Ο κ. Λάμπρος Τζούμης, αντιστράτηγος ε.α. και διατελέσας σε καίριες θέσεις στον τομέα της Άμυνας , σχολίασε τις χθεσινές ανακοινώσεις για τις έρευνες σχετικά με τις ενεργειακές πηγές της χώρας μας.
Αναλυτικά η παρέμβασή του :
Σημαντικές οι ανακοινώσεις για έναρξη ερευνών υδρογονανθράκων στις περιοχές βορειοδυτικά της Κέρκυρας, γενικότερα στο Ιόνιο, στον Κυπαρισσιακό κόλπο και στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Στη φωτογραφία από το διαδίκτυο φαίνονται οι περιοχές των ερευνών.
Για ποιο λόγο όμως οι έρευνες που ανακοινώθηκαν δεν αφορούν το Αιγαίο και δεν επεκτάθηκαν Ανατολικά και Νότια της Κρήτης ;
Το ότι δεν γίνονται έρευνες στο Αιγαίο οφείλεται στο ότι μετά την κρίση του 1976 με την υπογραφή του πρωτοκόλλου της Βέρνης και την εν συνεχεία κρίση του 1987, τη συνάντηση στο Νταβός Α. Παπανδρέου και Τουργκούτ Οζάλ υπάρχει δέσμευση μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας ότι δεν θα πραγματοποιούνται έρευνες μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών που μέχρι σήμερα παραμένει έωλο.
Ανατολικά της Κρήτης με το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο η Τουρκία έχει δημιουργήσει τετελεσμένα και η Ελλάδα δεν προχωρά σε έρευνες.
Στην περιοχή Νότια της Κρήτης, στο Λιβυκό πέλαγος όπως ονομάζεται βρίσκονται αρκετές ελληνικές νησίδες όπως η Γαύδος, η Γαυδοπούλα , το Κουφονήσι (αρχαία Λεύκη), η Χρυσή, κ.λπ;
Η Τουρκία με τη θεωρία των γκριζών ζωνών που έφερε στην επιφάνεια μετά την κρίση των Ιμίων αμφισβητεί τα νησιά αυτά και το έκανε με επίσημο τρόπο κατά τη διάρκεια της νατοϊκής άσκησης «Dynamic-Mix» το 1996 όταν έθεσε θέμα εξαίρεσης από την άσκηση της νήσου Γαύδου.
Το τουρκικό αφήγημα είναι ότι όταν η Κρήτη παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με τη Συνθήκη του Λονδίνου το 1913, τα νησιά και οι βραχονησίδες που βρίσκονται γύρω από το νησί, δεν αναφέρονται ονομαστικά. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα κατά την άποψη της Τουρκίας ότι αποτελούν πρώην οθωμανικά εδάφη «που τελούν υπό ελληνική κατοχή» ή περιοχές «ακαθορίστου κυριαρχίας», των οποίων το καθεστώς εκκρεμεί.
Επειδή δεν είναι γνωστή η ακριβής θέση των περιοχών που θα πραγματοποιηθούν έρευνες Νοτιοδυτικά της Κρήτης θα έχει ενδιαφέρον πόσο επηρεάζονται αυτές από την Γαύδο και αν θα υπάρξει τυχόν αντίδραση της Τουρκίας.
Τα παραπάνω καταδεικνύουν στην κατάσταση που επιθυμεί να μας οδηγήσει η Τουρκία, δηλ. ενός υποτελούς κράτους που για οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να παίρνουμε την έγκρισή της. Γι΄ αυτό πρέπει να εγκαταλείψουμε άμεσα τη στρατηγική της υποχωρητικότητας, να προχωρήσουμε στην ενίσχυση των Ε.Δ. να εκπέμπουμε το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να τις χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα και να διαγράψουμε τις ψευδαισθήσεις και τις επικοινωνιακές παραπλανητικές κορώνες περί καταρρέουσας και απομονωμένης Τουρκίας.