Η μελέτη, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, βρήκε δύο είδη Vibrio - Vibrio rotiferianus και Vibrio jasicida - που δεν έχουν καταγραφεί ποτέ στο παρελθόν στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τα είδη αυτά μπορούν να βλάψουν θαλάσσια πλάσματα όπως τα οστρακοειδή, αλλά το αυξανόμενο εύρος των ειδών Vibrio εγείρει επίσης ανησυχίες για την ανθρώπινη υγεία.
Ορισμένα βακτήρια Vibrio μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα όταν καταναλώνονται σε ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα οστρακοειδή και τα βακτήρια μπορούν επίσης να προκαλέσουν δερματικές λοιμώξεις.
Οι ερευνητές λένε ότι η εξάπλωση των ειδών Vibrio έχει οδηγήσει σε μια "παγκόσμια έξαρση" των λοιμώξεων από Vibrio σε ανθρώπους και υδρόβια ζώα.
"Τα είδη Vibrio μπορούν συχνά να βρεθούν στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου το καλοκαίρι, όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο ευνοϊκές για αυτά", δήλωσε η Δρ Sariqa Wagley, του Πανεπιστημίου του Exeter.
"Με την αύξηση των θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής, η δραστηριότητα του Vibrio στα ύδατα είναι πιο συχνή και η ποικιλομορφία των ειδών Vibrio αυξάνεται πλέον".
Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα του Met Office για να εντοπίσει τις τοποθεσίες όπου οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας ήταν ευνοϊκές για τα βακτήρια Vibrio (με βάση τον μέσο αριθμό των ημερών ανά έτος που είναι θερμότερες από 18°C).
Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα οστρακοειδών από τέσσερις τοποθεσίες που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία οστρακοειδών - το λιμάνι Chichester, το νησί Osea, τον κόλπο Whitstable και τον κόλπο Lyme.
"Βρήκαμε το Vibrio parahaemolyticus - την κύρια αιτία γαστρεντερίτιδας που προκαλείται από τα θαλασσινά παγκοσμίως - στο λιμάνι του Chichester", δήλωσε ο Δρ Wagley.
"Το Vibrio alginolyticus, το οποίο μπορεί επίσης να προκαλέσει ασθένεια στον άνθρωπο, εντοπίστηκε σε τρεις από τις τοποθεσίες που είχαν θερμοκρασίες επιφάνειας της θάλασσας άνω των 18°C (Chichester Harbour, Osea Island και Whitstable Bay).
"Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το σχολαστικό μαγείρεμα σκοτώνει τα επιβλαβή βακτήρια Vibrio στα θαλασσινά.
"Ωστόσο, η αυξανόμενη αφθονία και ποικιλομορφία των βακτηρίων Vibrio δημιουργεί κινδύνους για την υγεία όχι μόνο για τους ανθρώπους που τρώνε θαλασσινά, αλλά και για όσους χρησιμοποιούν τη θάλασσα για λόγους αναψυχής - είτε λόγω κατάποσης μολυσμένου θαλασσινού νερού είτε από την είσοδο των βακτηρίων σε εκτεθειμένες πληγές ή κοψίματα.
"Τα βακτήρια Vibrio αποτελούν επίσης απειλή για μια ποικιλία θαλάσσιων ειδών, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των οστρακοειδών. Οι ασθένειες κοστίζουν στην παγκόσμια βιομηχανία υδατοκαλλιέργειας 6 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως και αυτό το βάρος της ασθένειας μπορεί να είναι καταστροφικό.
"Δεν έχουμε δει ακόμη μαζική θνησιμότητα οστρακοειδών λόγω βακτηρίων Vibrio εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτό έχει συμβεί αλλού - μεταξύ άλλων στη Γαλλία και την Αυστραλία".
Ο Δρ Wagley πρόσθεσε: "Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την υπόθεση ότι οι ασθένειες που σχετίζονται με το Vibrio αυξάνονται και επηρεάζονται από την άνοδο της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας.
"Πρέπει να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση αυτή, για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη υγεία, τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και τη βιομηχανία θαλασσινών".
Η Δρ Joanne Preston, από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, δήλωσε: "Είναι σημαντικό να παρακολουθείται ο αντίκτυπος της αύξησης της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας στα πιθανά παθογόνα των οστρακοειδών, όχι μόνο για την ανθρώπινη υγεία και ασφάλεια, αλλά και για να κατανοήσουμε την ανθεκτικότητα των παράκτιων ειδών και των οικοτόπων μας στην κλιματική αλλαγή".
Ο Δρ Luke Helmer, από το Blue Marine Foundation και το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, πρόσθεσε: "Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο θαλάσσιο περιβάλλον είναι πιθανό να είναι εκτεταμένες.
"Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσουν τα οικολογικά είδη και τους ανθρώπους που βασίζονται σε αυτά θα είναι ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω πορεία, προκειμένου να τις μετριάσουμε".