviation International News .

Η Eurosam ήλπιζε, να συμπεριλάβει τις τουρκικές εταιρείες στην πιθανή αναβάθμιση μέσης διάρκειας ζωής του Aster, που αναμένεται να επιτύχει την αρχική λειτουργική ικανότητα γύρω στο 2024. 

Η εμπλοκή θα είχε βοηθήσει επίσης το «εγχώριο πρόγραμμα ανάπτυξης αέρα και πυραύλων» της Τουρκίας, πρόσθεσε το δημοσίευμα, επικαλούμενο την ευρωπαϊκή κοινοπραξία.

Ωστόσο, η συμφωνία απέτυχε «λόγω της πολιτικής στάσης της Γαλλίας», έγραψε η Daily Sabah , επικαλούμενη Τούρκους αξιωματούχους της άμυνας. Οι χώρες είχαν πολλές διαφορές όλα αυτά τα χρόνια σε μια σειρά ζητημάτων, όπως η εξερεύνηση ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο εμφύλιος πόλεμος της Λιβύης και η σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.

Η Άγκυρα, η οποία υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, συζητούσε τα τελευταία χρόνια να αγοράσει ή να συμμετάσχει, στην ανάπτυξη ενός συστήματος που θα βασίζεται στο SAMP-T, όμως μέχρι τώρα δεν έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο.

Έτσι, ο Ερντογάν προσπαθεί οι τουρκικές, γαλλικές και ιταλικές εταιρείες σε αυτήν την επιχειρηματική ένωση να εργασθούν για να καθορίσουν το σύστημα, σύμφωνα με τις ανάγκες των τριών χωρών.

Δεν θα πρέπει όμως να αποκλείσουμε την αγορά του ίδιου του SAMP-T Aster 30, καθώς ο χρόνος που απαιτείται για την κατασκευή «εθνικού συστήματος» είναι μεγάλος, οι τουρκικές απαιτήσεις πολλές και η οργή του ΝΑΤΟ για τους S-400 μεγάλη.

Έτσι ο Ερντογάν προσπαθεί με παραπλάνηση να πάρει και τα δύο συστήματα. Πάντως, η ντρίμπλα με το γαλλο-ιταλικό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς SAMP-T Aster 30 Mamba, δεν είναι καινούρια καθώς και παλαιότερα σε μία προσπάθεια να αξιοποιήσει διαπραγματευτικά την αρχική επιλογή του κινεζικού συστήματος FD-2000 (HQ-9), η Τουρκία είχε ρίξει ξανά στο τραπέζι το γαλλο-ιταλικό σύστημα.

Το ευρωπαϊκό σύστημα SAMP/T Aster 30 Mamba, βρίσκεται σε υπηρεσία στις γαλλικές και ιταλικές Ένοπλες Δυνάμεις και μπορεί εύκολα να διασυνδεθεί και να ολοκληρωθεί με το Νατοϊκό σύστημα αεράμυνας.

Το σύστημα αποτελείται από το ραντάρ επιτήρησης Master M3R ThalesRaytheonSystems, το ραντάρ Ελέγχου Πυρός 3D Arabel FCU της εταιρείας Thales, το Κέντρο Ελέγχου Πυρός (BC2) και 6 εκτοξευτές επί τροχοφόρων οχημάτων με 8 εγκιβωτισμένα κάθετα εκτοξευόμενα βλήματα Aster 30 Block 1 έκαστο. Η εμβέλεια του βλήματος Aster 30 για την αναχαίτιση αεροσκαφών, φτάνει τα 100 χλμ, και για την αναχαίτιση βλημάτων cruise τα 25 χλμ.

Το μέγιστο επιχειρησιακό ύψος του βλήματος είναι τα 20 χλμ, η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να επιτύχει φτάνει τα 4,12 Mach, ενώ το βλήμα μπορεί να αντέξει επιτάχυνση μέχρι 60g. Το μήκος του βλήματος είναι 4,9 μέτρα, το βάρος του φτάνει τα 510 κιλά, ενώ η διάμετρος του είναι 18 εκατοστά. Το βλήμα προωθείται από ένα πυραυλοκινητήρα δύο σταδίων στερεών καυσίμων.

Το ραντάρ μπορεί να παρακολουθεί άνω των 100 στόχων την ίδια στιγμή, ενώ η μέγιστη εμβέλεια εντοπισμού στόχων και ιχνηλάτησης είναι 80-100 χλμ. Το ραντάρ Arabel μπορεί να αντιμετωπίζει ταυτοχρόνως 10 στόχους, καθοδηγώντας προς αυτούς μέχρι και 16 βλήματα Aster 30 Block 1, ενώ μία πλήρη πυροβολαρχία SAMP/T Aster 30 Mamba (6 εκτοξευτές εξοπλισμένοι με 48 βλήματα) μπορεί να εκτοξεύσει 8 βλήματα μέσα σε 10 δευτερόλεπτα.

To Κέντρο Ελέγχου Πυρός (BC2) μίας πυροβολαρχίας SAMP/T Aster 30 Mamba αποτελείται από ένα κλωβό, ο οποίος φέρεται επί ενός φορτηγού και διαθέτει δύο σταθμούς εργασίας. Οι λειτουργίες του Κέντρου Ελέγχου είναι αναγνώριση ίχνους, αξιολόγηση απειλής, παρουσίαση στοιχείων βολής, κατανομή των στόχων στα επιμέρους βλήματα και πυροδότηση.

https://www.youtube.com/watch?v=c42plivq8-Y

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ