Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Οι ουρανοί είναι δικοί μας κι ας...βουρλίζονται οι απέναντι! Νέες τουρκικές προκλήσεις στις Οινούσσες -Γιατί υπερέχουμε στον αέρα

Σήμερα το μεσημέρι στις 13.05 ένας σχηματισμός αποτελούμενος από 4 τουρκικά F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση άνωθεν των Οινουσσών σε ύψος 24.000 ποδιών συνεχίζοντας το κρεσέντο των προκλήσεων... 

Επίσης σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση, στις 14.40 ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από την νήσο Ρω στα 27.000 πόδια. 

Ωστόσο οι ουρανοί ήταν και θα παραμείνουν δικοί μας... 

Η Τουρκία, επί του παρόντος ο 14ος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, αναπτύσσει το στρατιωτικό-βιομηχανικό της συγκρότημα όλα αυτά τα χρόνια ως εθνική προτεραιότητα, αλλά εξακολουθεί να στερείται την τεχνολογική τεχνογνωσία για την παραγωγή εγχώριων συστημάτων αεράμυνας που μπορούν να ανταγωνιστούν τα ρωσικά S-400 ή τα  Αμερικανικά  Patriot.

Τα τουρκικά αντιαεροπορικά συστήματα HISAR και SIPER είναι πολύ κατώτερα των S-400 και Patriot.

Στις 28 Δεκεμβρίου, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι το 2022 θα συνεχίσει να αναπτύσσει τα νέα της συστήματα αεράμυνας, HISAR και SIPER, ως μέρος ενός εγχώριου προγράμματος πυραυλικής άμυνας με στόχο την αντικατάσταση των S-400 και Patriot.

Η χώρα έχει ήδη δοκιμάσει επιτυχώς τα πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος HISAR A+ και HISAR O+, φέρνοντάς την ένα βήμα πιο κοντά στο σύστημα αεράμυνας SIPER.

Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι απίθανο το σύστημα, το οποίο η Άγκυρα αναμένει να θέσει σε λειτουργία το 2023, να είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση σε ξένες επιλογές. 

Η Τουρκία αρχικά επέλεξε να αγοράσει ένα  αντιαεροπορικό σύστημα από ξένους κατασκευαστές, πρώτα από την Κίνα, και όταν αυτό το έργο ακυρώθηκε, από τη Ρωσία, ως πιο γρήγορο και φθηνότερο, σύμφωνα με τον Gareth Jenkins, ανώτερο ερευνητή με το Joint Center Silk Road Studies Program 

Το πρόβλημα είναι ότι η ανάπτυξη του δικού της συστήματος αεράμυνας θα ήταν πολύ δαπανηρό και θα χρειαζόταν πολύ χρόνο, ακόμη και αν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει κάποια μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από ξένες εταιρείες . Επίσης  θα χρειαζόταν πολύ περισσότερος χρόνος εάν η Τουρκία έπρεπε να προσπαθήσει να αναπτύξει δική της τεχνολογία για παράγει όλα τα αντιαεροπορικά συστήματα η  ίδια », είπε ο Jenkins.

Η έλλειψη κατανόησης της στρατιωτικής τεχνολογίας από τον Ερντογάν

Το κύριο εμπόδιο στη φιλοδοξία της Τουρκίας να γίνει κορυφαίος παγκόσμιος παραγωγός όπλων είναι ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κατανοεί τη στρατιωτική τεχνολογία, σημείωσε ο ειδικός.

Αν και είναι λογικό για τη χώρα να κατασκευάζει ορισμένα είδη εγχώρια, εξακολουθεί να στερείται των πόρων, τόσο οικονομικών όσο και από άποψη τεχνογνωσίας, για να κατασκευάσει τα πάντα μόνη της, εξήγησε ο Jenkins.

«Χρειάζεται πολύς χρόνος για να συσσωρευτεί η απαραίτητη τεχνογνωσία και η στρατιωτική τεχνολογία είναι συχνά εξαιρετικά δαπανηρή. Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της κατασκευής drones και της δημιουργίας ενός αποτελεσματικού συστήματος αεράμυνας ή ενός μαχητικού stealth», είπε.

Η ιδέα ότι η Τουρκία μπορεί να αναπτύξει ένα σύστημα αεράμυνας για να ανταγωνιστεί αυτά της Ρωσίας και των ΗΠΑ είναι παραληρηματική, πρόσθεσε ο Τζένκινς. Η Άγκυρα απλά δεν έχει αρκετά χρήματα για να κάνει τα πάντα μόνη της, ούτε πρέπει να χρησιμοποιεί χρήματα των φορολογουμένων για κάτι τόσο παράλογο, είπε.

Σχετικά με ένα ενδεχόμενο συμβόλαιο με την Ουκρανία για ένα νέο σύστημα αεράμυνας μαζί με μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar, ο Jenkins αμφέβαλλε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να πουλήσει το SIPER σε άλλες χώρες σε ανταγωνιστική τιμή ή ότι η Ουκρανία θα ήταν έτοιμη να περιμένει αρκετά χρόνια μέχρι να είναι έτοιμο.

Πού αποσκοπούν οι πομπώδεις ανακοινώσεις του Ερντογάν για την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας;

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις σχετικά με την επιτυχή ανάπτυξη και δοκιμή του συστήματος αεράμυνας συνδέονται πιθανότερα με τις επερχόμενες γενικές εκλογές το 2023 και τη φθίνουσα δημοτικότητα του Ερντογάν εν μέσω μιας βαθύτερης οικονομικής κρίσης, είπε ο ειδικός.

«Αυτός, ο Ερντογάν, προσπαθεί να ενισχύσει τη δημοτικότητά του με το να εξυμνεί τους Τούρκους με αυταπάτες , είτε με γελοίες θεωρίες συνωμοσίας είτε με ισχυρισμούς ότι έχει μετατρέψει την Τουρκία σε παγκόσμιο ηγέτη. Οι μεγαλειώδεις φιλοδοξίες του για την τουρκική αμυντική βιομηχανία είναι εξίσου πιθανό να πραγματοποιηθούν με τις φιλοδοξίες του για το διαστημικό πρόγραμμα της Τουρκίας. Προσπαθεί να πουλήσει ένα όνειρο. Δεν είναι πραγματικότητα», κατέληξε ο Jenkins.

Ωστόσο, ο Huseyin Bagci, πρόεδρος του Τουρκικού Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής και καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής στην Άγκυρα, είπε στο Sputnik ότι μπορεί να δει το σύστημα αεράμυνας της Τουρκίας να φτάνει στην ποιότητα των S-400 ή Patriot μετά από αρκετό καιρό. .

Η Τουρκία χρειάζεται αυτά τα συστήματα μακροπρόθεσμα. Ο Ερντογάν επενδύει σε μεγάλο βαθμό στον αμυντικό τομέα και η πρόοδος είναι αξιοσημείωτη. Επομένως, είναι πολύ νωρίς για να ανταγωνιστούμε τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, αλλά ο τελικός στόχος είναι σίγουρα να φτάσουμε σε αυτόν τον διαγωνισμό μεταγενέστερα», είπε ο Bagci.

Ο Bagci αμφέβαλλε επίσης ότι οι δηλώσεις για επιτεύγματα στον αμυντικό τομέα συνδέονται άμεσα με τις εκλογές, αλλά είναι  βέβαιο ότι θα έχουν αντίκτυπο σε αυτές και θα χρησιμοποιηθούν ως «εσωτερικό εκλογικό μέσο».

Ο ειδικός δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο εξαγωγών στην Ουκρανία, καθώς η Τουρκία έχει ήδη κερδίσει καλή φήμη για τα drones της.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Τα παραπάνω συνηγορούν στο γεγονός ότι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα είναι κυρίαρχη στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον μέχρι το 2029, ενώ η αντιαεροπορική άμυνα της Τουρκίας η οποία θα βασίζεται στα  HISAR A+ ,HISAR O+ και SIPER θα είναι πολύ υποδεέστερη της αντίστοιχης Ελληνικής των Patriot.

Παράλληλα η αεροπορική κυριαρχία της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας μεγεθύνεται μέρα με τη μέρα, ενώ αναμένεται να αποκτήσει χαοτική διαφορά μετά την προσθήκη του συνόλου των Rafale, των 80 F-16Viper και των F-35 τα επόμενα χρόνια στο δυναμικό της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Γνωρίζοντας καλά ότι η αεροπορική κυριαρχία έναντι του εχθρού σε συγκερασμό με μια αξιόπιστη και ανώτερη  αντιαεροπορικη άμυνα  από εκείνη του αντιπάλου, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες νίκης έναντι αυτού, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η χώρα μας θα πρέπει να επιχειρήσει το επόμενο χρονικό διάστημα και αμέσως μετά την επικείμενη απομάκρυνση του Ερντογάν από την εξουσία, την επέκταση των χωρικών μας υδάτων σε 12 νμ.

Το πλήρωμα του χρόνου πλησιάζει...

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ