Ανανέωση
Σε διάψευση των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι οποίες έκαναν λόγο για τη σύσταση αμερικανοτουρκικής ομάδας εργασίας σχετικά με το θέμα των S-400, προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Απαντώντας σε ερώτηση, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει μια τέτοια ομάδα εργασίας και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην εφαρμογή των κυρώσεων CAATSA. Όπως μάλιστα εξήγησε, υπάρχουν διαβουλεύσεις σε επίπεδο ρουτίνας με αντικείμενο τον αντίκτυπο που θα έχουν οι κυρώσεις στη διμερή στρατιωτική συνεργασία.
«Κατανοούμε ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει διευκρινίσει τις τοποθετήσεις του υπουργού (Μεβλούτ Τσαβούσογλου).
Δεν υπάρχει ομάδα εργασίας σχετικά με τις κυρώσεις CAATSA ή για την “εξέταση” των απειλών που θέτει το σύστημα S-400 στα F-35.
Υπάρχουν διαβουλεύσεις ρουτίνας σε επίπεδο εργασίας σχετικά με τον αντίκτυπο των κυρώσεων στην υφιστάμενη στρατιωτική συνεργασία.
Παραμένουμε δεσμευμένοι στην πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων, όπως ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Πομπέο στις 14 Δεκεμβρίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Aρχικό κείμενο
Νέα αλλαγή στάσης των ΗΠΑ στο θέμα των ρωσικών πυραύλων S-400 προκαλεί ερωτηματικά, ειδικά αν σκεφθούμε την παραγγελία των 100 “τουρκικών” αεροσκαφών F-35, ενώ πρόσφατα και η Ελλάδα είχε ζητήσει την απόκτηση μικρού αριθμού τους.
Έγκυρες πληροφορίες, αναφέρουν ότι η κοινή ομάδα Αμερικανών και Τούρκων δημιουργείται με αποκλειστικό στόχο, του να μην δύνανται να ενταχθούν οι ρωσικοί πύραυλοι εντός του τουρκικού συστήματος αεράμυνας, έτσι ώστε να μην κινδυνεύουν αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, ενώ υπάρχει πρόνοια για μόνιμη παρουσία Αμερικανών συνδέσμων στην Τουρκία, έτσι ώστε αυτοί οι πύραυλοι να μην στοχοποιούν σε καμία περίπτωση αμερικανικά αεροσκάφη ειδικά F-35-F-22.
“Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συγκροτήσει μια κοινή ομάδα εργασίας για την επίλυση ζητημάτων σχετικά με τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400 (SAM) που απέκτησε η Άγκυρα από τη Ρωσία”, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ.Τσαβούσογλου.
Ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι "δημιουργήθηκε η κοινή ομάδα εργασίας με τις ΗΠΑ, η οποία μάλιστα έχει ήδη ξεκινήσει τεχνικές διαπραγματεύσεις".
Σημείωσε δε ότι η Ουάσινγκτον προσέφερε συνεργασία μετά την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
"Προσπαθούμε να διατηρήσουμε μια θετική σχέση με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ", πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.
Η κοινή παρουσία του Τσαβούσογλου με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σ.Λαβρώφ στην Μόσχα φέρεται να κινητοποιήσε άμεσα τις ΗΠΑ, που φοβήθηκαν την αγορά και ρωσικών μαχητικών Su-57 από την Τουρκία ως “αντίποινα”.
Υπενθυμίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανακοινώσει κυρώσεις εναντίον της ηγεσίας της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και ειδικά του επικεφαλής της Ισμαήλ Ντεμίρ για την αγορά του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία.
Με τη σειρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα πρέπει να λύσει αμέσως το πρόβλημα που προέκυψε ως αποτέλεσμα της απόκτησης ρωσικών S-400.
Ο ίδιος είχε τονίσει επίσης ότι οι συναλλαγές με τη Ρωσία στον αμυντικό τομέα είναι απαράδεκτες.
Σε απάντηση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση τι η Άγκυρα καταδικάζει τις αμερικανικές κυρώσεις που σχετίζονται με την απόκτηση ρωσικών S-400 και απειλεί να εφαρμόσει και αυτή αντίποινα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία τους και να επέβαλαν κυρώσεις για την απόκτηση του S-400 από την Τουρκία, αλλά ουσιαστικά κάνουν ένα βήμα εμπρός και δύο βήματα πίσω, αφού δεν θέλουν να χάσουν την Τουρκία επουδενί, κάτι που όμως εκμεταλλεύονται οι Τούρκοι στο έπακρο.
Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα για να αποκτήσει πληροφορίες σχετικά με τα μαχητικά F-35, αλλά μάλλον ισχύει το αντίθετο.
Το Πεντάγωνο που τηρεί πιο σκληρή γραμμή από το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, είχε ανακοινώσει ότι η Τουρκία θα πρέπει να επιστρέψει το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 στη Ρωσία, εάν η Άγκυρα επιθυμεί να λάβει πυραυλικά συστήματα Patriot από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτό όμως δεν το αποδέχονται οι Τούρκοι σε καμία περίπτωση.
Το πιο λογικό σενάριο στην προκειμένη περίπτωση θα είναι η δυνατότητα εξέτασης των ρωσικών πυραύλων από Αμερικανούς ειδικούς, για να διαπιστωθεί το κατά πόσο κινδυνεύει το ΝΑΤΟ από αυτά τα πυραυλικά συστήματα, με την άδεια της Άγκυρας βέβαια.
Όσο για την Ελλάδα και το όνειρο απόκτησης F-35, αυτό θα υλοποιηθεί στο απώτερο μέλλον και αφού οι Τούρκοι θα έχουν παραλάβει μέσα από ειδική διαδικασία τα δικά τους αντίστοιχα αεροσκάφη.