Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Ψηφίστηκαν στη Βουλή Rafale, Belh@rra & γερμανικές τορπίλες-Παναγιωτόπουλος: Ό,τι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται (upd)

Τελευταία ενημέρωση: 

Μετά από 12 ώρες πήρε τον λόγο ξανά ο υπουργός Άμυνας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι και ικανές και αξιόμαχες, αλλά η ενίσχυσή τους αφήνει αποτύπωμα. "Το πρόγραμμα των Viper λειτουργεί κανονικά στην ΕΑΒ, αργότερα θα έχουμε ζήτημα που θα χρειαστεί να βγαίνουν περισσότερα" είπε και πρόσθεσε : "Δεν μπορούμε κάθε μέρα να ανακοινώνουμε ένα εξοπλιστικό , σας έχουμε καλομάθει" . 

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν έρθει άλλα 6 Rafale θύμισε ο υπουργός και τόνισε "Ό,τι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται" στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία. 

"Έχουμε και τα Block50, και τα προγράμματα του Στρατού Ξηράς να συζητήσουμε" ανέφερε για να τελειώνει η παρούσα συζήτηση. 

"Πυρήνας της ανθεκτικότητας είναι η Εθνική Άμυνα. Η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων έχει δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος αλλά ανυπολόγιστο εθνικό όφελος. Δεν ξέρω για αυτοσκοπούς, αλλά μόνο ότι η Άμυνα είναι ο άριστος των οιωνών" κατέληξε. 

ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Για μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης μίλησε ο πρωθυπουργός ανεβαίνοντας στο βήμα. "Μιλάμε για αμυντική επιλογή με πολιτικό περιεχόμενο" ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Για τις φρεγάτες είπε πως είναι το τελευταίο καύχημα της ευρωπαϊκής ναυτικής πολιτικής . "Συνεργάζονται με τα Rafale, τα πρώτα από τα οποία καλωσορίσαμε στην Τανάγρα πριν από λίγες εβδομάδες. Και θα μπορούν να συντονίζουν τις ενέργειές τους με τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo τα οποία σύντομα θα ενταχθούν στις ΈνΟπλες δυνάμεις. Ταυτόχρονη προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου. Οι φρεγάτες θα υποδεχθούν 4 νέες μικρότερα πλοία επιφάνειας με γνώμονα τις εισηγήσεις του ΠΝ , οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Σημαντικές πρόνοιες για τον Στρατό Ξηράς ιδίως στον τομέα των πυρομαχικών και των αρμάτων μάχης" 

"Η χώρα εξασφάλισε τα Rafale φθηνότερα και γρηγορότερα" τόνισε και παρέπεμψε και σε άλλες χώρες όπως η Κροατία και τα ΗΑΕ που πήραν τα ίδια αεροσκάφη.  

«Οι τιμές αγοράς είναι εξαιρετικά ευνοϊκές, πολύ χαμηλότερες από τις αρχές. Πετύχαμε μια αγορά εξαιρετικά επωφελή για τη χώρα. Η αποπληρωμή γίνεται σε μεγάλο βάθος χρόνου» είπε συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ακόμα πως εργασίες έχουν δυνατότητα να αναλάβουν και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

«Η συγκεκριμένη πτυχή του εθνικού αμυντικού μας προγράμματος απαντά στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Συμβαδίζει με τις ισχυρές συμμαχίες. Υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς. Κινητοποιεί δυνάμεις εθνικής οικονομίας , δεν ξεφεύγει όμως από την απαραίτητη δημοσιονομική ισορροπία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως «τα Ραφάλ θα μπορούν να συνθέτουν μία αυτόνομη μοίρα. Η παράδοσή τους έως τα τέλη ‘24 θα μπορεί να ακολουθεί διαρκή εξέλιξη συστημάτων. Στο Αιγαίο θα περιπολούν τα πιο εξελιγμένα Ραφάλ. Και αυτή η επιλογή υπήρξε εισήγηση Ελλήνων Ικάρων».

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα «Ραφάλ διαθέτουν πτητικά χαρακτηριστικά με τα οποία είναι ήδη εξοικειωμένοι οι χειριστές. Πρόκειται για τα στελέχη των Ε.Δ τα οποία αποτελούν πάντα το μεγάλο μας όπλο. Αξίζουν να έχουν τα πιο σύγχρονα μέσα και κυρίως δικαιούνται την ευγνωμοσύνη και το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας. Ένα μικρό δείγμα η απαλλαγή από κάθε φόρο πτητικών επιδομάτων. Ανακουφίζει τους ενστόλους αίροντας πολύχρονη αδικία εις βάρος τους και θα έχει και συνέχεια.

Γύρω από το κόστος και πλαίσιο των Ραφάλ επιτρέψτε μου να ζητήσω αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα. Ας μείνουμε στο γεγονός ότι η χώρα εξασφάλισε τα Ραφάλ φθηνότερα και σε συντομότερο χρονικό διάστημα».

Ζήτησε εξηγήσεις για την φράση «η Άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός» του εισηγητή του Σύριζα, Γιώργου Τσίπρα νωρίτερα και απάντησε πως "για αυτήν την παράταξη η Άμυνα είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός". 

"Τα ρητορικά πυροτεχνήματα των γειτόνων κλιμακώνονται. Με το αμόκ παραχαράσσουν το διεθνές δίκαιο, τις συνθήκες, την ιστορία και την γεωγραφία" είπε για την Τουρκία. "Κλειστή η πόρτα μας σε κάθε απειλή, ανοιχτό παράθυρο στον διάλογο με βάση την διεθνή νομιμοτητα" είπε και κατηγόρησε για φωτοβολίδες την Τουρκία για αποπροσανατολισμό από τα εσωτερικά της προβλήματα. 

"Μέσα στο ΝΑΤΟ ένας εταίρος απειλείται από έναν άλλον και εκβιάζεται με ρωσικά συστήματα" είπε και πρόσθεσε σε άλλο σημείο πως "η ασπίδα της άμυνας είναι  και ασπίδα της οικονομίας και η οικονομία είναι ασπίδα της ασφάλειας"

"Διαχειριζόμαστε το προσφυγικό με ασφαλή σύνορα" πρόσθεσε. 

 

Αλέξης Τσίπρας 

Τον πρωθυπουργό διαδέχτηκε στο βήμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. "Το πρώτο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα παρόλο που δεν είχαμε εξέλθει της μνημονιακής επιτήρησης ήταν αυτό της αναβάθμισης των F-16 επί κυβέρνησης Σύριζα. Είναι ύβρις να κομπάζετε για εξοπλιστικές δαπάνες, είναι θράσος να κουνάτε το δάχτυλο σε εμάς επειδή δεν δίνουμε λευκή επιταγή για τις αμυντικές δαπάνες" είπε. "Όσα χρόνια ήμουν πρωθυπουργός δεν είχα δεχθεί εισήγηση από τα επιτελεία για αγορά Rafale αλλα΄τα υπερψηφίσαμε" πρόσθεσε. 

Ζήτησε λελογισμένη δαπάνη για τα εξοπλιστικά για να μην γυρίσουμε στα ελλείμματα .

"Γίνατε ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που παραχώρησε επ αόριστον εγκαταστάσεις στους Αμερικανούς" είπε 

"Για εμάς εξωτερική πολιτική είναι η Συμφωνία ων Πρεσπών, για εσάς η Αλεξανδρούπολη στους Αμερικανούς" ανέφερε και χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές του. 

Κι έκλεισε την ομιλία του χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό "διαχειριστή της συμφοράς". 

Νέα παρέμβαση Μητσοτάκη

Σε νέα παρέμβαση αργότερα ο πρωθυπουργός είπε πως είναι εθνική παραφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, πως 50 εταιρείες θα συμβάλλουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο θέμα των φρεγατών, και πρόσθεσε σχετικά με την συμφωνά Αθήνας-Παρισίων πως αυτό που υπέγραψαν με την Γαλλία το επιζητούσαν όλες οι κυβερνήσεις από το 1977. "Μα είδατε κανένα στρατιώτη να πάει στο Μαλί; Δεν έχω δει κανέναν. Οι ευρωπαϊκές χώρες περιορίζουν την παρουσία τους" ανέφερε επίσης. 

"Όταν ήρθαμε η Τουρκία είχε παραγγελία για F-35  η οποία δεν υφίσταται πλέον γιατί το αμερικανικό Κογκρέσο έβαλε βέτο και οι ΗΠΑ επιλέγουν την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο. Όλα αυτά γίνανε τυχαία;" ανέφερε και τόνισε: Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο μίξερ το «Όχι» στα Rafale και το «Ναι» στις φρεγάτες και βγάζει «Παρών». Το «Παρών» ειναι "απών" από το μέτωπο της εθνικής συστράτευσης. 

"Είναι πρόβλημα η αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη ή επιζήμια για τα ελληνικά συμφέροντα; Απαντήστε υπεύθυνα" ζήτησε. 

Ενώ για την κατηγορία για επ ΄αόριστον συμφωνία με τις ΗΠΑ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως λέει ψέμματα, γιατί η συμφωνία λέει "αν ένα από τα δύο μέρη δεν επιλέξει διαφορετικά". Ρώτησε τον κ. Τσίπρα μάλιστα αν θα καταγγείλει την συμφωνία με τις ΗΠΑ αν γίνει ο Σύριζα κυβέρνηση; 

"Κι ο Ανδρέας Παπανδρέου εκλέχτηκε με σύνθημα "έξω οι βάσεις του θανάτου", αλλά όταν βγήκε υπέγραψε επέκταση" θύμισε. 

 

Στην δική του δευτερολογία ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως "είναι σε βαθύτατο εκνευρισμό". "Τον κατανοώ, αφού το τελευταίο διάστημα βρίσκεστε αντιμέτωπος με το κύμα της οργής της ελληνικής κοινωνίας". Κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό για ντιμπέιτ "στον Αυτιά ή στον Πορτοσάλτε"!! 

 

 

 

Αρχικό κείμενο

Σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής σε απευθείας μετάδοση μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου:

«Για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας».


ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Διονύσιος Χατζηδάκης και Γεώργιος Τσίπρας.

Όπως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε αναφέρει κατατέθηκαν στη Βουλή οι τρεις συμβάσεις που αφορούν:

- Την προμήθεια 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

- Την αγορά 44 γερμανικών τορπιλών υποβρυχίων Sea Hake Mod 4.

- Την αγορά τριών γαλλικών φρεγατών Belh@rra.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να εξασφαλίσει ευρύτερη πλειοψηφία, καθώς ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση θα ψηφίσουν «υπέρ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δηλώσει «παρών» επί της αρχής και θα υπερψηφίσει τις διατάξεις του, με εξαίρεση τις διατάξεις που αναφέρονται στην αγορά των 6 Rafale που θα τις καταψηφίσει.

Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει επί της αρχής, αλλά θα δηλώσει «παρών» στη σύμβαση για τις τορπίλες.

Το ΜέΡΑ25 διατηρεί επιφύλαξη για την τελική του στάση στην ολομέλεια.

Μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης  ο επικεφαλής της "Ελληνικής Λύσης" Κυριάκος Βελόπουλος είπε πως οι Αμερικανοί μας χρησιμοποιούν σαν χρήσιμους ηλίθιους και πως η Αλεξανδρούπολη είναι οδός για την Υπερδνειστερία, που θα υπάρξει επεισόδιο κι όχι για την Ουκρανία. 

Σοβαρή καταγγελία

"Δεν βάλαμε SCALP naval στις φρεγάτες γιατί θα τις καθιστούσε στόχο" κατηγόρησε τον υπ. Άμυνας πως είπε στην Επιτροπή Άμυνας. 

Απάντηση Παναγιωτόπουλου

"Αντιμετωπίζει την γεωπολιτική στρατηγική σαν διαφημιστικό προσπέκτους" απάντησε στον κ. Βελόπουλο ο υπουργός Άμυνας.  Για τους Scalp Naval απάντησε πως ήταν το Πολεμικό Ναυτικό που είπε πως δεν χρειάζεται και εξήγησε τους λόγους.   "Η ιδιότητα του ανήκει σε μια συμμαχία είναι περίπλοκη" είπε ακόμη και παρέπεμψε στο υπουργείο Εξωτερικών για όσα συνέβησαν στην Ουκρανία. 

Σχετικά με το λιμένα της Αλεξανδρούπολης, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος: Έχω ακούσει ενστάσεις "από εσάς, τους Ρώσους και τους Τούρκους" για να προσθέσει ότι η χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εντάσσεται στις προβλέψεις της αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας που έχουμε υπογράψει με τις ΗΠΑ, την τροποποίηση της οποίας θα κληθούμε να συζητήσουμε σύντομα στη Βουλή και θα μιλήσουμε εκτενώς για όλες τις τοποθεσίες που έχουν επιλεγεί στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας". Τόνισε πως "η χρήση του λιμένα θα είναι διμερής […] μην λέτε για ΝΑΤΟϊκό κλοιό […] και μη λέτε ότι διακινδυνεύεται η κατάσταση στην Θράκη" σημειώνοντας ότι η αναβάθμιση του λιμένα είναι βραχίονας στο πλαίσιο της οικονομικής ανάπτυξης της Θράκης και η περιοχή το γνωρίζει.

"Ευφυολογήματα στα όρια της ανοησίας" του απάντησε εκ νέου ο Κυριάκος Βελόπουλος. 

Ο κ. Κουμουτσάκος λαμβάνοντας τον λόγο κατηγόρησε τον κ .Βελόπουλο για ακροδεξιές θέσεις. 

Ομιλία Παναγιωτόπουλου

«Είναι προφανές ότι οι συμβάσεις που φέρνουμε προς έγκριση στη Βουλή, είναι άκρως επωφελείς για τη συνολική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κλείνοντας τη φάση της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής 'Αμυνας. «Είναι άκρως απαραίτητα εξοπλιστικά προγράμματα, για την ενίσχυση του Πολεμικού, Ναυτικού με πολύτιμες νέες δυνάμεις και για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας, με έναν τύπο αεροσκάφους με αποδεδειγμένη αξία», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και τόνισε ότι «ασφαλώς η προσπάθεια αυτή έχει τεράστιο, δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος, αλλά έχει και ανυπολόγιστο εθνικό όφελος, σε μια εποχή με πολλές γεωπολιτικές αβεβαιότητες, με εντάσεις, με κρίσεις, με απειλές που εκδηλώνονται κοντά μας». Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα. «Πριν από μερικά χρόνια, θα ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας να συζητάμε για υπαρκτό σενάριο να ξεσπάσει πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος. Αυτές τις ημέρες, συζητάμε όμως ακριβώς αυτό. Ένα πολύ υπαρκτό σενάριο να ξεσπάσει πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος και μάλιστα, όχι μακριά από τα δικά μας τα μέρη» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και τόνισε: «σε κάθε περίπτωση, η χώρα πρέπει να κάνει προσπάθειες για να θωρακιστεί. Και αυτό είναι και το δικό μας καθήκον. Αυτή είναι η αποστολή μας. Και πρέπει να κάνουμε με πιο εντατικούς ρυθμούς, για να καλύψουμε κενά του παρελθόντος, όταν οι συνθήκες και οι οικονομικές δυσκολίες ήταν διαφορετικές. Πρέπει λοιπόν να επιδείξουμε ομοψυχία για να επαυξήσουμε τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων και με τον τρόπο αυτό να θωρακίσουμε και την πατρίδα μας, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».  
 
Σε σχέση με τις συμβάσεις για τις προμήθειες φρεγατών, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας υπογράμμισε ότι κατέστη δυνατό, να συμπεριληφθούν επιπλέον δυνατότητες, χωρίς να διαφοροποιηθεί το τελικό τίμημα, όπως είναι η εκπαίδευση επιπλέον πληρωμάτων και η αντικατάσταση υλικοτεχνικής υποδομής και λογισμικών, τελευταίας τεχνολογίας. Πρόσθεσε δε πως η σύμβαση είναι ίδια με αυτή των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας.  

   Σε σχέση με τις τορπίλες, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας υπογράμμισε πως προβλέπεται ολοκληρωμένη υποστήριξη, με πλήρες πακέτο εκπαίδευσης και πλήρες συνεργείο τεχνικής υποστήριξης, με επαρκή αριθμό αναλωσίμων, στις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Επίσης με βελτίωση των χρονοδιαγραμμάτων παραδόσεων, μετά την ενεργοποίηση της σύμβασης και με αύξηση της ελληνικής βιομηχανικής συμμετοχής.  

   Για την προμήθεια των αεροσκαφών Rafale, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι όλα τα συστήματα που θα προσαρμοστούν σε αυτά είναι τελευταίου τύπου και ιδίως αυτά που έχουν να κάνουν με τα ηλεκτρονικά υποσυγκροτήματα του κάθε αεροσκάφους. Ανέφερε επίσης, ότι όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα που φέρνει η κυβέρνηση είναι άκρως απαραίτητα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, «οι φρεγάτες, διότι πλέον ο στόλος έχει μια πολύ μεγάλη ηλικία» και «είναι κατεπείγουσα ανάγκη να προμηθευτεί το Πολεμικό Ναυτικό τρεις νέες φρεγάτες υπερσύγχρονης τεχνολογίας, τις ψηφιακές φρεγάτες της νέας εποχής», ενώ και «τα Rafale είναι απαραίτητα στην Πολεμική Αεροπορία, με τα όπλα τους», πολύ περισσότερο που είναι αεροπλάνα τα οποία «διαφοροποιούν τις ισορροπίες στον αέρα». Ποιος αμφιβάλλει, επέμεινε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, για την αναγκαιότητα, η Ελλάδα, μετά από κάποιες δεκαετίες να αποκτήσει τελευταίου τύπου σύγχρονες τορπίλες στα σύγχρονα υποβρύχια που διαθέτει;

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι απουσιάζει η ελληνική αμυντική βιομηχανία από τις προμήθειες, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας είπε ότι «όσον αφορά τις φρεγάτες και τα αεροσκάφη, δηλαδή τα γαλλικά οπλικά συστήματα, το πλαίσιο συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας έχει προαναγγελθεί από τη συμφωνία πλαίσιο για τη στρατηγική συνεργασία στην 'Αμυνα, μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας» και «υπάρχουν συγκεκριμένα άρθρα τα οποία αναφέρονται στη δημιουργία πλέγματος τακτικών επαφών και συνεννοήσεων μεταξύ των στοιχείων των αμυντικών βιομηχανιών, ελληνικής και γαλλικής». Αυτό το πλαίσιο, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ακολουθήθηκε περισσότερο στις προμήθειες των φρεγατών, στα Rafale λιγότερο και εκτίμησε ότι και στα Rafale «θα υπάρξει πρόοδος» για την εμπλοκή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας ενημέρωσε επίσης την επιτροπή, ότι κατά τη Naval Group, θα παρασχεθεί υποκατασκευστικό έργο σε πάνω από 50 ελληνικές εταιρείες. Για τα ελληνικά ναυπηγεία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στο μέλλον «θα ανακύψει η δυνατότητα, κάποιο ελληνικό ναυπηγείο να παράσχει ναυπηγικό έργο, ενδεχομένως στην επόμενη αγορά πλοίων που χρειάζεται το Πολεμικό Ναυτικό, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του». 

   «Θα μπορούσατε να πείτε ότι θα ήταν δυνατό να προβλεφθεί μεγαλύτερη συμμετοχή των εγχώριων αμυντικών βιομηχανιών, με ένα πλαφόν 30% ή 40%. Αλλά μην λέτε ότι απουσιάζει παντελώς η εγχώρια αμυντική βιομηχανία», είπε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης και πρόσθεσε πως «με την έναρξη παροχής υποκατασκευαστικού έργου, θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις ώστε να αποκτήσουν οι ελληνικές εταιρείες και μεγαλύτερη φήμη, και μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια και δυνατότητα να αυξήσουν τη συμμετοχή τους και σε προγράμματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και σε άλλα προγράμματα», γιατί δεν μπορεί η ελληνική αμυντική βιομηχανία να περιορίζει την ελπίδα της στη διεκδίκηση κάποιου προγράμματος από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά πρέπει αυτό να μπορεί να το κάνει και διεθνώς, «διαφορετικά δεν θα έχει τις προϋποθέσεις να είναι ανταγωνιστική και θα είναι μια έτσι και αλλιώς προβληματική κατάσταση».

Νωρίτερα εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του εισηγητή του Σύριζα. 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρωτής τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για θέματα Εθνικής Άμυνας, Γιώργος Τσίπρας, ισχυρίστηκε σε μια  αποστροφή του λόγου του ότι «η Άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός».

Συγκεκριμένα, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Το ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας είναι αυτό που πρέπει να υπηρετεί η άμυνα της χώρας . Η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός. Πολύ πρόσφατα απέναντι στις δηλώσεις Τσαβούσογλου αλλά και άλλων κρατικών αξιωματούχων παλιότερα που δεν αμφισβητούν μόνο το δικαίωμα άμυνας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου αλλά και την ίδια την εθνική κυριαρχία στα νησιά απάντηση οι δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνδέθηκαν με την κυριαρχία μας αλλά δεν έκαναν την παραμικρή νύξη για το δικαίωμα στην άμυνα. Η εξωτερική πολιτική της χώρας είναι δεδομένη, συνεχώς υποβαθμίζεται και αυτό δεν αλλάζει με καμία αγορά ολικού συστήματος».


Από την πλευρά της η κα Ντόρα Μπακογιάννη είπε πως η διπλωματία για να ασκηθεί προϋποθέτει την αμυντική θωράκιση της χώρας. Κατηγόρησε τον Σύριζα γι αποτυχία στα χρόνια της διακυβέρνησής του στα αμυντικά θέματα. "Ποιο μήνυμα στέλνουμε στους Τούρκους; Νιώσατε καλά όταν οι Τούρκοι εξυμνούσαν την θέση του Σύριζα όταν καταψήφισε την ελληνογαλλική συμφωνία; Εγώ πιστεύω πως και οι 300 της Βουλής είναι πατριώτες" τόνισε. "Είναι μύθος πως οι Τούρκοι φοβούνται πως θα τους μπούμε από την Αλεξανδρούπολη" επισήμανε ακόμη. 

O κ. Βίτσας του Σύριζα ζήτησε να μάθει από τον πρωθυπουργό τον τύπο μαχητικών 5ης γενιάς που θα αποκτήσουμε και ρώτησε γιατί παραγγείλαμε 18 Rafale αρχικά και 6 μετά και όχι απευθείας 24. 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ