Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Που το πάνε οι Τούρκοι εν μέσω εσωτερικής κρίσης ; Θέτουν θέμα για το ελληνικό πετρέλαιο και χωρικά ύδατα στην Θάσο

Εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και της συνεχιζόμενης πτώσης της τουρκικής λίρας, η Άγκυρα στοχεύει το πετρέλαιο γύρω από το ελληνικό νησί της Θάσου, θέτοντας έτσι σοβαρό ζήτημα κατά της χώρας μας.

Σύμφωνα με την εφημερίδας Sözcü, “σε μια εποχή που η τιμή του πετρελαίου εκτινάσσεται στα ύψη, η Ελλάδα παράγει 4.000 βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα από το νησί της Θάσου, τα χωρικά ύδατα του οποίου προφανώς ανήκουν στην Τουρκία.

Η Ελλάδα παράγει 4.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από τη Θάσο, αν και η Τουρκία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα χωρικά ύδατα. Η Ελλάδα εξάγει και χρησιμοποιεί αυτό το πετρέλαιο, χωρίς κανένα εμπόδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, στο παρελθόν, «το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, είχε εκδώσει προειδοποιήσεις με αποτέλεσμα η Ελλάδα να σταματήσει τις γεωτρήσεις πετρελαίου.

Εκεί στην Θάσο, υπάρχουν 111 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, τα οποία ανήκουν στην Τουρκία, καθώς η Ελλάδα και το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια τα εκμεταλλεύονται «κλέβοντας» 10 εκατομμύρια βαρέλια από τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με τη Συμφωνία της Βέρνης που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στις 11 Νοεμβρίου 1976, η Ελλάδα δεν μπορεί να αναζητήσει ή να εξάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο πέρα ​​από την επικράτειά της.

Αν συνεχίσουμε να παραμένουμε σιωπηλοί στην παρουσία ελληνικών δυνάμεων στα νησιά, ξεχάσουμε την απώλεια των 19 νησιών μας στο Αιγαίο, θα χάσουμε και το πετρέλαιο μας», δηλώνει ο γνωστός σύμβουλος του καθεστώτος Ερντογάν Ümit Yalım.

Στο πλαίσιο αναθεώρησης ολόκληρου του status quo που διέπει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπαίνουν στο μικροσκόπιο οι σχέσεις των δύο χωρών από την εποχή των δύο βαλκανικών πολέμων μέχρι την συνθήκη της Λοζάνης και την Βέρνη το 1976.

Οι Τούρκοι προσπαθούν να βρουν «νομικές δικαιολογίες» , για να απαιτήσουν άδεια εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Αιγαίο.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρώην Τούρκος γενικός γραμματέας του υπουργείου άμυνας Umit Yalım , παλαιότερα είχε εκδώσει ένα μανιφέστο τουρκικού αναθεωρητισμού με το οποίο αμφισβητούσε ωμά όλες τις δραστηριότητες της Ελλάδας στο Αιγαίο, μετά το Β 'Βαλκανικό Πόλεμο και την διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο από τις έξι Μεγάλες Δυνάμεις (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία), για τα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρώην αξιωματούχο , “η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, με το άρθρο 12 και η συνθήκη του Λονδίνου στις 13 του Φεβρουαρίου 1914 η οποία συναποφασίστηκε από τις τότε έξι Μεγάλες Δυνάμεις δείχνει ότι , «η Ελλάδα δεν κατέχει την απόλυτη κυριαρχία των νησιών του Βορείου Αιγαίου, αλλά μπορεί μόνο να τα χρησιμοποιεί έχοντας μόνο δικαίωμα κατοχής τους".

Δηλαδή ο ίδιος ομιλούσε ( και το η Αγκυρα)  για "(κατοχή) η οποία χορηγήθηκε στην Ελλάδα το 1923 με την συνθήκη της Λωζάνης και όχι κυριαρχίας σε : Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Άγιος Ευστράτιο, Λέσβο, Ψαρά, Χίο, Σάμο διότι η συνορεύουσα ζώνη, υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη των νησιών αυτών ανήκει στην τουρκική Δημοκρατία.

Στα προαναφερθέντα νησιά, ότι έχει σχέση με τις θαλάσσιες περιοχές που τα περιβάλλουν , φυσικό αέριο, όλα τα είδη ψαριών και άλλα πλάσματα, έχει δικαιώματα και η Τουρκία. Τα τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη, μπορούν να πετούν πάνω από τα νησιά, Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο χωρίς περιορισμούς σε σχέση και με τα χωρικά ύδατα των νησιών αυτών», είχε δηλώσει ο ίδιος.

Η ουσία  είναι με όλα αυτά ότι,  η Άγκυρα και το κατεστημένο των νέο-οθωμανών αλλά και των κεμαλιστών, θεωρεί όλες αυτές τις αστήρικτες , φανταστικές και ανόητες μέχρι τρέλας «θεωρίες» των ειδικών, ως αληθοφανής και απαιτεί μάλιστα ουσιαστικά την "συνδιαχείρηση του Αιγαίου με σκοπό την ενεργειακή εκμετάλλευση".

Αν δεν το επιτύχει ο Ερντογάν με τα  «παραμύθια της χαλιμάς» που πλασάρει  ένας Τούρκος αξιωματούχος , τότε κάποια στιγμή θα κινηθεί με  τα όπλα του για να τα υφαρπάξει διαπράττοντας έτσι και το μοιραίο σφάλμα...

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ