Μπάιντεν Ερντογάν
Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Μ. Ρούμπιν: "Ο Ερντογάν να ανησυχεί για την κυβέρνηση Μπάιντεν"

Ρεαλιστικός και κατατοπιστικός ήταν ο γνωστός Αμερικανός ειδικός Μ.Ρούμπιν για το μέλλον των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων υπό το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τ. Μπάιντεν.  

«Το μόνο πράγμα που κρατούσε την Τουρκία τα τελευταία χρόνια ήταν η προσωπική σχέση Τραμπ-Ερντογάν», δήλωσε ο Μάικλ Ρούμπιν, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου και μέλος στο American Enterprise Institute, σε μεγάλο αμερικανικό κανάλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Με την απόσυρση του Τραμπ, ο Ερντογάν θα πρέπει να είναι πολύ, πολύ ανήσυχος. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει τέλος στην σύγκρουση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον. Ενώ πολλά “μηνύματα” αποκαλύπτουν τις αντιφατικές στάσεις των δύο πλευρών απέναντι στη γεωπολιτική, την συμμαχία και τη διακυβέρνηση.

Μεταξύ αυτών είναι και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, τα οποία είναι ψηλά στην ατζέντα των Δημοκρατικών.

Επίσης έχουμε την ενεργοποίηση του πυραυλικού συστήματος S-400, η οποία εξόργισε τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και πυροδότησε τις πρόσφατες κυρώσεις στις ΗΠΑ.

Η στρατιωτική δράση των τουρκικών δυνάμεων εναντίον των Κούρδων συμμάχων της Αμερικής στη βόρεια Συρία και η τουρκική υποστήριξη σε ισλαμικές εξτρεμιστικές ομάδες, για τις οποίες η Άγκυρα δηλώνει ότι δεν είναι τρομοκράτες και είναι απαραίτητες για την προστασία των συμφερόντων της, αποτελούν επίσης μελανά σημεία.

Υπάρχουν επίσης οι επιθετικές κινήσεις του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο φερόμενος υποστηρικτικός ρόλος της Τουρκίας προς το Ιράν, ακυρώνει στην πράξη τις κυρώσεις των ΗΠΑ, ενώ υπάρχει και το ζήτημα της βάσης του Ιντσιρλίκ, όπου φιλοξενείται μεγάλος αριθμός αμερικανικών στρατευμάτων, αεροσκαφών και 50 πυρηνικές βόμβες.

Ο Ερντογάν θα στοχοποιήσει τη βάση “εάν χτυπηθεί με κυρώσεις των ΗΠΑ”, σύμφωνα με δηλώσεις του.  Λοιπόν, αυτό πάει πολύ.

Τι είπε ο Μπάιντεν σε ορισμένα από αυτά τα θέματα;

Με βάση τις προηγούμενες δηλώσεις του Μπάιντεν, φαίνεται ότι θα υπάρξει μια πιο σκληρή γραμμή από την Ουάσιγκτον", τόνισε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Για το σχετικό θέμα ο κ. Ρούμπιν είχε αναφερθεί και σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει Πενταπόσταγμα, τονίζοντας πως "υπάρχει διμερής κινητοποίηση για την ενίσχυση των δεσμών ΗΠΑ-Ελλάδας. Οι κορυφαίοι σύμβουλοι της εισερχόμενης κυβέρνηση Μπάιντεν είναι πολύ πιο εξειδικευμένοι στην Ανατολική Μεσόγειο από ότι ήταν η ομάδα του Τραμπ. Για να είμαι ωμός - και το λέω ως Ρεπουμπλικανός - η ομάδα του Μπάιντεν είναι επίσης λιγότερο ευάλωτη στις προσπάθειες της Τουρκίας να τους δωροδοκήσει".

"Η φυσική κλίση του επιτελείου του Μπάιντεν είναι να ανεχτεί πολύ λιγότερες από τις ανοησίες του Ερντογάν", είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στηρίζει τουρκική αντιπολίτευση ο Μπάιντεν

Σε μια συνέντευξη τον περασμένο Ιανουάριο, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Ερντογάν «σουλτάνο», επέκρινε τις ενέργειές του προς τους Κούρδους και είπε ότι ο Τούρκος ηγέτης «πρέπει να πληρώσει το ανάλογο τίμημα».

Πρότεινε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να υποστηρίξουν τους ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης «για να είναι σε θέση να να νικήσουν τον Ερντογάν. Όχι με πραξικόπημα, αλλά δια μέσου της εκλογικής διαδικασίας.

Η Agathe Demarais ειδικός παγκόσμιων προβλέψεων στο Economist Intelligence Unit με την σειρά της δηλώνει ότι “ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο ζήτημα για την Τουρκία και ένα ζήτημα στο οποίο όλοι οι προηγούμενοι πρόεδροι των ΗΠΑ απέφευγαν να αναγνωρίσουν για έναν αιώνα. Επίσης, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη έχουν «εξοργιστεί» με τις έντονες ωμές παρεμβάσεις του Ερντογάν και την «ακατανόητη» συμπεριφορά του απέναντι στους συμμάχους και τους αντιπάλους.

Η ίδια συνεχίζοντας τόνισε μεταξύ άλλων: «αυτό είναι ένα επικίνδυνο μονοπάτι, και η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν είναι πιθανό να τηρήσει πολύ πιο σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία από ό,τι έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ τονίζουν ότι οι επενδυτές και οι περιφερειακοί αναλυτές θα παρακολουθούν στενά την σχέση Μπάιντεν-Ερντογάν τους επόμενους μήνες για να δουν αν, σύμφωνα με τα λόγια του Τούρκου ακαδημαϊκού Αχμέτ Αλιόγλου, «η Τουρκία πρέπει να ετοιμαστεί για μια δύσκολη τετραετία».

Εκτιμήσεις ειδικών όμως σήμερα αναφέρουν ότι η σχέση του σημερινού τουρκικού καθεστώτος αυτήν την δεδομένη στιγμή είναι ήδη πάρα πολύ δύσκολες.

Το γεγονός αυτό εδράζεται στο χθεσινό φιάσκο των δηλώσεων του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου περί συστάσεως κοινή επιτροπής για τους ρωσικούς πυραύλους, κάτι που διέψευσε κατηγορηματικά το αμερικανικό ΥΠΕΞ με ειδική ανακοίνωση.

Επίσης την ίδια στιγμή έχουν αλλεπάλληλες αποτυχημένες φιλικές προσεγγίσεις της Άγκυρας, αρχικά στην Αίγυπτο, το Ισραήλ,  ενώ  η προσέγγιση των Τούρκων με τον Άσαντ με την βοήθεια της Μόσχας είναι αμφίβολη, αφού οι Σύριοι θέλουν πρώτα αποχώρηση όλων των τουρκικών δυνάμεων από το έδαφος τους και μετά οποιαδήποτε συζήτηση.

Η Τουρκία του ΑΚΡ ευρίσκεται απομονωμένη από τα κέντρα εξουσίας της δύσης, και για αυτήν έρχονται πλέον ραγδαίες εξελίξεις, αν δεν αλλάξει ροτα.              

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ