Η πολυεθνική άσκηση αεροναυτικής εκπαίδευσης “Medusa 2020” ξεκινά τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 6 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το Κυπριακό ΜΜΕ nationalpost.com.cy
Το δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το υπουργείο άμυνας της Κύπρου ανέφερε ότι η άσκηση θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις που θα αφορά την έρευνα και τη διάσωση, τον κυβερνοχώρο, τις ασκήσεις επιφανείας και τους θαλάσσιους σχηματισμούς.
Η αεροναυτική άσκηση πραγματοποιείται από το 2017, στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.
Η Άγκυρα βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, περικυκλωμένη από δυνάμεις που δεν την αφήνουν να ανασάνει στην περιοχή λόγω του οργανισμού για το φυσικό αέριο και τον EastMed.
Ελληνικά, αιγυπτιακά γαλλικά και αεροσκάφη από τα εμιράτα θα στείλουν όμως από Δευτέρα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα.
Μην ξεχνάμε ότι Αίγυπτος και Γαλία είναι ισχυρότατες δυνάμεις στην Α.Μεσόγειο. Εντός FIR Αθηνών και έως το όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, θα πραγματοποιούνται οι εναέριες ασκήσεις ανάμεσα σε μαχητικά της Ελλάδας και της Αιγύπτου στο πλαίσιο της Ελληνο-Αιγυπτιακής άσκησης «Μέδουσα» στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ισχύος αλλά και αποτροπής, στην υπερφίαλη Άγκυρα.
Ο Hisham el-Halabi, σύμβουλος του διευθυντή της Στρατιωτικής Ακαδημίας Nasser και μέλος του Αιγυπτιακού Συμβουλίου Εξωτερικών, είχε δηλώσει πέρυσι ότι οι επαναλαμβανόμενες στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ των τριών χωρών σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα στοχεύουν σε βάθος προσδιορίζοντας την περιοχή.
“Αποτελούν αποτρεπτική δύναμη για όσους τείνουν να στοχεύουν στους πόρους μας, είτε πρόκειται για ένα κράτος είτε για τρομοκρατικές ενέργειες που μπορούν να κινηθούν κάτω από την ομπρέλα μιας ομάδας ή ενός κράτους“, ανέφερε.
“Η Μέδουσα είναι ένα μήνυμα ότι είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τους οικονομικούς μας στόχους εκτός των χωρικών μας υδάτων σε συνεργασία με άλλες φιλικές χώρες. Περιλαμβάνει πολλά σύγχρονα όπλα όπως τον μεταφορέα ελικοπτέρων Mistral. Αυτό επιβεβαιώνει την ικανότητα των ενόπλων δυνάμεών μας “, πρόσθεσε ο Halabi.
Υπενθυμίζουμε ότι στην πρώτη ελληνο-αιγυπτιακή άσκηση η Τουρκία είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία εξέφραζε την μεγάλη ενόχληση από την παρουσία Αιγυπτίων κοντά στα τουρκικά σύνορα.
Το σκηνικό λοιπόν απαιτεί και από την Κύπρο, με δεδομένη την απληστία της Άγκυρας και την προσπάθεια δημιουργίας ΑΟΖ, τον άμεσο εξοπλισμό και των κυπριακών ενόπλων δυνάμεων με σύγχρονους πυραύλους, αεροσκάφη και συστήματα αυτοπροστασίας στα άρματα μάχης.
Η μάχη της Μεσογείου για τους υδρογονάνθρακες δεν θα αργήσει πιθανόν να ξεκινήσει με την Τουρκία, για αυτό οφείλουμε ως ελληνισμός να έχουμε λάβει τα καλύτερα μέτρα μας, μαζί με την δημιουργία κοινού αμυντικού τόξου με Αίγυπτο, Γαλλία, ΗΑΕ και Ισραήλ.