Αμερικανός αξιωματούχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Σούδα (πιθανόν και η Αλεξανδρούπολη) να χρησιμοποιηθούν από τις ΗΠΑ σε περίπτωση στρατιωτικής κρίσης με την Ουκρανία.
Ο πρώην Α/ΓΕΣ Στρατηγός ε.α. Φράγκος Φραγκούλης ανέφερε :“Τώρα ζητάς στήριξη για άρση Casus belli κα επέκταση χωρικών υδάτων στα12 ν.μ. ανακήρυξη ΑΟΖ καθώς και F-35. Bradley Black Hawk..Γίνε και λίγο Τούρκος!!””.
Ο Στρατηγός ουσιαστικά ζητά από την ελληνική πλευρά, να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ, για την αποδοχή σοβαρών ανταλλαγμάτων που θα αφορούν κρίσιμα αμερικανικά οπλικά συστήματα που έχουν τόσο ανάγκη οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, όπως Αντιτορπιλικά, ελικόπτερα, αυτοκινούμενα πυροβόλα κά.
“Σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη βάση στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη”, δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ Μάικλ Κάρπεντερ στις 23 Ιανουαρίου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή.
Η συνέντευξη επικεντρώθηκε στην κατάσταση στην Ουκρανία, τις ανησυχίες για πιθανή στρατιωτική παρέμβαση της Ρωσίας στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, και τις πιθανές ενέργειες του ΝΑΤΟ για να αποτρέψει ένα τέτοιο σχέδιο.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος ρωτήθηκε τι θα μπορούσε να απαιτηθεί από την Ελλάδα ως μέρος της συνολικής προσπάθειας του ΝΑΤΟ εάν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία;
«Πολύ», απάντησε ο Κάρπεντερ. Σύμφωνα με τον ίδιο, “οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να διασφαλίσουν ότι οι δυτικοί εταίροι και σύμμαχοί τους θα επιφέρουν στη Ρωσία, μαζί με το διπλωματικό, και οικονομικό κόστος”.
«Θα φροντίσουμε να ενισχύσουμε την αποτρεπτική μας δύναμη μαζί με τους Έλληνες φίλους μας. Και ξέρετε, δεν είναι μυστικό ότι η Σούδα είναι ένα από τα κύρια στρατηγικά μας πλεονεκτήματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε », τόνισε ο Κάρπεντερ.
Ο ίδιος δήλωσε ότι εφόσον οι ΗΠΑ και η Ελλάδα συνεργάζονται στον τομέα της ενέργειας, και οποιαδήποτε κρίση στην Ουκρανία θα ήταν επίσης του ίδιου επιπέδου, Ελλάδα και ΗΠΑ θα πρέπει να συντονίσουν τις ενέργειές τους έχοντας κατά νου και αυτό το ενδεχόμενο.
Ο Κάρπεντερ τόνισε ότι η Αλεξανδρούπολη είναι ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος και πρόσθεσε ότι δεν έχει τίποτα να πει για την πόλη αυτή , αλλά τόνισε ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι τόσο στενά συνδεδεμένες σε διάφορους τομείς που «αν δεν αρέσει στον κ. Λαβρόφ, τότε τι μπορεί να κάνει".
Στις 14 Οκτωβρίου 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα ανανέωσαν την αμυντική τους συμφωνία. Η Ελλάδα παραχώρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες το δικαίωμα να χρησιμοποιούν πολλές βάσεις για στρατιωτικούς σκοπούς επ' αόριστον και η ίδια η συμφωνία συμπληρώθηκε με διάταξη για αυτόματη ανανέωση μετά τη λήξη της.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου, δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Antenna ότι "η μεταφορά στρατιωτικού υλικού από τις ΗΠΑ μέσω της Αλεξανδρούπολης ανησυχεί τη Ρωσία, γιατί το ΝΑΤΟ αποκαλεί τη Ρωσία “εχθρό”.
Η ουσία εδώ αφορά την γνωστή διαχρονική παροιμία με τα “ Βουβάλια και τα βατράχια”, και αφορά την ελληνική πλευρά, η οποία ακροβατεί σε μια πιθανή γιγαντιαίων τόνων σύγκρουση, η οποία μόνο καλό δεν θα έφερνε για κανέναν.