Η Τουρκία επιμένει να επιδιώκει να αποσπάσει την προσοχή από όσα η ίδια προκάλεσε με την παραβατική της συμπεριφορά εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος το καλοκαίρι του 2020 στην Ανατολική Μεσόγειο επισημαίνει σε επιστολή της με ημερομηνία 16 Φεβρουαρίου προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ η Ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Μαρία Θεοφίλη.
Στην εν λόγω επιστολή, η προκλητική στάση της Τουρκίας από τον Ιούλιο μέχρι και το Νοέμβριο, που έκανε το παν για να προκληθεί θερμό επισόδιο το καλοκαίρι στο Αιγαιο, χαρακτηρίζεται ως “λυπηρά γεγονότα”.
Η επιστολή της κυρίας Θεοφίλη απαντά σε προηγούμενη επιστολή, με ημερομηνία 14 Οκτωβρίου 2020, που είχε αποστείλει ο τούρκος ομόλογός της Φεριντούν Σινιρλίογλου με την οποία ουσιαστικά εγκαλούσε τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για όσα είχε πει στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών παρουσιάζοντας την τουρκική συμπεριφορά εναντίον της χώρας μας.
Η ελληνική επιστολή επαναλαμβάνει για ακόμη μία φορά την ξεκάθαρη έκνομη σύναψη του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Τρίπολης και Άγκυρας του Νοεμβρίου 2019 για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, με το οποίο αγνοούνται πλήρως τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Την ίδια στιγμή, η Αθήνα υπογραμμίζει ότι ήταν έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών ήδη από τον Αύγουστο του 2020, αλλά η Άγκυρα χρησιμοποίησε ως δικαιολογία την υπογραφή της καθ’ όλα νόμιμης συμφωνίας οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Ελλάδος – Αιγύπτου για να αποχωρήσει από τα συμφωνηθέντα.
Τι απαντά για αποστρατικοποίηση, Χάγη και casus belli
Επιπλέον, η Ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος απαντά ευθέως στις τουρκικές αιτιάσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, αναφερόμενη στις προβλέψεις των Συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων, σημειώνοντας ότι η τουρκική στάση αντιβαίνει στην οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης για διάλογο, όπως επίσης και η επίκληση του casus belli για την επέκταση των χωρικών υδάτων.
Παράλληλα, χαρακτηρίζεται ως υποκριτική η τουρκική θέση περί της αποδοχής από την Ελλάδα της υποχρεωτικής δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (σσ. ο κ. Σινιρλίογλου είχε αναφερθεί στην επιστολή του στις επιφυλάξεις που έχει διατυπώσει η Ελλάδα), από τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία ούτε έχει αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου ούτε είναι μέρος της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Στην επιστολή τονίζεται ακόμη η “ετοιμότητα της Ελλάδας να επαναλάβει τις διερευνητικές συνομιλίες. Χαρακτηρίζει παράλογα όσα επικαλείται η Τουρκία σχετικά με το καθεστώς ελληνικών νησιών, τα 6 και 10 ναυτικά μίλια σε θάλασσα και αέρα αντίστοιχα και υπενθυμίζει το casus belli με το οποίο η Τουρκία απειλεί τη χώρα μας.
“Πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα ήταν πάντα υπέρ της δικαστικής επίλυσης της διαφοράς της σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και, για το λόγο αυτό, το 1976, η Ελλάδα υπέβαλε αυτήν τη διαφορά ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, αν και η Τουρκία ούτε αποδέχθηκε τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου ούτε εμφανίστηκε ενώπιον του”, αναφέρεται στην επιστολή.
Καταλήγει αναφέροντας πως “Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο με την Τουρκία βάσει των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Εν προκειμένω, η Ελλάδα θα προχωρήσει στον εξηκοστό δεύτερο των διερευνητικών συνομιλιών με την ειλικρινή ελπίδα ότι και οι δύο πλευρές θα επιδείξουν την καλή θέληση και την αποφασιστικότητά τους για εποικοδομητική συνεργασία”.