Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Κυρώσεις από την Ε.Ε. στην Άγκυρα ζητά ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις αλλά την NAVTEX που δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Δεν ξέρω αν ενοχλείται καθ΄ οποιοδήποτε τρόπο από την Ευρωπαϊκή και εθνική επιτυχία η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες, σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα»  σημείωσε.

Τόνισε δε πως η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου αποτελεί αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης.

«Προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων μας αλλά πρέπει να γνωρίζετε κι εσείς ότι εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Μάας τόνισε πως παραμένει κοινή η γραμμή μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ απέναντι στην Τουρκία.

«Αυτό που αντικατοπτρίζεται και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντικατοπτρίζει τις συστάσεις ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των κρατών-μελών, ότι έχουμε ξεκάθαρη στάση, αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και προς την Κύπρο. Αυτός θα είναι και ο ρόλος μας στο πλαίσιο της Γερμανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταστήσαμε, επίσης, σαφέστατο προς την Τουρκία -όπως είπατε ακριβώς και εσείς- ότι είναι πράγματι στο χέρι της, εφόσον δώσει τέλος σε αυτή την προκλητική στάση απέναντι στην Ελλάδα, να μπορέσει να ενσωματωθεί σε έναν διάλογο. Στην αντίθετη περίπτωση θα ήταν αδύνατο κάτι τέτοιο» υπογράμμισε.

Συναγερμός στο ελληνικό Πεντάγωνο

Με την έκδοση της τουρκικής Navtex για περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας χτύπησε συναγερμός, όπως είναι φυσικό, στο ελληνικό Πεντάγωνο.

Ειδικότερα, οι Τούρκοι εξέδωσαν σήμερα Navtex η οποία έχει ισχύ από σήμερα έως τις 2 Αυγούστου για να καταπλεύσει το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis νότια του Καστελλόριζου, όπως φαίνεται και από τις συντεταγμένες.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε άμεση αντίδραση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και αμέσως οι επιτελείς φαίνεται να έχουν προχωρήσει σε ένα πρώτο στάδιο μέτρων, που σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, περιλαμβάνουν και ανακλήσεις αδειών σε στρατόπεδα στον Έβρο και στα νησιά, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται και άλλες Δυνάμεις Σωμάτων Ασφαλείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου λόγω τουρκικής NAVTEX

 

Έκτακτη σύσκεψη είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο γραφείο του με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο με θέμα τη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία νοτιοανατολικά του Καστελόριζου. 

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα.

 

Μάας: Να γίνει διάλογος με την Τουρκία - Πρέπει να τηρείται το Διεθνές Δίκαιο

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη σαφή στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία και σημείωσε ότι αναμένεται «οι γεωτρήσεις αυτές που γίνονται μπροστά από την Κύπρο να πάρουν ένα τέλος και να μην ξεκινήσουν νέες δραστηριότητες».

«Η στάση μας είναι ξεκάθαρη, το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να τηρείται. Υπό αυτό το πρίσμα, η πρόοδος των σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας θα είναι εφικτή εφόσον πράγματι η Άγκυρα παύσει κάθε δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Από την άλλη, τόνισε και την αναγκαιότητα να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία, διότι είναι στρατηγικά μια σημαντική χώρα, τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και για μεταναστευτικά ζητήματα.

Ερωτηθείς σχετικά με την κίνηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών να αποκαλύψει την πρόσφατη τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας και Γερμανίας στο Βερολίνο, ο κ. Μάας σημείωσε χαρακτηριστικά πως «όπου έχουμε την αίσθηση ότι μπορούμε να οδηγηθούμε σε αποτέλεσμα, καλό είναι να μην πολυσυζητούμε για το ζήτημα αυτό».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, το οποίο, όπως τόνισε, είναι ένα από τα κύρια ζητήματα που θα απασχολήσουν τη γερμανική προεδρία, ο κ. Μάας υπογράμμισε την ανάγκη μιας βιώσιμης πανευρωπαϊκής λύσης και υπογράμμισε ότι η γερμανική προεδρία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπάρξει μια σωστή μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Οι συζητήσεις αυτές, ανέφερε, δεν θα ολοκληρωθούν στη γερμανική προεδρία, αλλά στόχος είναι να υπάρξουν σαφέστατα βήματα προόδου.

«Έχουμε απόλυτη συναίσθηση του πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στα ελληνικά νησιά», επεσήμανε και ανέφερε ότι η Γερμανία έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα ανθρωπισμού με την υποδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων και παιδιών που χρήζουν θεραπείας.

«Η Ε.Ε. κατά το παρελθόν έκανε τουλάχιστον δυο φορές το λάθος να αφήσει μόνες τους την Ελλάδα και την Ιταλία στο προσφυγικό, λάθη τα οποία οφείλουμε να μην επαναλάβουμε στο μέλλον».

Ο κ. Μάας χαρακτήρισε τη σημερινή «μια καλή μέρα για την Ευρώπη, γιατί όλα όσα συνέβησαν τις τελευταίες τέσσερις ημέρες και ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες, δεν είναι τίποτα άλλο από ένας ιστορικός συμβιβασμός στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Παρά τις Κασσάνδρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις που έχουμε βιώσει, κατάφερε να βρει το δρόμο προς την αλληλεγγύη, κάτι που κάποιοι δεν θεωρούσαν ικανή την Ευρώπη να το πετύχει», τόνισε. Προσέθεσε δε ότι ο «ιστορικός συμβιβασμός» που επετεύχθη «δίνει το θάρρος και το κουράγιο να αντιμετωπίσουμε και άλλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας στην Ε.Ε.».

«Η Ευρώπη έδωσε αποτελέσματα, το ζητούμενο είναι αυτά τα συμφωνηθέντα να πάρουν σάρκα και οστά στην πράξη», υπογράμμισε. «Αυτό που θέλουμε, στο πλαίσιο της ανάληψης προεδρίας, είναι να έχουμε μια πιο στρατηγική προσέγγιση ως Ε.Ε., αλλιώς θα είμαστε το μπαλάκι ανάμεσα στις άλλες μεγάλες ανταγωνιστικές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα και δεν θα καταφέρουμε να παίξουμε μεγάλο ρόλο σε περιφερειακό επίπεδο».

Τέλος, ο Γερμανός υπουργός εξέφρασε τη βαθιά του εκτίμηση και το σεβασμό της γερμανικής κυβέρνησης και τη δική του προσωπικά, για την εξαιρετική αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού εκ μέρους της Ελλάδας.

«Με την εξαιρετική διαχείριση της κρίσης κατορθώσατε να διατηρήσετε χαμηλό τον αριθμό των προσβληθέντων και να αποφύγετε τα χειρότερα. Αυτό ελπίζω να διατηρηθεί και όταν καταφθάσουν οι Γερμανοί τουρίστες», σημείωσε.

https://youtu.be/w00nprWPvco

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ