Σοβαρές κατηγορίες για τις ενέργειες της υπηρεσίας προστασίας των συνόρων της ΕΕ διατυπώνονται σε ρεπορτάζ των δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών της Γερμανίας, NDR και WDR. Σύμφωνα με τις εκθέσεις, που περιήλθαν στην κατοχή των δημοσιογράφων, οι συνοριοφύλακες διέπραξαν σημαντικά παραπτώματα σε σχέση με παράνομες επαναπροωθήσεις.
Το ρεπορτάζ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «μετά από μήνες εσωτερικών ερευνών, ο Επίτροπος Θεμελιωδών Δικαιωμάτων για τη Frontex απηύθυνε σοβαρές κατηγορίες κατά του προσωπικού της, που είχε αναπτυχθεί στη Μεσόγειο. Αυτό προκύπτει από τις εκθέσεις ερευνών που αναλύθηκαν από το NDR και το WDR.
Σε δύο περιπτώσεις, οι αξιωματικοί παραβίασαν μαζικά τις δικές τους υποχρεώσεις αναφοράς, σύμφωνα με τις εκθέσεις έρευνας». Η Frontex, απάντησε ότι εξετάζει προσεκτικά τις συστάσεις που διατυπώθηκαν από τον Επίτροπο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στην έκθεση.
Σε ανάρτηση της στην πλατφόρμα Χ και στον εβδομαδιαίο απολογισμό η Frontex κάνει λόγο για μια "πολυασχολη εβδομάδα" με 505 διασώσεις λαθρομεταναστών στη θάλασσα μεταξύ άλλων
Επικίνδυνα περιστατικά στο Αιγαίο
Οι δημοσιογράφοι αναφέρονται σε συγκεκριμένα περιστατικά, που έλαβαν χώρα στα ελληνικά χωρικά ύδατα. «Ένα συγκεκριμένο γεγονός θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνο: περίπου 30 άτομα - άνδρες, γυναίκες και παιδιά - βρίσκονταν σε μια φουσκωτή λέμβο στα ελληνικά ύδατα το πρωί της 19ης Φεβρουαρίου 2024. Βιντεοσκοπημένο υλικό τους δείχνει να καλούν σε βοήθεια, ενώ τουλάχιστον δύο άλλες βάρκες είναι σε οπτική επαφή.
Ένα από αυτά τα μεγαλύτερα σκάφη φέρει τη σημαία της βουλγαρικής ακτοφυλακής που εκτελεί υπηρεσία για λογαριασμό της Frontex στο Αιγαίο Πέλαγος, μεταξύ Ελλάδαςκαι Τουρκίας. Ωστόσο, η υπηρεσία προστασίας των συνόρων της ΕΕ προφανώς ελάχιστα αντέδρασε σε αυτή την κατάσταση στην ανοικτή θάλασσα».
Ένα δεύτερο περιστατικό ανοικτά της Λέσβου, στα τέλη Ιανουαρίου, εμπλέκει και την ελληνική ακτοφυλακή: «Το σκάφος με τους μετανάστες είχε φτάσει στα ελληνικά ύδατα και φέρεται να αναχαιτίστηκε εκεί δύο φορές - μία από το σκάφος της Frontex κοντά στα σύνορα και μία από την ελληνική ακτοφυλακή κοντά στο νησί της Λέσβου. Επιβεβαιώνεται επίσης ότι το ταχύπλοο σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής δημιούργησε με τους ελιγμούς του τέτοια κύματα, σε μικρή απόσταση από το υπερπλήρες φουσκωτό σκάφος, που οι επιβαίνοντες στο φουσκωτό κινδύνευσαν. Το ελληνικό πλήρωμα χρησιμοποίησε επίσης κλομπς με «εξαιρετικά επικίνδυνο τρόπο». Η ζωή και η ασφάλεια των μεταναστών τέθηκαν σε κίνδυνο από αυτές τις ενέργειες».