Σημαντικές καταγγελίες διατυπώνονται για τον Πρόεδρο Ερντογάν και τις εκλογές του 2023, με βάση το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή.
Ο συγγραφέας της Yeniçağ, Orhan Uğuroğlu, διατύπωσε μια σημαντική σκέψη βασισμένη στο μνημόνιο για τις διασυνοριακές επιχειρήσεις, το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή.
«Ο στόχος του Ερντογάν είναι η αναβολή των εκλογών το 2023;»λέει ο Uğuroğlu, ο οποίος έγραψε το άρθρο με τον παραπάνω τίτλο, και χρησιμοποίησε τις ακόλουθες εκφράσεις από τη στήλη του σήμερα:
«Ενώ το Μνημόνιο της 26ης Οκτωβρίου έγινε δεκτό στη Βουλή με τις ψήφους των βουλευτών του AKP, MHP , BBP και IYI Κόμματος, το CHP και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν το ψήφισαν, απορρίπτοντάς το».
Αυτό το μνημόνιο έχει την ακόλουθη ισχύ , η οποία είναι πολύ σημαντική:
"Εάν χρειαστεί, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα σταλούν σε ξένες χώρες για διασυνοριακές επιχειρήσεις και επεμβάσεις, και οι ξένες ένοπλες δυνάμεις θα βρίσκονται στην Τουρκία για τους ίδιους σκοπούς, ώστε αυτές οι δυνάμεις να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις αρχές που θα καθοριστούν από τον Πρόεδρο, και ότι θα ληφθούν κάθε είδους μέτρα και θα ληφθούν πρόνοιες για την εξάλειψη κινδύνων και απειλών.
Σύμφωνα με το άρθρο 92 του Συντάγματος, θα ήθελα να σας υποβάλω την ανάγκη για διετή παράταση από τις 30 Οκτωβρίου 2021, προκειμένου να γίνουν οι ρυθμίσεις ώστε αυτές να γίνουν σύμφωνα με τις αρχές που θα καθοριστούν από τον Πρόεδρο"
Το πρώτο και βασικό βασικό πρόβλημα είναι: Η εξουσιοδότηση στο υπόμνημα καλύπτει τις ημερομηνίες 30 Οκτωβρίου 2021 - 30 Οκτωβρίου 2023.
Λοιπόν, δεν υπάρχουν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2023;
Η πιο σημαντική ερώτηση λοιπόν που πρέπει να απαντηθεί είναι: Θα γίνουν εκλογές τον Ιούνιο του 2023;
Να ρωτήσω πιο ξεκάθαρα: Στόχος του Ερντογάν είναι η αναβολή των εκλογών το 2023;
Η συνταγματική πρόβλεψη για την αναβολή αυτή έχει ως εξής:
Άρθρο 78 - Εάν δεν καταστεί δυνατή η διενέργεια νέων εκλογών λόγω του πολέμου, η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας μπορεί να αποφασίσει την αναβολή των εκλογών για ένα έτος. Εάν ο λόγος της αναβολής δεν έχει εκλείψει, η διαδικασία αυτή μπορεί να επαναληφθεί σύμφωνα με τη διαδικασία της απόφασης αναβολής.
Σε δηλώσεις τους, ο Ερντογάν και τα μέλη του AKP δηλώνουν ότι δεν θα αφήσουν την κυβέρνηση στην αντιπολίτευση. Στόχος του Ερντογάν και του Μπαχτσελί είναι η αναστολή της δημοκρατίας;
Ο Ερντογάν καλεί τον στρατό ξένης χώρας, ο Μπαχτσελί μένει σιωπηλός. Μια προγραμματισμένη πολεμική προετοιμασία;
Σε ποια χώρα θα κηρύξει πόλεμο η Τουρκία με ποιο στρατό ξένης χώρας;
Ο Ερντογάν και ο Μπαχτσελί πρέπει να απαντήσουν σε όλα αυτά τα ερωτήματα.
Αγαπητοί αναγνώστες, Ας θυμηθούμε:
Το 2003, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε μια συνολική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ για να ανατρέψουν τον Σαντάμ Χουσεΐν, προσέφυγαν στο κυβερνών AKP και ζήτησαν άδεια να αναπτύξει στρατεύματα στην Τουρκία.
Τότε ο Πρόεδρος του AKP Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , δεν ήταν καν μέλος του κοινοβουλίου και πρωθυπουργός ήταν ο Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Σύμφωνα με το ψήφισμα που εκπόνησε η κυβέρνηση του AKP έως 62000 ξένο στρατιωτικό προσωπικό,
Θα μείνει στην Τουρκία για 6 μήνες, τα εναέρια στοιχεία των ξένων δυνάμεων θα βρισκόταν στην Τουρκία δεν θα μπορούσε να ξεπερνούν τα 255 αεροσκάφη και 65 ελικόπτερα.
Το CHP ήταν κατά του νομοσχεδίου.
Ωστόσο, σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Μπεσίρ Αταλάι, ο Μεχμέτ Αϊντίν, ο Ερτουγρούλ Γιαλτσινμπάιιρ, ο Μπουλέντ Αρίντς, ο Ζεκί Εργκεζέν, ο Αζμί Ατές και ο Κεμαλετίν Γκιοκτάς αντιτάχθηκαν στο νομοσχέδιο και άσκησαν πίεση στην ομάδα του AKP.
Από την άλλη πλευρά, οι Cüneyt Zapsu, Ömer Çelik και Egemen Bağış προσπαθούσαν να εγκρίνουν την πρόταση ως εκπρόσωποι της Αμερικής.
Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 533 βουλευτές. 250 ψήφοι ψήφισαν κατά, 264 υπέρ και 19 αποχές.
Ωστόσο, η απόλυτη πλειοψηφία των 267 που ορίζει το άρθρο 96 του Συντάγματος δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί.
Στην περίπτωση αυτή, η πρόταση κρίθηκε ότι δεν έγινε αποδεκτή.
Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε το 2016· "Ήμουν με την πρόταση της 1ης Μαρτίου, όσοι ήταν κατά δεν την είπαν ανοιχτά. Κάποιοι έκαναν και κρυφά λόμπι..."
Μετά από όλα, ξέρετε τι έγινε.Στις 4 Ιουλίου 2003, έγινε επιδρομή στο αρχηγείο μας στη Σουλεϊμανίγια, στο Βόρειο Ιράκ, όπου συνελήφθησαν 11 μέλη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από Αμερικανούς στρατιώτες, οι οποίοι τους
έβαλαν ένα σάκο στο κεφάλι τους και τους ανέκριναν μετά από 60 ώρες κράτησης.
Ο Ερντογάν απάντησε στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης «Να δοθεί μια νότα στην Αμερική και μια αντίδραση»:
Τι νότα; Μουσική νότα?"
Εκτίμηση μας είναι ότι όντως τα παραπάνω αναγραφόμενα στο άρθρο του Τούρκου συγγραφέα Orhan Uğuroğlu, έχουν λογική βάση και δείχνουν ότι έχει τη δυνατότητα ο Ερντογάν να αναβάλλει χρονικά τις εκλογές του Ιουνίου 2023, τουλάχιστον μέχρι το Νοέμβριο του ίδιου έτους.
Ωστόσο πέραν των ανωτέρω γίνεται λόγος ανοιχτά για πολεμικές επιχειρήσεις της Τουρκίας εκτός των συνόρων της με την δυνατότητα στάθμευσης στο έδαφός της στρατιωτικών δυνάμεων άλλης χώρας.
Ποιά θα είναι η χώρα στόχος του Ερντογάν και ποιανής χώρας στρατιωτικές δυνάμεις θα φιλοξενήσει η Τουρκία στο έδαφός της;
Επικίνδυνα για την Ελλάδα ερωτήματα και ίσως απαντήσεις.