Ελληνοτουρκικά

Ένα βήμα πριν την κατάρρευση το καθεστώς Ερντογάν - "Εκρηκτικό" το κλίμα στο εσωτερικό της Τουρκίας

Το παραπάνω δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, αφού η τουρκική οικονομία οδεύει από το κακό στο χειρότερο, εδώ και καιρό. Ο Covid-19 ήρθε να χτυπήσει ακόμη περισσότερο τη σαθρή τουρκική οικονομία και το ανύπαρκτο σύστημα υγείας.Τελευταία μάλιστα η ισοτιμία ευρώ-λίρας ξεπέρασε το 1 προς 10, ο πληθωρισμός καλπάζει, όπως και η ανεργία, η φτώχεια και η πείνα στην Τουρκία.

Πρίν λίγο έγινε γνωστό ότι ενδεχομένως υπάρχουν ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία, με την φερόμενη παραίτηση του υπουργού οικονομικών και γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Μόλις εχθές ο Ερντογάν «ξήλωσε» από τη θέση του τον κεντρικό τραπεζίτη Μουράτ Ουισάλ, αντικαθιστώντας τον με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Νατσί Αγκμπάλ.

Το παραπάνω δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, αφού η τουρκική οικονομία οδεύει από το κακό στο χειρότερο, εδώ και καιρό.

Ο Covid-19 ήρθε να χτυπήσει ακόμη περισσότερο τη σαθρή τουρκική οικονομία και το ανύπαρκτο σύστημα υγείας

Τελευταία μάλιστα η ισοτιμία ευρώ-λίρας ξεπέρασε το 1 προς 10, ο πληθωρισμός καλπάζει , όπως και η ανεργία, η φτώχεια και η πείνα στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν δέχεται ευθείες βολές από την «λύκαινα» Ασκενέρ και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κιλιντζάρογλου για την εξαθλίωση που βιώνει ο τουρκικός λαός, στοχοποιώντας τον γαμπρό του.

Οι εκλογές στις ΗΠΑ ανάδειξαν νικητή τον Μπάϊντεν γεγονός που ΣΙΓΟΥΡΑ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σχέση Ερντογάν με τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο, αφού η περίοδος της «ασυλίας» που απολάμβανε ο Τούρκος Πρόεδρος στην σωρεία παραβιάσεων και προκλήσεων σε βάρος του Ελληνισμού και όχι μόνο, από τον «δηλωμένο φίλο του» Τράμπ, έληξαν ανεπιστρεπτί.

Όλα πάνε ανάποδα για τον Ερντογάν, ο οποίος προκειμένου να σωθεί δεν θα δίσταζε να "θυσιάσει" τον γαμπρό του.

Είναι αυτό όμως αρκετό για να σωθεί ο Ερντογάν και τι ενδέχεται να συμβεί στην Τουρκία στο μέλλον;

Σε άρθρο-ανάλυσή μου με τίτλο «Η Πιθανή Οικονομική κατάρρευση της Τουρκίας και του Erdogan» στις 16 Μαρτίου 2020, οκτώ μήνες νωρίτερα, ανέφερα χαρακτηριστικά:

“Ας μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία έχει ήδη διαθέσει μεγάλο μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων της προκειμένου να κρατήσει τη διολίσθηση του εθνικού της νομίσματος έναντι του δολαρίου.

Συνεπώς  η Τουρκία έχει σχεδόν εξαντλήσει τις οικονομικές της δυνατότητες και άρα τα μέτρα που μπορεί να λάβει για την οικονομική ανακούφιση της τουρκικής κοινωνίας λόγω κορονοϊού είναι πολύ περιορισμένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνεπώς η αγανάκτηση του τουρκικού λαού αναμένω να μεγαλώσει. Το ίδιο και η ανεργία, αφού η τουριστική σεζόν λόγω κορωναιού αναμένω να είναι πεσμένη και μικρότερης χρονικής διάρκειας από το σύνηθες, γεγονός το οποίο αναμένω να προσθέσει νέους ανέργους στην Τουρκία.

Τέλος, η τουρκική αντιπολίτευση περιμένει στη γωνία των Ερντογάν, να του χρεώσει την αποτυχία προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι του κορονοϊού.

Οι εξελίξεις εκτιμώ ότι το προσεχές δίμηνο θα είναι εκρηκτικές στο εσωτερικό της Τουρκίας και ιδιαίτερα στενάχωρες και επικίνδυνες για το καθεστώς Ερντογάν, ενώ η ιδιαιτερότητα της πανδημίας του κορονοϊού, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στον τούρκο πρόεδρο για εξαγωγή της κρίσης, αποδίδοντας ως συνήθως οτιδήποτε κακό συμβαίνει στην Τουρκία στους «υποτιθέμενους Δυτικούς εξωτερικούς εχθρούς και κυρίως την Ελλάδα».

Μένει να δούμε αν τελικά τα παραπάνω σημάνουν και την κατάρρευση του καθεστώτος Erdogan, γεγονός το οποίο εκτιμώ ότι συγκεντρώνει πάρα πολλές πιθανότητες.

Επίσης σε δεύτερο άρθρο-ανάλυσή μου για το ίδιο θέμα με τίτλο “Μεγάλα τα διλήμματα του Erdogan” στις 27 Μαρτίου 2020, ανέφερα χαρακτηριστικά:

“Η Τουρκία στην πραγματικότητα δεν κινδυνεύει από τους γείτονές της, αλλά από τον ίδιο τον μεγαλοιδεατισμό του Ερντογάν.

Αντίπαλος του τούρκου πρεόδρου είναι ο ίδιος του ο εαυτός, αφού θέλει να ξεπεράσει σε υστεροφημία στα μάτια των τούρκων τον μεγάλο του αντίπαλο, τον Κεμάλ Αττατούρκ. Για αυτό και οδηγεί την Τουρκία σε διαρκείς πολεμικές εκστρατείες σε Συρία και Βόρειο Ιράκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για αυτό ανακατεύεται στη Λιβύη και προκαλεί συνεχώς Ελλάδα και Κύπρο.

Για αυτό φραστικά και όχι μόνο επιτίθεται κατά του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

Ακόμη και οι ΗΠΑ δεν γλίτωσαν από τις απειλές και τους εκβιασμούς του Erdogan.

Στην ουσία ο Ερντογάν κατόρθωσε η Τουρκία να αποκτήσει τον τίτλο της «χώρας ταραξία» απειλώντας τη Διεθνή ασφάλεια.

Αναφορικά με τον τουρκικό λαό, αυτός δυστυχώς πληρώνει έναν συνεχή φόρο αίματος, αφού στο όνομα των υπερφίαλων σχεδίων του Erdogan και του Akar σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ και ΝΑΤουρκία, σκοτώνονται Τούρκοι στρατιώτες συνεχώς και δαπανώνται τεράστια ποσά, αφού οι πόλεμοι κοστίζουν και πολλά χρήματα.

Απόρροια όλων των οικονομικών εξόδων για πολέμους και εξοπλιστικά προγράμματα, είναι η Τουρκία να μην διαθέτει επαρκή χρήματα για την δημόσια υγεία.

Συνεπώς το ήδη υπάρχον προβληματικό δημόσιο σύστημα υγείας στην Τουρκία, λόγω ελλείψεως οικονομικών πόρων έγινε ακόμη πιο προβληματικό για τον μέσο Τούρκο πολίτη.

Η πανδημία του κορονοϊού μάλλον θα δώσει τη χαριστική βολή στο ήδη νοσούν τουρκικό δημόσιο σύστημα υγείας.

Ο Erdogan  τα παραπάνω τα γνωρίζει, για αυτό θα πρέπει να προβεί σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να αποφύγει την κατάρρευση του καθεστώτος του, το οποίο για πρώτη φορά μετά το πραξικόπημα σε βάρος, του απειλείται τόσο σοβαρά.

Θα έλεγα ότι η κατάσταση τώρα στην Τουρκία είναι σοβαρότερη ακόμη και από την περίοδο του πραξικοπήματος

Εδώ όμως είναι που αρχίζουν τα διλήμματα για τον Erdogan. Πού να στραφεί προς αναζήτηση βοήθειας;

Βλέπετε ότι δεν έχει αφήσει και κανέναν απείραχτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την Κίνα με τους Ουιγούρους που κοπτόταν για τα δικαιώματά τους, τη Ρωσία με τα προβλήματα στο Idlib, τις ΗΠΑ που τις έχει «πουλήσει» κατ' εξακολούθηση με τους S-400 και τη Συρία, ή την ΕΕ που την απειλούσε και την απειλεί με τους πρόσφυγες και το μεταναστευτικό.

Μοιάζει ο Ερντογάν πλέον σαν ένας γέρικος μοναχικός λύκος που αντιλαμβάνεται πως θα πρέπει να κάνει πολλές παραχωρήσεις σε μια σειρά από θέματα προκειμένου να τύχει η Τουρκία εξωτερικής βοήθειας.

Επίσης αν τα πράγματα στην Τουρκία λόγω κορονοιού χειροτερέψουν, τότε ίσως βρεθεί στο τεράστιο δίλημμα να αναθέσει στο στρατό την περιφρούρηση των πόλεων και των χωριών.

Θα το κάνει και αν ναι ποιός του εγγυάται ότι οι στρατιωτικοί δεν θα τον ανατρέψουν, μετά τα όσα πάμπολλα έχει κάνει σε βάρος τους με φυλακίσεις, διωγμούς κλπ. Και αν αυτό γίνει, η πιστή στον Erdogan μισθοφορική εταιρεία SADAT, αλλά και οι εξοπλισμένοι οπαδοί του ΑΚΡ δεν θα αντιδράσουν βίαια;

Μήπως τελικά η Τουρκία φτάσει σε σημείο να γευτεί το πικρό ποτήρι ενός εμφυλίου πολέμου;

Τέλος σε τρίτο άρθρο-ανάλυσή μου με τίτλο «Τρίζει» η καρέκλα του Τούρκου Υπουργού Οικονομικών Albayrak» στις 7 Αυγούστου 2020 έγραφα:

“Ορισμένοι Τούρκοι χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ξεκίνησαν ένα hashtag #BeratAlbayrakİstifa, που σημαίνει «Berat Albayrak παραιτείται», στο Twitter καθώς η λίρα έπεσε την Πέμπτη, κάνοντας τον Μαχίρ Ουνάλ αναπληρωτή αρχηγό του AKP στο κοινοβούλιο, να σπεύσει προς υπεράσπιση του υπουργού.

«Οι άνθρωποι που ζητούν παραίτηση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, μη βλέποντας τους οικονομικούς δείκτες, αλλά καθαρά με τη συναλλαγματική ισοτιμία δεν ενεργούν ειλικρινά», δήλωσε ο Ουνάλ.

Η λίρα της Τουρκίας συνέχισε την πτώση της και σήμερα Παρασκευή, φθάνοντας 7,32 ανά δολάριο και σημειώνοντας απώλειες φέτος, σχεδόν κατά  20%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι κυβερνητικοί χρήστες των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης ξεκίνησαν το δικό τους hashtag # BeratAlbayrakınYanındayız, ή « Berat Albayrak είμαστε στο πλευρό σας».

Ο Albayrak, 42 ετών, είναι ο γαμπρός του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Διορίστηκε από τον Ερντογάν λίγο αργότερα  από δύο εβδομάδες, αφού ο Ερντογάν επανεκλέχθηκε Πρόεδρος, με τεράστιες νέες εξουσίες στις γενικές εκλογές του Ιουνίου 2018.

Ο Αλμπαϊράκ υπηρέτησε προηγουμένως ως Υπουργός Ενέργειας και ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ενέργειας Çalık Holding.

Οι τουρκικές αντιδράσεις αγγίζουν τον ίδιο τον Ερντογάν, αφού τυχόν περαιτέρω διολίσθηση της τουρκικής λίρας θα βγάλει τους Τούρκους πολίτες στο δρόμο, ζητώντας επιτακτικά την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Μπεράτ Αλμπάιρακ.”

Κλείνοντας εκτιμώ ότι η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία θα εκτραχυνθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο χρονικό διάστημα, χωρίς να αποκλείω σημαντικές και πρωτόγνωρες εξελίξεις.

 

https://youtu.be/Z5SiBCLTnNA

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ