Περιβάλλον

Τι Βενετία.... τι Θεσσαλονίκη! Η κλιματική αλλαγή θα την βουλιάξει μέχρι το 2050

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Climate Central δραστηριοποιείται στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, δημιουργώντας διαδραστικά γραφήματα και χάρτες που στοχεύουν στην απεικόνιση του άμεσου μέλλοντός μας. Μέσα από τη δουλειά τους, οι άνθρωποι της ΜΚΟ απεικονίζουν το πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν οι πόλεις μας αν η θερμοκρασία του πλανήτη συνεχίσει να ανεβαίνει με τον ρυθμό που ανεβαίνει σήμερα. Στόχος είναι να μην φτάσει μέχρι την άνοδο της τάξης του 1,5 βαθμού Κελσίου μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε καταστροφή με άμεσες επιπτώσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με τις προβλέψεις του Climate Central, αν δεν ανακοπεί η καταστροφή του περιβάλλοντος στο βαθμό που επιτελείται σήμερα, οι παραθαλάσσιες πόλεις θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα μέχρι το 2050. Η έρευνα εκπονείται από ερευνητές του Princeton University του Νιου Τζέρσεϊ σε συνεργασία με το γερμανικό Potsdam Institute for Climate Impact Research.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο διαδραστικός χάρτης παρουσιάζεται παρακάτω. Με επιλογή στο "search" μπορείτε να διαλέξετε την πόλη ή τη χώρα που θέλετε να δείτε σχετικά με τα επίπεδα της θάλασσας το 2050. Δηλαδή μόλις 29 χρόνια μακριά.

Ο χάρτης καταγράφει περίπου 50 μεγάλες παράκτιες πόλεις - μεταξύ των οποίων και ο Πειραιάς αλλά και η Θεσσαλονίκη και σκιαγραφεί το πώς θα μοιάζουν εάν ο πλανήτης θερμανθεί στους 3 βαθμούς, πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ενδεικτικά, το δέλτα του Αξιού, περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης και το αεροδρόμιο "Μακεδονία" ενδέχεται να έχουν εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα 80 χρόνια.

Άλλα μέρη της Ελλάδας που απειλούνται είναι το Μεσολόγγι, η Ναύπακτος, ο Πατραϊκός Κόλπος, η Κυλλήνη, η δυτική Καλαμάτα, κωμοπόλεις και χωριά γύρω από τον Αμβρακικό και τον Μαλιακό Κόλπο και περιοχές της βορειοδυτικής Ηλείας.

Αποκαλυπτική είναι και η αντίστοιχη εικόνα για τη Βενετία και την ευρύτερη περιοχή, ενώ δε χωράνε πολλά σχόλια για τις προβλέψεις που αφορούν τη βόρεια Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη Βενετία, το 90% των οικημάτων απειλείται από το νερό. Στη διάρκεια του φαινομένου της πλημμυρίδας, το νερό φτάνει ως την πλατεία του Αγίου Μάρκου. Όμως αν το επίπεδο της θάλασσας ανέβει κατά 30 εκατοστά, το νερό που θα πλημμυρίζει την πόλη θα παραμένει στάσιμο επί εβδομάδες.

Το απαισιόδοξο σενάριο το είδαμε παραπάνω. Στο "αισιόδοξο" σενάριο όμως, ακόμη και να περιοριστούν στο ελάχιστο οι εκπομπές ρύπων παγκοσμίως, η θερμοκρασία θα ανέβει 1,5 βαθμό Κελσίου μέχρι το 2050, κάτι που δεν είναι αμελητέο. Εν συνεχεία όμως, θα μπορούσε να μειωθεί.

Αν οι εκπομπές ρύπων συνεχίσουν να αυξάνονται σταθερά και μετά το 2050, τότε ο πλανήτης θα μπορούσε να θερμανθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, μέσα στη δεκαετία του 2060 και του 2070.

https://youtu.be/D7tAKG1by2E

Από την έρευνα προκύπτει ότι μικρά νησιωτικά κράτη θα χάσουν σχεδόν όλη τη γη τους, ενώ 8 στις 10 περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας βρίσκονται στην Ασία. Στο σενάριο της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου, οι πλημμύρες θα επηρεάσουν περίπου 600 εκατ. άτομα σε παγκόσμιο επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την ανάλυση της Climate Central, η Κίνα, η Ινδία, το Βιετνάμ και η Ινδονησία βρίσκονται στις πέντε πρώτες χώρες που είναι πιο ευάλωτες σε μακροπρόθεσμη άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κόσμος είναι ήδη περίπου 1,2 βαθμούς θερμότερος από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Η αύξηση της θερμοκρασίας πρέπει να παραμείνει κάτω από 1,5 βαθμούς για την αποφυγή των πιο σοβαρών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Άνοδος στάθμης από μισό έως ένα μέτρο

Τη Τρίτη άλλωστε οι επιστήμονες που υπογράφουν την επιθεώρηση "Environmental Research Letters" ανακοίνωσαν πως ακόμη κι αν η ανθρωπότητα καταφέρει να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα αυξάνεται επί αιώνες, πλημμυρίζοντας πόλεις που κατοικούνται τώρα από μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους. Η έρευνα επιβεβαιώνει λίγο πολύ τις παραπάνω απεικονίσεις.

Την ίδια ώρα οι ειδικοί διαπιστώνουν πως σημειώνονται πλέον διπλάσιες ημέρες καύσωνα σε σχέση με τη δεκαετία του '80.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εν λόγω επιθεώρηση, αν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά μισό βαθμό επιπλέον, άλλα 200 εκατομμύρια κάτοικοι πόλεων θα πλήττονται τακτικά από πλημμύρες και θα καθίστανται πιο ευπρόσβλητοι την περίοδο που διαρκούν οι τυφώνες.

Η Ασία αναμένεται να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες συνέπειες από την άνοδο της θάλασσας. Η πλειονότητα των εκτιμήσεων που γίνονται σήμερα για την αύξηση του επιπέδου της θάλασσας και τις απειλές που θέτει για τις παραλιακές πόλεις καλύπτουν την περίοδο μέχρι το τέλος του αιώνα και κάνουν λόγο για αύξηση από μισό, έως τουλάχιστον ένα μέτρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όμως το φαινόμενο θα συνεχιστεί πέρα από το 2100 υπό την επίδραση της υπερθέρμανσης του νερού και της τήξης των πάγων, όποια κι αν είναι η ταχύτητα της μείωσης των εκπομπών αερίου που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

"Περίπου το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει τώρα σε γη που βρίσκεται κάτω από το επίπεδο στο οποίο θα φθάσει η παλίρροια υπό την επίδραση του διοξειδίου του άνθρακα που έχει ήδη συγκεντρωθεί στην ατμόσφαιρα λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας" δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κύριος συντάκτης του άρθρου Μπεν Στράους, επικεφαλής των ερευνητών της ανεξάρτητης οργάνωσης δημοσιογράφων και επιστημόνων Climate Central.

Τώρα η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα είναι κατά 50% υψηλότερη εκείνης του 1800 και η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,1 βαθμό Κελσίου. Αυτό αρκεί για να αυξηθεί το επίπεδο της θάλασσας κατά σχεδόν δύο μέτρα, είτε χρειαστεί να περάσουν δύο αιώνες είτε δέκα αιώνες, εκτιμά ο Στράους.

Ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου που έχει εγγραφεί στη Συμφωνία του Παρισιού και τον οποίο οι χώρες σε όλο τον κόσμο θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν στη Σύνοδο Κορυφής COP26 της Γλασκώβης τον ερχόμενο μήνα, μεταφράζεται σε αύξηση της στάθμης των υδάτων σχεδόν κατά τρία μέτρα μακροπρόθεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Στη Γλασκώβη και μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας έχουμε τη δυνατότητα είτε να βοηθήσουμε τις εκατό επόμενες γενιές, είτε να τις προδώσουμε" ανέφερε επίσης ο Στράους.

Οι παράκτιες περιοχές θα μπορούσαν να προστατευτούν με τη δημιουργία φραγμάτων, την κατασκευή τειχών και την αποκατάσταση παράκτιων οικοσυστημάτων που παρέχουν φυσική προστασία, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως η Ινδονησία ετοιμάζεται ήδη να μετακινήσει την πρωτεύουσά της από τη Τζακάρτα στο Βόρνεο.

Από την άλλη, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, εδάφη που φιλοξενούν σήμερα 300 εκατομμύρια ανθρώπους θα πλημμυρίζουν τουλάχιστον μία φορά το χρόνο έως το 2050, εκτός εάν οι εκπομπές άνθρακα μειωθούν δραστικά και τα μέτρα ασφαλείας στις παράκτιες ζώνες ενισχυθούν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα, η οποία αναμένεται να γιγαντώσει τις τάσεις της μετανάστευσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα κύρια  αίτια που πυροδοτούν την κλιματική μετανάστευση είναι η διαθεσιμότητα του νερού, η μειωμένη αποδοτικότητα των καλλιεργειών καθώς και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας σε  συνδυασμό με την απότομη άνοδο του νερού λόγω των κυμάτων που προκαλούνται από θύελλες και καταιγίδες. 

https://youtu.be/o12SMBPQg1A

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βαλκάνια 0

Σημεία των καιρών; Το Ισραήλ κατηγορεί την Αίγυπτο για στρατό στο Σινά-Στον ουρανό του Βορονέζ εμφανίστηκαν σύννεφα σε σχήμα τεράστιου Σταυρού (Βίντεο)

Ο Ρώσος Πατριάρχης ανέφερε ότι "μυρίζει ήδη αποκάλυψη του Αγίου Ιωάννη”-Οι προφητείες των Αγίων της ελληνικής εκκλησίας...