Μια είδηση που μας προκαλεί ενδιαφέρον αναφέρθηκε σήμερα, σχετικά με απόφαση της ΕΕ, να συμμετάσχει σε περιπολίες και ασκήσεις κατά των “ δραστηριοτήτων ρωσικών κατασκοπευτικών πλοίων”.
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει συνεργατικές θαλάσσιες περιπολίες και ναυτικές ασκήσεις για να αντιμετωπίσει τις δραστηριότητες των ρωσικών κατασκοπευτικών πλοίων και να προστατεύσει κρίσιμες θαλάσσιες υποδομές", ανέφερε η Ευρωπαία Επίτροπος για το Περιβάλλον Virginijus Sinkevicius.
Η τελευταία θαλάσσια στρατηγική της ΕΕ, που πρόκειται να δημοσιευτεί σήμερα, περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που υποστηρίζει ετήσιες συνεργατικές ναυτικές ασκήσεις εντός της ΕΕ και κλιμάκωση της στρατιωτικής επιτήρησης και της Ακτοφυλακής.
«Μετά από ό,τι συνέβη με το Nord Stream, [η ΕΕ χρειάζεται] αυξημένη παρακολούθηση και προστασία [των] κρίσιμων θαλάσσιων υποδομών και πλοίων από φυσικές και κυβερνοαπειλές», είπε η Sinkevicus.
Καλό το παραμύθι αλλά ο “δράκος” είναι η Ρωσία, και το πρόγραμμα είναι η συνεργασία πλοίων της Ακτοφυλακής και των Πολεμικών Ναυτικών των χωρών της Ένωσης, κατά των ρωσικών πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων παντού στην Ευρώπη.
Με δεδομένη την ρωσική ναυτική βάση της Ταρτούς στην Συρία, τα ρωσικά πολεμικά πλοία, υποβρύχια, αλλά και τα κατασκοπευτικά πλοία της Μόσχας, κινούνται σε πολύ μεγάλο ποσοστό στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτό μεταφράζεται ότι οι Ρώσοι κινούνται σε κοντά σε ελληνικά χωρικά ύδατα, ειδικά νοτίως της Κρήτης, αλλά και στο Αιγαίο.
Με λίγα λόγια εδώ γεννάται το ερώτημα, της οποιασδήποτε πιθανής εμπλοκής της χώρας μας στο “κυνήγι του κόκκινου Οκτώβρη”, όπως στην ομώνυμη ταινία.
Η ΕΕ όπως όλα δείχνουν αποφάσισε και αυτή να εμπλακεί σε επιχειρήσεις παρακολούθησης των ρωσικών πλοίων που πλέουν σε ύδατα γύρω από την γηραιά ήπειρο.
Σε αυτό το ενδεχόμενο, ποια μπορεί αν ήταν όμως μια ρωσική αντίδραση
Οι Ρώσοι πιθανόν να αυξήσουν την ναυτική παρουσία τους ειδικά στην Μεσόγειο, για ευνόητους λόγους που αφορούν το ΝΑΤΟ και την παρουσία του στην περιοχή.
Η συσσώρευση όμως πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων ενέχουν τον κίνδυνο του ατυχήματος, καθώς και της αύξησης της εντάσεως μεταξύ της Μόσχας και των χωρών της ΕΕ, εμ όλα τα επακόλουθα.
Οι αναφορές για λίαν αυξημένη ρωσική ναυτική δραστηριότητα στη Μεσόγειο πληθαίνουν και δείχνουν μια εικόνα της ρωσικών ελιγμών και δραστηριότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει συγκεκριμένου σεναρίου που αφορά την παρακολούθηση και "στοχοποίηση" των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Υπενθυμίζουμε ότι η ραχοκοκαλιά της ρωσικής αρμάδας παραμένει στην Μεσόγειο, για την περίπτωση οποιασδήποτε πιθανής σύγκρουσης με την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ.
Αν ξαφνικά η κλιμάκωση στην Ουκρανία οδηγούσε σε προσπάθεια επέμβασης της Δύσης, τότε τα πολεμικά πλοία της Δύσης δεν θα μπορούσαν να εισέλθουν τόσο εύκολα στη Μαύρη Θάλασσα, αφού θα έπρεπε πρώτα να αντιμετωπίσουν τον ρωσικό στόλο και αεροσκάφη από τις βάσεις Ταρτούς και Χμεϊμίμ.