Ολόκληρη η δύση κινείται πλέον βάσει σχεδίου για μια νέα πενταμερή συνάντηση τύπου “Κραν Μοντάνα” για την επίλυση του κυπριακού με εντολή της αμερικανικής διπλωματίας και του προέδρου Μπάιντεν, γεγονός που θα έχει άμεση επίδραση στην μεγαλόνησο, σύμφωνα με το nationalpost.com.cy
Στο σχέδιο αυτό εμπλέκεται και η ΕΕ, η οποία αναλαμβάνει κομβικό ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό ο Ευρωπαίος ύπατος αρμοστής για την εξωτερική πολιτική, Τζόζεφ Μπόρελ συνομίλησε με τον Νίκο Αναστασιάδη, αναφέροντας ότι “η ΕΕ είναι έτοιμη να συμβάλει στις διαπραγματεύσεις”.
Ο Μπορέλ είχε μια τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Μιλώντας μετά την συνομιλία ο Μπορέλ είπε: “συζητήσαμε για το θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ. Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεισφέρει».
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε τη σημασία της ενεργού συμμετοχής της ΕΕ στη νέα προσπάθεια για το Κυπριακό στην επικοινωνία του με τον Μπόρελ, ενώ τόνισε ότι η όλη διαδικασία πρέπει να βασίζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τον τίτλο “Παρέμβαση της ΕΕ για το Κυπριακό.
Από την άλλη πλευρά Μπορέλ συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ε. Τατάρ, λέγοντας του ότι η ΕΕ θα συμβάλει στον διάλογο με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών”.
Ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης Κυριάκος Κούσιος δήλωσε στη γραπτή του ανακοίνωση ότι ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Μπορέλ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την ανεπίσημη πενταμερή διάσκεψη που αναμένεται να αναλάβει ο ΟΗΕ, καθώς και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο ίδιος.
Ο πρόεδρος της Κύπρου εστίασε στον στόχο της επίτευξης μιας ολοκληρωμένης λύσης στο Κυπριακό με βάση μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, σημείο ακριβώς από το οποίο διακόπηκε η προηγούμενη διάσκεψη του Crans Montana, ενώ οι δύο ηγέτες της Κύπρου είχαν καταλήξει σε συμφωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στο Βερολίνο για την επανέναρξη των συνομιλιών.
Η ουσία είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει τονίσει ότι “η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή πρέπει να διευθετηθεί ταυτόχρονα, ενώ θα πρέπει να διακοπούν οι μονομερείς παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας, καθώς απαιτείται η διαμόρφωση ενός κατάλληλου περιβάλλοντος με την αποφυγή προκλητικών δηλώσεων”.
“Η ΕΕ έχει δεσμευτεί πλήρως να υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Συζητήσαμε για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τον Τατάρ και τον Αναστασιάδη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεισφέρει”, κατέληξε ο Ευρωπαίος επίτροπος της εξωτερικής πολιτικής.
Οι Τούρκοι και ο Ερντογάν όμως, ούτε να ακούσουν δεν θέλουν για διαπραγματεύσεις για την Κύπρο, αφού δηλώνουν σταθερά ότι ευθυμούν δύο ξεχωριστά κράτη.
Πληροφορίες μη επιβεβαιωμένες όμως, φέρουν το κυπριακό και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, να αποτελούν σοβαρή προϋπόθεση για την επανένταξη της Τουρκίας στο δυτικό σύστημα, ενώ έχουμε ως “δαμόκλειο σπάθη” και τις νέες κυρώσεις στην Άγκυρα από την Ουάσιγκτον από την νέα κυβέρνηση Μπάιντεν.
Η Κύπρος αποτελεί σημαντικό κομμάτι της νέας πολιτικής των ΗΠΑ για την Συρία και την Μ.Ανατολή και η όποια τουρκική άρνηση θα αντιμετωπιστεί με τρόπο πρωτόγνωρο και ιδιαίτερα σκληρό.